Fontos összefüggések

2023.12.15. 17:05

Öngól: saját magukat jelentették fel a dollármédia szereplői

A balliberális pártok mellett tíz médium is tiltakozott az Országgyűlés által a héten megszavazott szuverenitásvédelmi törvény ellen. A Magyar Nemzet utánajárt és kiderült, hogy nincsenek véletlenek: ugyanis egytől egyig azok emelték fel a szavukat a törvénycsomag ellen, akiket az elmúlt években külföldről finanszíroztak.

MW

Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke

Forrás: MTI/EPA

Fotó: CLEMENS BILAN

A fontos összefüggésre Orbán Viktor hívta fel a figyelmet a péntek reggeli rádióinterjúban, amelyben szóba került a szuverenitásvédelmi törvény ellen tiltakozó pártok, szervezetek és sajtóorgánumok.

Én bíztatom őket, továbbra is, hogy szólaljanak meg. Mert ez önfeljelentés. Tehát, nyilván, kik szólalnak most meg? Hát azok szólalnak meg, akik eddig ezt a pénzt kapták. Azok szólalnak meg, azok tiltakoznak, akik ebből élnek. Akik – mondjuk ki egyenesen – zsoldban állnak. Tehát most ez a zsoldosok tiltakozása. Hát ennél szebb önvallomást nehéz elképzelni, elárulják saját magukat

– mondta a kormányfő péntek reggel a Kossuth Rádió „Jó reggelt, Magyarország” című műsorában.

Az állítás nem csak a baloldali pártokra, illetve a szintén tiltakozó Soros-szervezetekre, hanem a balliberális médiára is vonatkoztatható. A minap ugyanis közös közleményt adott ki az Átlátszó, a Magyar Narancs, a Magyar Hang, a Partizán nevű YouTube-csatorna, a Telex, a Direkt36, a 444, a Qubit, a Válasz Online és a Lakmusz nevű portál. Szerintük „a most elfogadott »szuverenitásvédelmi«törvény betűje szerint ugyan nem a médiacégek működését szabályozza, mégis alkalmas arra, hogy súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, megnehezítse, akár ellehetetlenítse a független szerkesztőségek, újságírók, médiacégek munkáját” – írja a Magyar Nemzet.

Ezek a dollármédiumok külföldi finanszírozásának eddig nyilvánosságra került részletei:

A Magyar Narancs nevű hetilapot, illetve portált közel húsz százalékban tulajdonolja a Soros György által pénzelt Media Development Investment Fund nevű, amerikai alapítvány. Ugyanezen pénzalap érdekelt 2014 óta a 444-et, illetve a Qubit és Lakmusz nevű oldalakat kiadó Magyar Jeti Zrt.-ben is. Az MDIF támogatói és befektetői között megtalálható többek között a Soros György-féle Open Society Foundation: így például 2005 és 2009 között az MDIF (korábban MDLF) több mint 15 millió dollárnyi támogatást kapott az Open Society Institute-tól. Valér Kot és Marie Nemcova személyében két régi Soros-hálózatos szereplő a 444 kiadójának vezetőségébe is bekerült.
Mindemellett az említett lapkiadó céget Brüsszel is pénzeli. Ahogy arról az Adatradar beszámolt, 2021 decemberében, nem sokkal a 2022-es parlamenti választás előtt az Európai Bizottság támogatást ítélt meg egy, a francia hírügynökség, az AFP égisze alatt működő konzorciumnak. A 2 200 000 eurós összköltségvetésű pályázatból hét „tényellenőrző csapatot” finanszírozott Brüsszel 12–15 hónapos futamidővel. Egy-egy nyertesre tehát több mint 120 millió forint jutott. Az AFP a 444.hu kiadójával, a Magyar Jeti Zrt.-vel kötött stratégiai együttműködést.

Később világossá vált az is, hogy az eredetileg tervezetthez képest a Lakmuszt további 30 hónapig, azaz két és fél évig (!) finanszírozzák majd külföldről. Ahogy maguk megírták, „a második, 30 hónapon át tartó fázis is az Európai Bizottság résztámogatásával valósul meg. A HDMO-t alkotó konzorciumot nyílt pályázaton választotta ki a bizottság, és minden tevékenységben teljes függetlenséget élvez. A projekt keretében a Lakmusz öt másik autonóm szervezettel dolgozik együtt a hamis és félrevezető információk terjedése ellen Magyarországon: a Political Capital és a Mérték Médiaelemző Műhely kutatóival, a francia AFP hírügynökség újságíróival, az Idea Alapítvány tudatos médiafogyasztással foglalkozó munkatársaival és a francia Epresspack webes fejlesztőivel.”

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában