Már szavazott is

2023.07.12. 10:46

Eva Kaili visszatért Strasbourgba

Eva Kaili tavaly decemberben került a címoldalakra, amikor elsők között vették őrizetbe a Katarral kapcsolatos brüsszeli korrupciós botránnyal összefüggésben.

MW

Eva Kaili

Forrás: SOOC/AFP

Fotó: Menelaos Myrillas

Az EP volt szocialista alelnöke ellen korrupció vádjával indult eljárás, miután csaknem 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le nála a belga hatóságok a brüsszeli lakásán tartott házkutatások során. Aztán ahogy telt az idő, először a börtönből engedték ki, majd a házi őrizetből is, egy ideje pedig már szabadon utazhat a schengeni övezetben, miközben ügyvédei a tornyosuló bizonyítékok dacára is az ártatlanság vélelmét hangoztatják.

A brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplőjének az EP-be való visszatérése már a múlt hónapban felmerült, a hatóságoktól meg is kapta az engedélyt, azonban a strasbourgi ülésteremben akkor nem jelent meg. Igaz, szeretetteljes fogadtatásra nem számíthatott: pártjából, a görög szocialista Pánhellén Szocialista Mozgalomból (Paszok), és EP-képviselőcsoportjából, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéből is kirúgták. Kaili most olyan EP-képviselőkkel működik együtt, akik egyetlen uniós képviselőcsoporthoz sem tartoznak.

Ironikus módon Kaili visszatérése az Európai Parlamentbe szinte egybeesik az EU újonnan felállítandó etikai testületéről, valamint a brüsszeli korrupciós botrány nyomán szükségessé vált reformokról szóló voksolással – tehát a történtek egyik főszereplője ezekben a kérdésekben is szavazhat, írja a Politico hírportál.

Ráadásul nem ő az egyetlen a vádlottak közül: Marc Tarabella már korábban visszatért, többek között Magyarország ellen szavazott az uniós soros elnökség kérdésében, tegnap pedig egy Lengyelországot elítélő határozattal kapcsolatban nyomta meg az „igen” gombot – az utóbbi esetben Kailival együtt.

Megdöbbentő volt, hogy két olyan EP-képviselő is részt vett a szavazásban, akikkel szemben büntetőeljárás folyik, nevezetesen Eva Kaili és Marc Tarabella. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy olyan emberek szavaznak Lengyelországról, akikkel szemben bűncselekmények elkövetése miatt nagyon komoly eljárások folynak. Ahelyett, hogy az Európai Parlament felfüggesztené a képviselői jogosultságaikat, szavaznak, és olyan döntésekben vesznek részt, amely más országot elítél

− nyilatkozta a Hír TV-nek Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában