Indul a Biztonság Hete

2023.09.18. 11:52

Évente 1000–1500 gyermek sérül meg közlekedési balesetben Magyarországon

A gyerekek biztonsága a legfontosabb, ezért rendezik meg idén is a Biztonság Hete című rendezvényt – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten, az esemény megnyitóján.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az MTI beszámolója szerint Rétvári Bence a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy

az esemény széles körű összefogásban valósul meg: mások mellett a rendőrség, a tűzoltóság, a mentők, a vöröskereszt és a Magyar Biztosítók Szövetsége vesz részt a szervezésben.

Az elmúlt hét évben 75 ezer diák vett részt a rendezvénysorozaton, valamint 3,6 millióan tekintették meg az ezzel kapcsolatos videókat a legnagyobb videómegosztó portálon – közölte az államtitkár. Rétvári Bence kiemelte,

nagyon fontos az iskolákban is a biztonságra való nevelés, ezért a gyerekek életkorának megfelelő ismeretek a biztonságos közlekedésről a Nemzeti alaptantervben is szerepelnek.

Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságának ügyvezető elnöke azt mondta, hogy Magyarországon évente 14–15 ezer személyi sérüléses baleset történik, amelyekben 1000–1500 gyerek sérül meg sokszor amiatt, hogy nem megfelelő gyerekülésbe ültetik, valamint a szülők túllépik a megengedett sebességet, és saját magukat sem kötik be, így rossz példát is mutatnak.

Ezért tartják ezen a héten a Safety Dayst is, amelynek részeként szerdán épp a passzív biztonsági eszközök, azaz a biztonsági öv és a gyerekülés használatát fogják kiemelten ellenőrizni – ismertette Óberling József. Hozzátette, a Biztonság Hete rendezvényeinek célja az is, hogy a gyerekeken keresztül a szülőket is tanítsák.

Erdős Mihály, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke elmondta, hogy a 2017-ben indult rendezvényhez mostanra több mint 20 társadalmi szervezet kapcsolódott, és a Biztonság Hete határokon túlnyúló kezdeményezéssé vált, mert Ausztriában, Szlovéniában és Bulgáriában is tartanak a magyarhoz hasonló rendezvényt, amelyen játékos stílusban próbálják megszólítani a gyerekeket.

Fülep Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) országos tűzoltósági főfelügyelője arról beszélt, hogy Magyarországon évente körülbelül hétezer lakástűz keletkezik, ezért a szervezet a tüzek megelőzésére helyezi a hangsúlyt a rendezvényen.

Christián László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatásirektor-helyettese azt mondta, hogy az elmúlt öt évben az intézményük is támogatta a rendezvényt, amely országszerte több helyszínen is megvalósul, és amelynek idei kiemelt témája a gyalogos átkelőhelyek használata.

Felhívta rá a figyelmet, hogy a legtöbb baleset tudatos magatartással, kis odafigyeléssel elkerülhető lenne.

A rektorhelyettes úgy fogalmazott, „a campuson több mint kétezer egyenruhás tanul, így ennél biztonságosabb helyszínt nem is választhattak volna a szervezők”, ráadásul nemsokára elkezdődik egy új beruházás is, a Természettudományi Múzeum melletti területen építenek majd fel a katasztrófavédelem számára egy speciális kiképzőközpontot.

A szervezők tájékoztatása szerint

a szeptember 18. és 23. között tartott eseménysorozat fő szervezői az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága és a Magyar Biztosítók Szövetsége,

a vármegyénként legalább egy helyszínen megvalósuló rendezvény középpontjában a balesetmegelőzés, a környezet és az egészség védelme áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában