Ukrán válság

2023.10.04. 06:20

Egy amerikai ezredes szerint Zelenszkij a távozását tervezi

588. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ-Közgyűlés 78. ülésszakának általános vitáján beszél a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 19-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Justin Lane

Irántól lefoglalt fegyvereket ad át az USA Ukrajnának

Az Egyesült Államok több ezer lefoglalt iráni fegyvert és lőszert fog átadni Ukrajnának, ami enyhíthet az ukrán hadsereg kritikus hiányosságain – közölték amerikai tisztviselők a CNN szerint. A portálon azt írják: az amerikai központi parancsnokság

már több mint egymillió darab lefoglalt iráni lőszert adott át az ukrán fegyveres erőknek.

Az igazságügyi minisztérium júliusban bejelentette, hogy az amerikai haditengerészet által Iránban lefoglalt „több mint 9000 puska, 284 géppuska, körülbelül 194 rakétavető, több mint 70 páncéltörő rakéta és több mint 700 000 lőszer” átadását kéri, amelyeket az ukrán frontra szánnak. 

Illusztráció 
Fotó: Jajha Arhab / Forrás: MTI/EPA

A CNN szerint az elmúlt év során az amerikai haditengerészet több ezer támadófegyvert és több mint egymillió lőszert foglalt le Jemenbe tartó iráni hajókról. 

Putyin: a világ megszabadul az adósrabszolgaságba taszító diktatúráktól

A világ megszabadul egyes országok diktatúrájától, amelyek megpróbálnak másokat gazdasági rabságba taszítani - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a dél-oroszországi Szíriusz központban a III. pénzügyi biztonsági nemzetközi olimpián.

A világ fokozatosan megszabadul annak a pénzügyi és gazdasági modellnek a diktatúrájától, amelynek célja csak az, hogy adósságba, rabszolgaságba hajtson, gazdasági gyarmattá változtasson, a világnak egész régióit megfossza a fejlődéshez szükséges erőforrásoktól

 - hangoztatta az orosz államfő.

Putyin a világ fizetőeszközeinek jelenlegi rendszerét pénzügyi piramishoz hasonlította, amelynek csúcsán egyes országok vezetői állnak. Mint mondta, ez nem felel meg az emberiség többsége érdekeinek.

Kitért az ázsiai és közel-keleti központi bankok projektjére is, amely lehetővé teszi a digitális valuták kibocsátását és cseréjét.

"Egyetlen harmadik félnek sincs lehetősége a visszaélésre, hogy a fizetésekbe beavatkozzon, beleértve például egy tranzakció blokkolását, számlák befagyasztását, mások pénzének vagy vagyonának eltulajdonítását" - hangoztatta.

A Kommerszant című lap emlékeztetett, hogy Putyin a szeptember 29-i orosz-latin-amerikai konferencián kijelentette: a nemzetközi pénzügyi rendszer az "aranymilliárd" érdekei szerint épült ki, és a fejlődő országok modern hitelkötelezettsége az "úrbér" és a "hadisarc" formáját öltötte.

Lezárták a vizsgálatot a Majdan-tüntetők lelövetése ügyében

Az ukrán Állami Nyomozóiroda (DBR) befejezte a nyomozást a 2014-es kijevi Majdan-tüntetések szétverése és tüntetők agyonlövése ügyében, az ukrán főügyészi hivatal pedig ennek nyomán vádiratot terjesztett a bíróság elé Viktor Janukovics akkori elnök és több magas rangú volt tisztségviselő ellen - közölte honlapján a DBR és a főügyészség szerdán.

Janukovicson kívül az ügyészség vádat emelt többek mellett Vitalij Zaharcsenko volt belügyminiszter, Olekszandr Jakimenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) akkori főnöke, Pavlo Lebegyev volt védelmi miniszter és Szerhij Kuszjuk, az azóta feloszlatott Berkut rohamrendőri osztag vezetője ellen.

A nyomozóiroda közleménye szerint megállapítást nyert, hogy ezek a tisztségviselők 2014. február 18-án és 20-án megalapozott indok nélkül és a hatályos jogszabályok normáit megsértve hozták meg a döntéseket, amelyekkel engedélyezték a rendészeti szervek tagjainak különleges eszközök, katonai felszerelések, lőfegyverek használatát a demonstrálók erőszakos feloszlatása, valamint a tüntetések végleges leállítása érdekében. Az említett tisztségviselők "terrorellenes művelet" címén támadást szerveztek a kijevi főtéren, a Majdanon tüntetők ellen, 

majd február 20. reggelén elrendelték a demonstrálók lelövését. 

"Ezt hivatali hatáskörük túllépésével, minden jogalap nélkül tették" - szögezte le a DBR. A nyomozók kiemelték: az exállamfő és a bűnüldöző szervek volt vezetőinek ezen lépései sok áldozatot követeltek Kijev központjában a tüntetők körében, egy nap alatt 67 civil halálát okozták, továbbá 887 civil és 132 rendőr sérült meg. Több mint 16 millió hrivnya összegű vagyoni kár keletkezett.

A felelősségre vonás elkerülése érdekében a volt tisztségviselők elmenekültek Ukrajnából, ezért az előzetes vizsgálatot távollétükben folytatták le.

A felsorolt tisztségviselőket bűnszervezet tagjaként végrehajtott bűncselekményekkel, köztük a gyülekezési jog gyakorlásának jogellenes akadályozásával, hivatali visszaéléssel, több rendbeli, szándékosan elkövetett súlyos testi sértéssel, gyilkossággal, valamint terrorcselekmény megszervezésével vádolják.

Ukrán férfi virágot helyez a Majdan Hőseinek emlékhelyére a kijevi Függetlenség (Majdan) terén 2022. február 18-án, a Viktor Janukovics ukrán elnök távozásához vezető Majdan-tüntetések kilencedik évfordulóján. A biztonsági erők és kormányellenes tüntetők között zajló 2014-es összecsapásokban több mint százan életüket vesztették az ukrán fõvárosban
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Az előzetes vizsgálat azt is megállapította, hogy az SZBU volt vezetője, és az ukrán belügyminisztérium belső csapatainak parancsnoka a Szovjetunió összeomlása után Oroszország fegyveres erőinél szolgált, és megkapta az orosz állampolgárságot, hozzáférést kapott az orosz katonai és államtitkokhoz, és mindenféle támogatást nyújtott az orosz fegyveres erőknek.

Azzal, hogy parancsot adtak a tüntetők elleni erőszak alkalmazására, az Oroszországi Föderáció érdekében jártak el, amelyre esküt tettek. Tekintettel arra, hogy a vádlottak egy része az ideiglenesen megszállt Krími Autonóm Köztársaság területén bujkál, őket őrizetbe veszik és azonnal átadják a bíróságnak, miután az ukrán fegyveres erők felszabadították a területet 

- tette hozzá a nyomozóiroda.

Tizenkét hajó halad Ukrajna felé a Fekete-tengeren

Jelenleg 12 kereskedelmi hajó tart ukrajnai kikötők felé a Fekete-tengeren - közölte Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő kifejtette, hogy az ukrán kikötőket további három hajó készül elhagyni az újonnan létesített folyosón, amelyen már tíz hajó elindult.     Pletencsuk megjegyezte, hogy a Fekete-tenger helyzete jelenleg ellenőrzés alatt áll, de bonyolult. "Elvileg minden a szokásos módon folyik" - mondta. Az Interfax-Ukrajina hírügynökség arra emlékeztetett, hogy szeptember 26-án a szóvivő beszámolója szerint hét hajó már elhagyta Odessza kikötőit az ideiglenes humanitárius folyosón.

Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszter egy fórumon megerősítette, hogy már tíz hajó áthaladt az ukrán fekete-tengeri folyosón. Kiemelte, hogy ezek között már nemcsak mezőgazdasági, hanem kohászati termékeket szállító hajók is vannak. A tárcavezető szerint a jelenlegi folyosó működésének előfeltételei, akárcsak a gabonakezdeményezés esetében, katonai jellegűek voltak. "Ez most is így van - sok minden történt a Fekete-tengeren, ami korábban nem: jelentős károk keletkeztek egy Novorosszijszk melletti partraszálló hajóban, és sok-sok más dolog. A Fekete-tengeren még nem sikerült megállapítani a katonai paritást, de a helyzet határozottan nem ugyanaz, mint hat hónappal ezelőtt" - mondta Kubrakov. A miniszter szerint a tengeri folyosó léte csak két esetben válhat viszonylag garantálttá: Ukrajna háborús győzelme után vagy a gabonamegállapodás forgatókönyve alapján.

"A mi álláspontunk a következő: tíz hajó már belépett erre az ideiglenes folyosóra, amelyet az ukrán haditengerészet létesített, a világ minden nemzetközi rendszerében regisztrált, hivatalosan elismert" - mondta. Hozzátette, hogy Oroszország most az ukrán kikötői infrastruktúra elleni támadásokra összpontosít, s egyúttal reményét fejezte ki, hogy az ukrán légvédelem egyre hatékonyabban fog működni a térségben.

Oroszország júliusban nem hosszabbította meg az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli szállítását garantáló, az ENSZ-szel és Törökországgal kötött megállapodást.

Ukrán hírszerzés: ukrán különleges erők újabb partraszállást hajtottak végre a Krím félszigeten

Ukrán különleges erők katonái szálltak ismét partra az Oroszország által még 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten, ahol támadást hajtottak végre az ottani orosz erők ellen, majd visszavonultak - számolt be az ukrán katonai hírszerzés szerdán a Telegramon.

Andrij Juszov, a hírszerzés szóvivője később az Ukrajinszka Pravda hírportálnak kifejtette, hogy 

a különleges erők csoportja "veszteségeket okozva az ellenségnek" visszavonult, bár szintén veszteségeket szenvedett.

Folytatódik a Krím megszállását célzó különleges hadművelet 

- tette hozzá, további részletekbe viszont nem bocsátkozott.

Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzói hivatalok jelentéseiből készített szerdai összeállításában azt írta, hogy az előző nap során orosz támadások következtében Ukrajna-szerte egy civil vesztette életét és 24 sérült meg, többségük a dél-ukrajnai Herszon megyében.

Roman Mrocsko, a herszoni katonai adminisztráció vezetője a Telegramon közölte, hogy a megyeszékhelyt, Herszon városát még reggel is ágyúzták az orosz erők, aminek következtében megrongálódott egy oktatási intézmény, egy garázs pedig lángokban állt.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy a régióbeli Beriszlav térségére az orosz erők legalább tíz bombát dobtak. A károk mértékéről és esetleges áldozatokról még nem érkezett jelentés.

Az ukrán vezérkar szerdai helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 450-nel 279 890-re nőtt, az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek között 13 orosz harckocsit, 47 tüzérségi rendszert és 41 drónt.

MALJAR, Hanna
Ukrán katona egy megsemmisült jármű maradványai mellett a frontvonalnál a donyecki Andrijivka település közelében 2023. szeptember 16-án 
Fotó: Alex Babenko / Forrás: MTI/AP

Hét ukrán támadás visszaverését jelentette be az orosz katonai tárca

Hét ukrán támadás visszaveréséről számolt be szerdai hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium, amely szerint a nap folyamán a frontvonal mentén csaknem félezer ukrán katona esett el, vagy sebesült meg.

A rohamok közül négyet Donyeck körzetében hiúsítottak meg. A tárca összefoglalója a "különleges hadművelet" övezetében megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel három vezetési és megfigyelőpontot, négy lőszerraktárt, egy rádióelektronikai harcállomást, egy MiG-29-es repülőgépet, egy harckocsit, hét páncélozott harcjárművet, két amerikai gyártmányú M777-es vontatott tarackot, hét HIMARS- és Grad-rakétát és 74 drónt.

A moszkvai katonai tárca szerint az éjszaka folyamán a légvédelem 31 ukrán drónt lőtt le Oroszország légterében: 19-et közülük Belgorod megye felett semmisítettek meg, a többit pedig a brjanszki és a kurszki régióban. Ez volt az egyik legnagyobb szabású, távirányítású légijárművekkel végrehajtott támadás a háború kezdete óta.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy szerdára virradóra a Fekete-tenger északkeleti részén az orosz légierő megsemmisített egy ukrán diverzánscsoportot, amely motorcsónakokon és scootereken közeledett a Krím felé. Később az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy az odesszai régióból elindult 16 tagú csoport egyik tagját elfogták, aki azt vallotta, hogy az ukrán katonai hírszerzés (GUR) állományában áll. Azt mondta, a cél az volt, hogy videófelvételeket készítsenek arról, hogy ukrán kommandósok vannak jelen a 2014-ben elcsatolt félszigeten.

Románia korlátozza egyes mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából és Moldovából

Románia egyrészt engedélyhez köti, másrészt csak a hazai gazdálkodóknak és feldolgozóknak teszi lehetővé a gabona és más mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából és Moldovából - jelentette be Florin Barbu agrárminiszter szerdán közösségi oldalán.

A tárcavezető szerint a bukaresti kormány sürgősségi rendeletet készül erről elfogadni, amelynek tervezetét a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium (MADR) honlapján bocsátották közvitára.

Amint ígértük, megvédjük a román termést és a román gazdák munkáját

 - tette hozzá a miniszter.

A tervezet szerint a korlátozás az Ukrajnából vagy Moldovából származó búzát, kukoricát, repcét és napraforgómagot érinti, és ezek behozatalára olyan, Romániában bejegyzett vállalkozások igényelhetnek importengedélyt a MADR-től, amelyek étolajgyártással, malomipari termékek előállításával, állattenyésztéssel, vagy takarmánykészítéssel foglalkoznak.

A sürgősségi kormányrendelet indoklása szerint az orosz fekete-tengeri blokád miatt kerülő útvonalakra kényszerült ukrán gabona- és olajnövény-kivitel 65 százaléka Románián haladt keresztül, és az utóbbi másfél évben (2022. márciusa óta) elérte a 29 millió tonnát.

Bár az EU "szolidaritási folyosóin" érkező mezőgazdasági termékeket elvileg más uniós vagy EU-n kívüli országoknak szánták, az ezekre az árukra adott ideiglenes vámmentesség lehetővé tette, hogy jelentős mennyiséget már Romániában értékesítsenek. Ez súlyos piaci zavarokat okozott, leverte a gabonafélék és olajos növények felvásárlási árát, megdrágította a szállítást, ami miatt a romániai gazdák 45 százaléka fizetésképtelenné vált - mutat rá a román mezőgazdasági tárca.

A MADR tervezete szerint az exportkorlátozás megsértése kihágásnak, bizonyos feltételek mellett pedig bűncselekménynek minősül, amiért 200 ezer lejig (15,6 millió forint) terjedő pénzbírság, illetve egytől három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Bár a jogszabály tervezete nem tér ki arra, miért korlátozzák a Moldovából érkező mezőgazdasági termékek behozatalát, a román gazdálkodók egyesülete korábban arra panaszkodott, hogy egyes ukrán exportőrök a mezőgazdasági termékek korábbi uniós importtilalmát is kijátszották, és moldovai áruként küldték Romániába az ukrán búzát és repcét.

Tűz ütött ki a krasznojarszki alumíniumkohóban

Tűz ütött ki a krasznojarszki alumíniumkohóban szerda hajnalban – jelentette a TASS orosz állami hírügynökség a helyi szükséghelyzeti minisztérium illetékeseire hivatkozva.

"Délelőtt 8 óra 57 perckor (1,57 perc GMT) tüzet jelentettek a KrAZ (krasznojarszki alumíniumkohó) területén. Kigyulladt egy transzformátor , a tűz 50 négyzetméteren ég" – idézte a hivatal a tisztviselőket.

Egyelőre nem lehetett tudni, mi okozta a tüzet. A Rusal a legnagyobb alumíniumgyártó Kínán kívül.

A szövetségesek belefáradtak Ukrajna támogatásába

A fő nyugati szövetségesek, köztük az Egyesült Államok, kezd belefáradni Ukrajna támogatásába, és azt hangoztatják, hogy a Kijevnek nyújtott segítség nem tart a végtelenségig - írja a The Washington Times (WT).

Ezen a héten a Pentagon figyelmeztette a kongresszust, hogy kifogyóban van a pénz az Egyesült Államok által Ukrajnának küldött fegyverek cseréjére, és máris kénytelenek voltak lelassítani egyes csapatok utánpótlását a kongresszusi vezetőknek küldött levél szerint.
A kongresszus egy rövidtávú finanszírozási törvény elfogadásával hárította el a kormány leállását a hétvégén, de az intézkedés megszüntette az Ukrajnának nyújtott minden segítséget az Oroszország elleni harcban.

Health workers and volunteers attend military training in Russia
Egészségügyi dolgozók, önkéntesek és katonák közös képzésen vesznek részt az oroszországi Rosztov megye Aksaysky kerületében 2023. október 1-én
Fotó: Vladimir Aleksandrov  / Forrás: Anadolu Agency via AFP

Ukrajna elismerte Oroszország győzelmét a drónok csatájában

Egy ukrán katona a The Washington Postnak (WP) arról beszélt, hogy az orosz csapatok dróncsatát nyernek Ukrajna felett. A katona szerint az orosz drónok ellen nehéz fellépni. Az Orosz Fegyveres Erők drónokkal pusztítják el a kisebb célpontokat, és két eszközt is tudnak egyszerre használni – jegyezte meg a katonatiszt, hozzátéve, hogy ez arra utal, hogy Moszkva lényegesen nagyobb eszközkészlettel rendelkezik, mint Kijev.

Egy ukrán dróngyártó egység naponta körülbelül 20 drónt termel ki és használ, de ez a szám nem elegendő – tette hozzá.

Jelentős veszteségek Bahmutnál

A "Dél" orosz csapatcsoport sajtóközpontjának vezetője, Vadim Asztafjev elmondta, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) sikertelenül támadtak Bahmutnál - számol be a RIA Novosztyi.

Az ukrán katonák Kleshcheevka, Andreevka, Krasnohorivka és Vodyanye települések területén próbáltak támadni.

Az orosz tüzérség az Ukrán Fegyveres Erők csasovjari irányító és kommunikációs központját, valamint a drónirányító központját is eltalálta.

Ukrajna jet-skivel és motorcsónakkal próbált behatolni a Krímbe

Az orosz hadsereg visszaverte az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) éjszakai támadását a Krímnél, ahová az ukrán partraszálló erők jet-skivel és motorcsónakkal próbáltak behatolni. A támadást az orosz légierő repülőgépeivel hárították vissza.

Az orosz védelmi minisztérium 2023. október 4-én tett közzé jelentéseket egy meghiúsított támadásról. A védelmi minisztérium szerint három jet-ski és egy hajó érintett az incidensben.

A védelmi minisztérium jelentése szerint ukrán ejtőernyősök hajókon haladtak a Tarkhankut-fok felé a tenger észak-nyugati részén.

Ukrajna kazettás lőszerrel lőtt Brjanszk falvaira

Az ukrán erők kazettás lőszerrel is lőttek több falut Oroszország déli Brjanszk régiójában – közölte Alekszandr Bogomaz kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

A támadásoknak személyi áldozata nem volt, bár több ház megrongálódott – tette hozzá.

Épületek sérültek meg Belgorodban

Az orosz TASS hírügynökség jelentése szerint 19 drónt lőttek le Belgorod felett. Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója szerint "a Belgorod járásbeli Shishino faluban egy adminisztratív épület, egy ház és három autó megsérült".

31 drónt lőttek le Belgorod, Brjanszk és Kurszk felett

Az orosz védelmi minisztérium szerint több tucat ukrán drón támadt meg három oroszországi régiót az éjszaka folyamán.

Csaknem tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4999 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4976 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 36 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Zelenszkij a távozáson gondolkodhat

A Magyar Nemzetnek adott interjút a nyugalmazott amerikai ezredes, Douglas Macgregor, aki többek között elmondta: 

Volodimir Zelenszkij rengeteg ingatlannal és bankszámlával rendelkezik Nyugaton. Biztos vagyok benne, hogy ezek figyelembevételével tervezi potenciális távozását.

A nyugalmazott amerikai ezredes szerint Ukrajna már megtett minden tőle telhetőt, a háború pedig a „Biden-fázisba” lépett.

A volt ezredes elmondta: 

Ukrajna megtett minden tőle telhetőt. A Biden-fázis azt jelenti, hogy Ukrajna katonai, gazdasági és pénzügyi értelemben az Egyesült Államok 51. állama lett. A Biden-adminisztráció gyakorlatilag Ukrajna tulajdonosává vált.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Csecsen egységek Ukrajnában

Az orosz védelmi minisztérium támogatásáról biztosította az Ukrajnában lévő csecsen egységeket  - írta a Kyiv Independent.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz katonai vezetéssel tartott október 3-i konferencián köszönetet mondott Ramzan Kadirov csecsen vezetőnek a csecsenföldi katonai egységek létrehozásáért.

Megépül az első föld alatti iskola Ukrajnában

Harkovban megépítik Ukrajna első teljesen földalatti iskoláját, hogy megvédjék a tanulókat Oroszország gyakori bombatámadásaitól és rakétatámadásaitól - közölte a város polgármestere. "Egy ilyen óvóhely lehetővé teszi majd, hogy több ezer harkovi gyermek biztonságban tanulhasson még a rakétafenyegetések idején is" - írta Ihor Terekhov a Telegramon.

Fogyóban a nyugati fegyverek

A nyugati katonai hatalmak kifogynak az Ukrajnának adható munícióból - figyelmeztetett az Egyesült Királyság és a NATO.

A fehérorosz védelmi minisztérium közölte, hogy hadgyakorlatokat kezdett fegyveres erői harckészültségének ellenőrzésére - jelentette a Reuters.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában