Izraeli–palesztin konfliktus

2024.04.13. 09:06

Az iráni Forradalmi Gárda megerősítette az Izrael elleni dróntámadást

Az izraeli–palesztin háború 190. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy rakéta kilövése látható egy dél-iráni katonai gyakorlat során

Forrás: Iranian Army office / AFP

Szijjártó Péter: a bajba kerülő magyar állampolgárok a konzuli ügyeletnél jelentkezzenek

A magyar külügyminiszter a közösségi oldalán hívta fel a figyelmét azoknak a magyar állampolgároknak, akik a közel-keleti konfliktus eszkalációja miatt esetlegesen bajba kerültek. A politikus arra kérte őket, hogy a konzuli ügyeletnél jelentkezzenek! 

Iránban a +98 912 687 6005 telefonszámot, míg Izraelben a +972 58-6297948 telefonszámot lehet hívni.  Tájékoztatjuk a térségben tartózkodó, oda utazni kívánó, vagy onnan elutazást tervező magyarokat, hogy Jordánia légtere zárva van, s hamarosan lezárják az izraeli légteret is.

– írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán. 

Jordánia és Irak lezárta légterét az Izrael elleni iráni dróntámadást követően

Jordánia és Irak szombat éjszaka bejelentette, hogy az Izrael elleni iráni dróntámadás miatt ideiglenesen lezárta légterét.

A jordániai állami televízióban azt is közölték, hogy az országban rendkívüli állapotot rendelnek el.

Az iráni Forradalmi Gárda megerősítette az Izrael elleni dróntámadást

Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette szombat éjszaka, hogy „drónok és rakéták tucatjait” indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.

BIDEN, Joe
Az iráni katonai elitalakulat, a Forradalmi Gárda harcosait ábrázoló falfestmény előtt megy egy járókelő Teheránban
Fotó: Abedin Taherkenareh / Forrás: MTI/EPA

Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadást Izrael „legutóbbi bűnei” miatt indították, válaszként egyebek mellett arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.
   Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az X közösségi oldalon közzétett üzenetében - egy néhány nappal ezelőtti beszédét felidézve - azt írta: 

a gonosz rezsim elnyeri büntetését.

Az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt egy konténerhajót a Hormuzi-szorosban

Irán szombaton lefoglalt egy „Izraellel kapcsolatban álló” teherhajót 25 fős legénységgel a fedélzetén a Hormuzi-szorosban.

Az MSC Aries konténerhajót az iráni Forradalmi Gárda különleges erői vonták ellenőrzésük alá az egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalon - közölte az MSC olasz-svájci hajózási vállalat.

A vízi járművet egy helikopter közelítette meg, amelyről több férfi lépett az MSC Aries fedélzetére

– jelentette az IRNA hivatalos iráni hírügynökség. Ezt követően az iráni felségvizekre kormányozták a hajót.

Adrienne Watson, a washingtoni Nemzetbiztonsági Tanács titkára elítélte a "kalózakciót", és felszólította Iránt, hogy haladéktalanul engedje szabadon a portugál zászló alatt, brit tulajdonban hajózó járművet, valamint indiai, Fülöp-szigeteki, pakisztáni, orosz és észt állampolgárságú legénységét.

Izraelben Jiszráél Kac külügyminiszter felszólította az Európai Uniót, hogy minősítse terrorszervezetnek az iráni Forradalmi Gárdát.

Az iráni vezetés nem közölte, hogy a hajó lefoglalásának köze van-e az Irán által bejelentett megtorláshoz, amelyet a damaszkuszi iráni konzulátus elleni április 1-jei légitámadás miatt helyeztek kilátásba.

Netanjahu: készen állunk az iráni támadásra

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat éjszaka rövid nyilatkozatban bejelentette, hogy Izrael készen áll az iráni légitámadásra.

Az elmúlt években, és főleg az elmúlt hetekben Izrael felkészült a közvetlen iráni támadás lehetőségére. Védelmi rendszereink kiépültek, minden forgatókönyvre felkészültünk védekezésben és támadásban egyaránt. Izrael állam erős, az izraeli hadsereg (IDF) erős, a lakosság erős

– mondta a kormányfő.

Nagyra értékeljük, hogy az Egyesült Államok Izrael mellett áll, s hasonlóképpen az Egyesült Királyság, Franciaország és sok más ország támogatását

– tette hozzá Netanjahu.

Egyértelmű elvet fogalmaztam meg: aki minket bánt, azt mi is bántjuk. Megvédjük magunkat minden fenyegetéstől, és ezt hidegen és határozottan tesszük. Tudom, hogy Önök, izraeli polgárok is megőrzik a hidegvérüket. Arra kérem Önöket, hogy kövessék a polgári védelem utasításait

– zárta szavait.

NETANJAHU, Benjámin
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

Az izraeli hadikabinet szombat éjszaka helyi idő szerint 23 órától ül össze a tel-avivi főhadiszálláson, majd 00:30-tól a kibővített biztonságpolitikai kabinet is ülésezik.

Korábban, szombat este korlátozásokat jelentett be a polgári védelem. 

Vasárnap és hétfőn, noha munkanapok, zárva lesz az összes oktatási intézmény, és mivel tavaszi szünet lenne, nem tartják meg a napközis táborokat és a kirándulásokat, s zárva lesznek a felsőoktatási intézmények is.

Az ezer főnél kisebb rendezvényeket megrendezhetik, de a veszélyesebbnek minősített térségekben háromszázban, s bizonyos helyeken tíz főben korlátozzák a gyülekezők számát. Vannak térségek, ahol csak azokon a munkahelyeken dolgozhatnak, ahol rendelkezésre állnak a megfelelő közelségben óvóhelyek.

Irán több tucat drónt indított Izrael ellen

Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka - jelentette az izraeli 12-es televízió. A hírt az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari is megerősítette televíziós sajtótájékoztatóján.

Nemrég Irán drónokat indított területéről Izrael területére

– közölte a katonai szóvivő. A pilóta nélküli légi eszközök több óra után érik el Izraelt.

Fokozott készültségbe helyezték a légvédelmi rendszert, amely a légierő repülőgépeivel és a haditengerészet hajóival együtt védi az ország légterét. Az izraeli hadsereg (IDF) figyeli az összes célpontot

– tette hozzá.

Arra kérjük a lakosságot, hogy figyeljenek a polgári védelem utasításaira és az IDF szóvivőjének hivatalos közleményeire, tartsák be azokat

– mondta.

Az izraeli közlekedési minisztérium bejelentette, hogy 

helyi idő szerint éjfél után fél órával lezárják Izrael légterét a belföldi és a nemzetközi járatok elől. A biztonságiak becslése szerint az első, Sahid-136 kamikaze drónok helyi idő szerint hajnali 2 körül érnek Izraelbe.

A 12-es kereskedelmi televízió értesülése szerint robotrepülőgépeket, valamint drónok második hullámát is elindítottak Izrael irányába.

A védelmi szervek attól tartanak, hogy mintegy két óra utazási idejű robotrepülőgépeket és 12 perc alatt Izraelbe érő ballisztikus rakétákat is útnak indítanak olyan ütemezésben, hogy egyszerre érjék el Izrael légterét.

Az Izrael és a Hamász között zajló háború közepette az izraeli-iráni feszültség azután fokozódott háborús eszkalációval fenyegető helyzetté, hogy izraeli légitámadás végzett az Iráni Forradalmi Gárda több magas rangú tisztjével a szíriai fővárosban, Damaszkuszban. A katonai akcióban összesen 12-en vesztették életüket, akik közül hat iráni katonai vezető volt.

A feszültség növekedésére reagálva az Egyesült Államok felülvizsgálta a régióban állomásozó katonaságának elhelyezkedését, bizonyos haditengerészeti egységeket közelebb vezényelt Izrael partjaihoz, valamint erősítést is küldött a Közel-Keletre.

Elhalasztja tervezett ausztriai és magyarországi látogatását az izraeli külügyminiszter

Elhalasztja vasárnapra tervezett ausztriai és magyarországi látogatását Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter az országa elleni esetleges iráni megtorló csapás miatt.

A látogatást, amely során Jiszrael Katz Karl Nehammer osztrák kancellárral és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel találkozott volna, további értesítésig elhalasztják – közölte a külügyminiszter hivatala szombat este.

Biden visszatért a Fehér Házba, megszakítva a hétvégét a háborús veszély miatt

A Fehér Ház szombaton kora délután bejelentette, hogy

Joe Biden visszatér Washingtonba, hogy konzultáljon nemzetbiztonsági csapatával a közel-keleti eseményekről, az Izrael és Irán között növekvő feszültség miatt.

Az amerikai elnök a hétvégét Delaware államban, Rehoboth Beach-i rezidenciáján töltötte volna, de a rendkívüli helyzet miatt megszakította hétvégi programját.

BIDEN, Joe
Joe Biden amerikai elnök a Washingtonba induló Air Force One, az elnöki repülőgép fedélzetére tart Houstonban 2024. március 21-én
Fotó: Jacquelyn Martin / Forrás: MTI/AP

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Biden arra számít, hogy Irán hamarosan megtámadja Izraelt

Joe Biden időben közeli támadást vár Irán részéről Izrael ellen - az amerikai elnök erről újságírók előtt beszélt a Fehér Házban pénteken.

Úgy fogalmazott, hogy az offenzíva "előbb, mint később" fog bekövetkezni, de megjegyezte, hogy a titkos információkat nincs módjában megosztani.   

Hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Izrael védelme iránt. Kijelentette: "Irán nem ér el sikert".   

Arra a kérdésre, hogy mit üzen Iránnak, az elnök annyit mondott, "Ne!", amivel arra utalt, hogy ne lépjék meg, amit terveznek.   

Az amerikai védelmi minisztérium illetékesei korábban pénteken arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok további katonai eszközöket irányított a közel-keleti régióban állomásozó egységeihez erősítésként.   

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora szintén pénteken közölte, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálta a Közel-Keleten állomásozó katonai erejének elhelyezkedését az Irán által Izrael felé megfogalmazott fenyegetés miatt.   

Egy újságíróknak tartott beszélgetésen - kérdésre válaszolva - úgy fogalmazott, felelőtlenség lenne, ha az erők elhelyezkedését nem tekintenék át ebben a helyzetben, illetve bizonyos "kiigazítások" már történtek is.   

Hangsúlyozta: az amerikai adminisztráció hírszerzési forrásai is megerősítik, hogy az Irán által jelentett fenyegetés hiteles és valós veszély Izrael számára, de rámutatott arra, hogy iráni vezetők nyilvánosan is megfogalmazták Izrael elleni szándékukat.   

A kommunikációs koordinátor közölte, folyamatosan egyeztetnek az izraeli féllel annak érdekében, hogy biztosíthassák, Izrael képes megvédeni magát egy ilyen jellegű támadással szemben.   

John Kirby arról is beszámolt, hogy a Középső Parancsnokságot vezető Michael Kurilla tábornok Izraelben tartózkodik, ahol közvetlenül tárgyal.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában