szponzorált tartalom

2021.09.03. 10:46

Ezüst ékszerek tisztítása otthon, gyorsan és egyszerűen

Fotó: Shutterstock

Van otthon ezüst fülbevalód és nyakláncod, és nem tudod, hogyan tisztítsd meg őket? Adunk néhány tippet arra, hogy hogyan teheted szebbé ékszereidet olyan eszközökkel, amelyek könnyen elérhetők az otthonodban.

Fotó: Shutterstock

Miért feketedik be az ezüst?

Az ezüst feketedése természetes folyamat, amely az ezüst, mint fém tulajdonságaihoz kapcsolódik. Ezt a levegővel való érintkezés miatti oxidáció okozza. Az ezüst megfelelő tárolásával kiküszöbölhető a feketedés, de teljesen elkerülni nem lehet, különösen, ha aktívan hordod az ezüstöt. Ezért jó tudni, hogyan lehet megszabadulni a fekete foltoktól.

Mikor kell levenni az ezüstöt?

Mindenképpen jó tudni, hogy mi nem tesz jót az ezüstnek. Vedd le az ékszereket, mielőtt klóros vízzel rendelkező medencébe (különösen gyógyfürdővízbe) vagy mielőtt szaunába mész, sportolni kezdesz, éjszakára, vagy mielőtt vízzel érintkezel, például mosogatás előtt.

TIPP: Azért ne hagyd szanaszét az ékszereidet. Tárolásukhoz használj megfelelő ékszerdobozt.

Ezüst tisztítása alufóliával

Az ezüst tisztításának talán legnépszerűbb módja az alufóliával való tisztítás. Szükséged lesz vízre, egy edényre, alufóliára és sóra. Tedd az ékszereket a fóliával és a sóval együtt a fazékba, majd öntsd le forró vízzel. Néhány percig hagyd hatni, majd öblítsd le az ékszereket hideg vízzel, és hagyd megszáradni.

Ha van ragasztott ékszered, kerüld ezt a módszert, mert ezek széthullhatnak. De ha klasszikus ékszerekkel rendelkezel, nem kell aggódnod. Ez az eddigi legnépszerűbb és legpraktikusabb módszer, mivel általában minden eszköz megtalálható otthon.

Fotó: Shutterstock

Tisztítás ultrahanggal

Hatékony módszer az ultrahang használata is. Ehhez azonban egy speciális eszközre van szükség – egy ultrahangos tisztítóra. Bár elég drága, végeredményben nemcsak ékszereket, hanem szemüvegeket, vízálló órákat vagy műfogsorokat is kitisztíthatsz vele.

Tisztítás szakemberek által

Ha mégsem szeretnéd megkockáztatni az otthoni tisztítást, vagy ha egyszerűen csak rosszabb állapotban vannak az ékszereid, és szakemberekre szeretnéd bízni őket, vidd el a legközelebbi ékszerboltba vagy ékszerészhez. A legtöbbjük professzionális tisztítószolgálatot kínál, amelyet a helyszínen el tudnak végezni.

Fotó: Shutterstock

Milyen tisztítóeszközöket érdemes használni?

Ha gyakran viselsz ezüstöt, biztosan hasznát veszed a praktikus szerkentyűknek, amelyek segítenek a rendszeres karbantartásban. Ezek közé tartozik a polírozó kendő, amely a benne lévő impregnált anyagnak köszönhetően segít megtisztítani az ékszereket, de más speciális megoldások is szóba jöhetnek, amelyeket általában drogériákban vagy ékszerészetekben találhatsz meg. Ezek esetében kövesd a mellékelt utasításokat, amelyekben a gyártó bizonyos eljárásokat ajánl bizonyos fém- vagy drágakőfajtákhoz.

(PR-cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában