Ukrán válság

2023.03.06. 06:12

Tízezer ukrán katonát keríthettek be az ostromlott Bahmutban (videó)

Már 376. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo és a Mandiner híreiből válogatunk.

Egyelőre sikertelenül támadták az oroszok Bahmutot

Az Ukrajnát támadó orosz erők "sikertelen rohamműveleteket hajtottak végre" a Donyeck megyében lévő Bahmut város és környéke ellen hétfőn - írta esti harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

Szerhij Cservatij, az ukrán keleti erők szóvivője egy tévéműsorban elmondta, hogy az orosz csapatok egy nap alatt mintegy 130-szor nyitottak tüzet az ukrán katonák bahmuti állásaira. Szavai szerint az orosz hadsereg most a legjobb egységeit ehhez a városhoz irányította, és ott összpontosítja tüzérségének tűzerejét.

A vezérkar a jelentésben kitért arra, hogy az ukrán légierő hétfőn 12 csapást mért az orosz erők bázisaira, valamint egy légvédelmi fegyverrendszerükre. Az ukrán rakéta- és tüzérségi csapatok három orosz "koncentrációs területre" és egy légvédelmi fegyverre mértek csapást. Eközben az orosz erők 42 légi- és öt rakétatámadást hajtottak végre, valamint tíznél többször nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel.

Brit katonai hírszerzés: a veszteségek miatt hatvanas évekbeli páncélosokat is bevet az orosz hadsereg

A nehéz páncélozott harcjárművekben elszenvedett veszteségek miatt az orosz hadsereg hatvan évvel ezelőtt gyártott T–62-es harckocsikat is bevet Ukrajnában – áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint reális lehetőség, hogy az orosz fegyveres erők elit harckocsizó alakulata, az első harckocsizó gárdahadsereg egyes egységeit is T–62-esekkel látják el a korábbi veszteségek pótlására.

A brit katonai hírszerzés tudomása szerint a korábbi tervek alapján már 2021-től el kellett volna kezdeni az első harckocsizó gárdahadsereg felszerelését az újgenerációs T–14 Armata típusú harckocsikkal.

A szolgálat hétfői tájékoztatása szerint az utóbbi napokban BTR–50 típusú orosz páncélozott csapatszállító járműveket is azonosítottak Ukrajnában. Ez a típus 1954-ben állt hadrendbe az orosz fegyveres erőknél, és az ukrajnai háború kezdete óta most első ízben jelent meg az ukrán hadszíntéren.

Európa Tanács: fel kell lépni az elhurcolt gyermekek és családjaik újraegyesítése érdekében

Sürgős fellépésre van szükség az Oroszországba és az oroszok által megszállt területekre hurcolt ukrán gyermekek és családjaik újraegyesítéséhez – jelentette ki Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa hétfőn.

Dunja Mijatovic ukrajnai látogatását követően közzétett nyilatkozatában emlékeztett: az orosz hatóságok a háború kezdete óta ukrán gyermekek ezreit, gyakran egész árvaházak és más gondozási intézmények lakóit evakuálták Oroszországba, vagy Ukrajnán belül a megszállt területekre.

Közölte, hogy egy 2022 májusában elfogadott orosz elnöki rendelet felgyorsítja az orosz állampolgárság megadását az árvának tekintett vagy szülői felügyelet nélkül maradt ukrajnai gyermekek számára. A rendelet gyors végrehajtását az orosz köztisztviselők a hatalom minden szintjén támogatják – írta.

Az emberi jogi biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek jogairól szóló ENSZ-egyezmény részes államai, köztük Oroszország, azt vállalták, hogy tiszteletben tartják a gyermekek mindenek felett álló érdekét és a gyermekek azon jogát, hogy megőrizzék személyazonosságukat, beleértve az állampolgárságukat, nevüket és a családi kapcsolataikat. A negyedik genfi egyezmény 49. és 50. cikke szintén tiltja a gyermekek állampolgárságának erővel történő megváltoztatását – mondta.

Mijatovic kijelentette: súlyosan sérti az emberi jogokat, hogy Oroszország nem küldi vissza családjukhoz az elhurcolt ukrán gyermekeket.

Az ukrán gyermekek és családjaik újraegyesítése nem várhat. A családegyesítést megkönnyítő intézkedéseket a lehető leghamarabb meg kell hozni. Az idő múlása elkerülhetetlenül gyengíti e gyermekek családjukkal való kapcsolatát, és megnehezíti az esetleges újraegyesítést

– fogalmazott.

A helyzet orvoslására sürgősen megoldásokat kell találni – hangoztatta. Meg kell erősíteni a szüleiket a háború során elvesztő, felnőtt kísérő nélküli, valamint a hozzátartozóiktól elszakított gyermekek azonosítását és nyilvántartásba vételét, és családjuk felkutatását. A családegyesítés céljából pedig új eljárásokat kell bevezetni, ugyanis az emberi jogok nyomon követésére szolgáló, jelenleg érvényes mechanizmusok nem megfelelőek, mivel az orosz hatóságok nem hajlandók hozzáférést biztosítani a gyerekekhez, irataikhoz, és nem hajlandók együttműködni a nemzetközi hatóságokkal a gyerekek visszatérésének megkönnyítésében – mondta.

A gyermekek jelentik Ukrajna reményét és jövőjét. Nem szabad fukarkodni az erőfeszítéssel, minden megoldást meg kell vizsgálni, hogy a gyermekek a lehető leghamarabb újra találkozhassanak családtagjaikkal – hangsúlyozta az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ismét ellenőrzést tartott Bahmutban

Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ismét a Donyeck megyei Bahmutba látogatott az elmúlt hétvégén, és azt mondta, hogy a támadó orosz erőkkel a városért vívott csaták elérték legnagyobb intenzitásukat – közölte az ukrán Katonai Médiaközpont hétfőn.

Az orosz erők a Wagner zsoldoscsoport újabb alakulatait vezényelték a városhoz. Az ukrán katonák bátran védik pozíciójukat Bahmut északi részén, igyekeznek megakadályozni a város körbekerítését. Ellenállásunk ezen a hadszíntéren már több hónapja tart. Az ellenség egész idő alatt a város elfogására törekszik, amit katonáink kitartása akadályoz meg. Védőink jelentős veszteségeket okoztak az ellenségnek, nagyszámú felszerelést elpusztítottak, a Wagner csoport legjobb támadó egységeit harcba kényszerítették, és csökkentették az ellenség támadási képességeit

– jelentette ki Szirszkij vasárnap a közlemény szerint, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

A szárazföldi erők parancsnoka a mostanit megelőzően március 3-án és február 25-én tett látogatást Bahmutban.

Hétfőn részt vett a Volodimir Zelenszkij elnök által összehívott haditanácsülésen, amelyen megvitatták Bahmut védelmét. Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint Olekszandr Szirszkij és Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka egyaránt támogatta a védekezési hadművelet folytatását és a bahmuti ukrán állások további erősítését.

Kreml: közös infrastrukturális projektekről tárgyalt az orosz és az iráni elnök

A kétoldalú együttműködésről, egyebek között közös infrastrukturális projektek megvalósításáról tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz és Ebrahim Raíszi iráni elnök – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

A moszkvai tájékoztatás szerint a felek pozitívan értékelték a Moszkva és Teherán közötti kapcsolatok szintjét és fejlődésé dinamikáját. A két elnök megállapodott a további kapcsolattartásban.

Putyin és Raíszi az év eleje óta immár harmadszor beszélt telefonon egymással, januárban kétszer is egyeztettek.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az egyik szóban forgó projekt az észak-déli multimodális közlekedési folyosóról szóló kormányközi megállapodás, amelyet 2000-ben Oroszország, India és Irán írta alá, és amelynek a résztvevői köre azóta 14-re bővült.

A megállapodás célja, hogy átvezessék Oroszország területén az Indiából, Iránból és a Perzsa-öbölből Európába tartó tranzitáru-forgalmat. A távolság így a Szuezi-csatornán keresztülvezető tengeri útvonalhoz képest kevesebb mint a felére csökken, leszállítva a szállítási időt és a költségeket.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz államfő videókonferencián vesz részt a Kazahsztánnal határos Kurgani terület kormányzójával, Vagyim Mihajlovics Sumkovval a Moszkva melletti vidéki elnöki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2023. március 6-án
Fotós: Mihail Mecel / Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool

Az ukrán elnöki iroda vezetője háborús bűntettnek nevezte egy ukrán hadifogoly agyonlövését

Háborús bűntettnek nevezte Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője hétfőn azt, hogy az országa elleni háborút folytató oroszok agyonlőttek egy foglyul ejtett, fegyvertelen ukrán katonát.

Az orosz katonák maguk készítettek egy videofelvételt a hadifogoly agyonlövéséről, amely gyorsan elterjedt az interneten. A felvételen az látható, hogy a fegyvertelen ukrán katona az mondja: „Dicsőség Ukrajnának!”, majd szitokszavak kíséretében oroszok gépkarabélyokkal agyonlövik.

Andrij Jermak a Telegram közösségi oldalon azt írta, hogy Oroszországban háborús bűnöket követnek el, amit propagandájukkal és „nácikról szóló mítoszokkal fehérítenek ki”.

Ez egy újabb példája egy fogságba esett ember megölésének, ami egyben nemzeti jelentéktelenségük és gyengeségük jele is. Minden ilyen háborús bűnt meg kell büntetni. Senki sem bújhat el a felelősségre vonás elől

– fogalmazott az elnöki iroda vezetője.

Egyre közelebb a közös EU-s lőszerbeszerzés

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz a mérföldkőnek számító lépéshez, hogy közös lőszerbeszerzéssel segítse Ukrajnát és feltöltse a tagállamok készleteit, de a finanszírozással és a nagyságrenddel kapcsolatos főbb kérdések még megoldásra várnak – írja a Reuters alapján a The Guardian.

Az uniós védelmi miniszterek ezen a héten megvitatják a 155 milliméteres lőszerek szállításának felgyorsítására vonatkozó terveket Ukrajnának.

Hanno Pevkur, Észtország védelmi minisztere – amely az EU több millió lövedék megrendelését szorgalmazta – elmondta, hogy szerdai stockholmi találkozóján a miniszterek „politikai konszenzusra” jutnak a közös beszerzés folytatásáról. Megjegyezte azonban, hogy a kulcsfontosságú kérdések, például a közös beszerzések kifizetésének módja, még mindig vita tárgyát képezik.

Donyecki tisztségviselő: tízezernyi ukrán katonát kerítettek be Bahmutban

Nagyságrendileg tízezer ukrán katonát keríthettek be az ostromlott Artemivszk (Bahmut) városban – jelentette ki Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió tanácsadója hétfőn a Rosszija 1 tévécsatornán.

Elég nagy helyőrség maradt Artemivszkben, körülbelül tízezer ember, talán még valamivel több is. Néhány egység elhagyta, továbbiak pedig igyekeznek elhagyni a várost. Ugyanakkor a tüzérségünk arra törekszik, hogy elérje őket

– mondta.

Gagin szerint Artemivszknél hasonló „katlan” alakult ki, mint 2015-ben Debalcevénél. Mint mondta, orosz erők felügyelik a városba vezető összes utat. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az ukrán csapatok megkísérelnek majd kitörni Csasziv Jar felé, hozzátéve, hogy akkor a napi veszteségük meg fogja haladni a jelenlegi mintegy ötszáz halottat és sebesültet.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők személyi állományában okozott veszteség az elmúlt nap folyamán a front teljes hosszában mintegy félezer fő volt, közülük mintegy 225 katona a Donyeck körzetében folytatott harcokban esett el, több mint 160 pedig Liman térségében. A tábornok a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai létesítmények között sorolt fel egy Szu–27-es és egy MiG–29-es repülőgépet, egy Mi–8-as helikoptert, egy Sz–300-as és egy Buk–M1-es légvédelmi rendszert, valamint egy harckocsit és egy lőszerraktárt.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn megosztott egy videót, amelyen állítása szerint az orosz hadsereg egy „új generációs” nagypontosságú lőszert vet be a műveleti övezetben. Az eszközt egy hangár ellen vetették be, amelynek födémjét átütve a lőszer megsemmisítette az ott összegyűjtött páncélozott és egyéb járműveket.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a Szolovjov Live médiacsatornán kijelentette, hogy a régió azonos nevű székvárosában a lakosok segítik az orosz hadsereget az ukrán katonai objektumokra mért csapások koordinálásában.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több városából, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn Mariupolban megtekintette az orosz katonai műszaki egységek által folytatott helyreállítási munkálatokat. A tárcavezetőnek a hivatalos tájékoztatás szerint megmutattak egy általuk felépített mentőközpontot, egy többfunkciós egészségügyi központot, valamint egy 12 négyemeletes épületből álló új lakótelepet, továbbá egy épülőben lévő negyedet, amely hat nyolcemeletes lakóházból, óvodákból és iskolákból áll, és az orosz Szövetségi Orvosi és Biológiai Ügynökség komplexuma is ott kap helyet.

Sojgunak egy nagyszabású vízvezeték építéséről is beszámoltak, amely az oroszországi Rosztov megyét a donyecki régióval, a Don folyót a Sziverszkij Donyec–Donyec-medence csatornával köti majd össze.

Az ENSZ a gabonaegyezmény meghosszabbítását követeli

A gabonaüzletet minden áron meg kell hosszabbítani. Erre az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramjának (WFP) vezetője, David Beasley szólított fel a Twitteren. Beasley szerint a világ teljes lakossága komoly veszélyben van, ha nem sikerül megújítani a fekete-tengeri gabonaegyezményt.

A gabonaszerződés lejár, és ezt bármi áron meg kell hosszabbítani

– mondta.

A WFP vezetője rámutatott, Ukrajna rengeteg gabonát exportál, amelynek mennyisége 400 millió ember szükségletére elegendő. A gabonaegyezmény 36 millió ember élelmezését segítette elő.

Beasley hangsúlyozta, hogy „a béke forog kockán”.

Az orosz elhárítás mérlege

Az orosz légvédelem megsemmisített két ukrán MiG–29-es és Szu–27-es repülőgépet. Emellett az orosz erők egy Mi–8-as helikoptert és kilenc Ukrán Légierő (AFU) drónt lőttek le. Ezt március 6-án jelentette be az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának hivatalos képviselője, Igor Konasenkov altábornagy – tájékoztat az Izvesztyija.

Ezenkívül a nap folyamán 15 amerikai többszörös kilövésű rakétarendszer (MLRS) HIMARS és Uragan rakétáját elfogták. Pilóta nélküli légi járműveket semmisítettek meg a harkovi régióban található Beresztovoje, a Luganszki Népköztársaságban (LPR) Karmazinovka, a DPR-ben Blagodatnoje, Novoandrejevka, Kirillovka és Verkhentorecoje, valamint Csubarevka és Magedovo települések területén. Zaporozzsje régióban és Lesznoje a Sumy régióban.

Rengeteg ukrán katona meghalt Donyeckben

Az orosz csapatok az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) több mint 220 katonáját semmisítették meg – ezt Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője jelentette be újságíróknak.

Az ukrán fegyveres erők több száz katonája mellett az Orosz Fegyveres Erők (AF) több felszerelést is megsemmisítettek, köztük az Ukrajnának szállított nyugati fegyvermodelleket. Ezenkívül az RF fegyveres erői megtámadtak egy ellenséges raktárt a Donyecki Népköztársaságban található Dachnoye település közelében.

Idős párok élő zenére táncolnak a kijevi Teatralna metróállomás aluljárójában 2023. március 5-én, az Ukrajna elleni orosz hadviselés idején. A mintegy kétórás összejövetelen több tucat nyugdíjas korú ember vett részt, akik elmondása szerint az állomáson évtizedek óta rendszeresen tartanak közös táncot, amely az orosz invázió miatt átmenetileg szünetelt
Fotós: Vadim Ghirda / Forrás: MTI/AP

Az oroszok felkészültek egy esetleges ukrán offenzívára

Az orosz hadsereg kész visszatartani az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tavaszi offenzíváját Zaporozsje térségében. Ezt az „Együtt vagyunk Oroszországgal” mozgalom elnöke, Vlagyimir Rogov jelentette be a „Soloviev Live” csatorna adásában – írja a Lenta.

Az ukrán hadsereg több mint 95 orosz támadást vert vissza 5 területen

A támadásokat visszaverték a Luhanszki területen Belohorivkában és Nyevszkijben, valamint a Donyecki területen Zaliznyanszkban, Dubovo-Vaslivkában, Orihovo-Vaslivkában, Bakhmutban és Ivanivszkijban – közölte a vezérkar.

Pentagon: ha el is esik Bahmut, az nem jelenti azt, hogy Oroszország megfordította a háború menetét

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter hétfőn azt mondta, hogy a kelet-ukrajnai Bahmut városának inkább szimbolikus, mintsem operatív jelentősége van, és a város eleste nem feltétlenül jelenti azt, hogy Moszkva visszaszerezte volna a kezdeményezést a háborúban.

Hét hónapja folynak a harcok az egykor 70 ezer lakosú, ma romokban heverő Bahmut városáért. Amennyiben az orosz csapatok sikeresen ellenőrzésük alá tudják vonni a várost, ez lesz az orosz haderő első jelentős sikere a téli hadjáratban.

Úgy gondolom, hogy sokkal inkább szimbolikus jelentőséggel bír Bahmut bevétele, mintsem stratégiai vagy műveleti jelentőséggel

– fogalmazott Austin jordániai útja során.

Austin azt mondta, hogy Bahmut lehetséges elvesztését semmiképp sem tekintené stratégiai visszalépésnek.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg alapítója ugyanakkor hétvégi videójában a Moszkvából érkező lőszerutánpótlás nehézségeiről számolt be ismételten. A múlt hét végén arról beszélt, hogy a várost gyakorlatilag körbezárták.

Prigozsin rendszeresen bírálja az orosz védelmi vezetőket. A múlt hónapban Szergej Sojgu védelmi minisztert és másokat „árulással” vádolt meg, amiért szerinte visszatartották a lőszert a Wagnertől.

Austin utalt a Wagner zsoldoshadsereg és az orosz hadsereg közötti különbségekre, amelyeket „repedésként” aposztrofált.

Azt mondanám, hogy a Wagner csoport erői valamivel hatékonyabbak annál az orosz hadseregnél, amelytől eddig aligha láthattunk példaértékű teljesítményt

– fogalmazott az amerikai miniszter.

Ukrán katona ül egy lövészárokban a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 5-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják
Fotós: Libkos / Forrás: MTI/AP

15 orosz drónból 13-at lőttek le az éjszaka folyamán

Az ukrán légvédelem az éjszaka folyamán 13-at lelőtt a 15 iráni drónból, amelyeket Oroszország indított Ukrajna ellen – közölte Jurij Ihnat légvédelmi szóvivő március 6-án az országos televízióban – számolt be minderről a The Kyiv Independent.

Orosz támadás Kramatorszknál

A Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója arról számol be, hogy az éjszaka folyamán orosz csapatok rakétatámadást indítottak Kramatorszk ellen, és leromboltak egy iskolát, valamint 15 lakóház is megrongálódott – írja a The Guardian.

Az orosz védelmi miniszter Mariupolba látogatott

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter látogatást tett Mariupolban, az ukrajnai kelet-donyecki régióban lévő városban, amelyet az orosz erők tavaly több hónapos ostrom után foglaltak el – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Három rakétát lőttek le Oroszországban

Legalább egy ember megsebesült a dél-oroszországi Belgorod régióban ma reggel, miután az orosz erők három rakétát lőttek le – közölte az Ukrajnával határos régió kormányzója.

A lezuhanó törmelék néhány villanyvezetéket is leszakított Novij Oszkol város közelében, de a károk teljes terjedelme nem volt azonnal ismert – közölte a kormányzó, Vjacseszlav Gladkov a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Ukrajna fokozatosan visszavonja a csapatait Bahmutnál

Az Institute for the Study of War arról ír legújabb elemzésében, hogy az ukrán hadsereg vezetői a csapatok korlátozott és ellenőrzött taktikai kivonásáról döntött Bahmutban, mivel a város északkeleti részén megsemmisült a folyón átvezető vasúti híd. Szerintük ugyanakkor túl korai lenne azt állítani, hogy az ukránok Bahmut végleges elhagyásáról döntöttek volna – írja a Mandiner.

Hangsúlyozzák: az orosz bloggerek is csökkentették várakozásaikat az orosz erők további offenzívákra való képességével kapcsolatban. Ha az orosz erőknek sikerülne biztosítaniuk Bahmutot, akkor megkísérelhetnének újabb előrenyomulást Kosztyantyinivka vagy Szlovjanszk, vagy mindkettő település felé, de szerintük személyi és felszerelési korlátokkal küzdenének.

Ukrán katonák 2023. március 4-én egy 105 mm-es tarackot lőnek ki az orosz állások felé, Bahmut város közelében
Fotós: Aris Messinis  / Forrás: AFP

Wagner-vezér: lőszerutánpótlás nélkül veszélybe kerülnek az orosz pozíciók Bahmutnál

Oroszország pozíciói a kelet-ukrajnai Bahmut körül veszélybe kerülnek, ha csapatai nem kapnak lőszert - figyelmeztetett vasárnap az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője.

Jevgenyij Prigozsin szerint Oroszország Bahmut közelében lévő frontvonalai összeomolhatnak, ha erői nem kapják meg a Moszkva által februárban megígért lőszert. "Egyelőre próbáljuk kideríteni az okot, hogy csak bürokratikus fennakadás történt vagy árulás" - mondta Prigozsin a Telegram-csatornáján.

Prigozsin rendszeresen bírálja az orosz védelmi vezetőket tábornokokat.

Meghiúsított egy orosz médiacsoport vezetője elleni merényletet az FSZB

Megpróbálta a gépkocsijában felrobbantani Konsztantyin Malofejevet, a Cargrad orosz médiacsoport vezetőjét, egy, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ellenőrzése alatt álló orosz szélsőséges csoport - közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint a meghiúsított merényletet Gyenyisz Kapusztyin szervezte meg, aki annak az Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű csoportnak az alapítója, amely múlt héten támadást intézett két, az ukrán határ mentén lévő község ellen az oroszországi Brjanszk megyében.

A tájékoztatás értelmében a milliárdost ugyanazzal a módszerrel próbálták meg meggyilkolni, mint tavaly augusztusban Darja Dugina újságírót, Alekszandr Dugin filozófus lányát: a gépkocsijához alulról improvizált robbanószerkezetet rögzítettek.

Orosz drónpilótákat képeznek ki Donyeckben

A donyecki Vlagyimir Zhoga UAV Központ kamikaze drónok és felderítő drónok pilótáit képezi ki – mondta a RIA Novosztynak egy Turan hívójelű oktató. "A srácok a szimulátoron megtanulják, hogyan kell irányítani az FPV (First Person View) drónokat. Ezek sajátossága, hogy a drónból valós időben érkező kameraképet látja a kezelő, és ez alapján irányítja a szerkezetet. Bármilyen méretű többrotoros helikoptert le tud szedni, ha rárepül, és eltöri a pengéit. Így egy olcsó drónnal is lehet nagyon nagy károkat okozni" - magyarázta Turan.

A központban a képzés három hétig tart - a szimulátorok után a hallgatók valódi drónon kezdenek el edzeni.

Kijev továbbra is kéri a vadászgépeket

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője megerősítette, hogy Oroszország először alkalmazott új, 1500 kilogrammos UPAB-1500B siklóbombát Ukrajna ellen. A bombát úgy tervezték, hogy akár 40 kilométeres távolságban lévő, fokozottan védett célpontokat is eltaláljon. Ihnat élő televíziós adásban hangsúlyozta, hogy

Ukrajnának modern harci repülőgépekre, például F-16-osokra van szüksége,

hogy "elhárítsák ezt a fenyegetést, megvédjék városaikat és falvaikat".
A bombák használatáról először március 4-én számolt be az ukrán katonai központú Defense Express, amely szerint a bombákat néhány héttel korábban dobták le Ukrajna északi Csernyihiv megyéjében.

Ukrán hírszerzés: Oroszország tavasz végére kifogy a katonai eszközökből

Kirillo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke a USA Todaynek nyilatkozva azt mondta: Oroszország hatalmas mennyiségű emberi erőforrást, fegyverzetet és anyagokat használt el az Ukrajna elleni teljeskörű háború során. Valószínűleg késő tavaszra kifogynak az offenzív potenciálból.

Budanov egy "döntő csatára" számít idén tavasszal, és azt jósolta, hogy ez a csata lesz az utolsó, mielőtt a háború véget ér.

Oroszország január végén fokozta hadműveleteit, amikor nagyszabású támadásokat indított az ukrán védelmi vonalak ellen Donbászban, a Donyeck megyei Bahmutra, Vuhledarra és Lymanra összpontosítva. Csak Bahmut környékén értek el jelentős előrelépést az orosz erők, amelyeket főként a Wagner-csoport félkatonai csapatai hajtottak végre, ugyanakkor jelentős veszteségekről számoltak be.

Orosz megfigyelőtornyot romboltak le az ukránok

Az ukrán különleges erők kamikaze drónnal romboltak le egy orosz megfigyelőtornyot Brjanszk városában. A Kraken, a különleges erők egysége vállalta magára az ukrajnai határ megfigyelésére használt torony elleni támadást.

Új álcaruhát kapnak az orosz fegyveresek

Az orosz hadsereg számára egy kétoldalas álcázó öltözetet hoztak létre, egyik oldalát az úgynevezett távol-északi, a másikat a közép-sávnak szánják - mondta Vladimir Drobyak, a Sturm nevű katonai beszállító cég vezérigazgatója a RIA Novostinak.

Mivel Oroszországban a természeti és éghajlati övezetek "legszélesebb köre" van jelen, lehetetlen egyetlen álcázást létrehozni a katonai személyzet számára, ezért a Sturm nem szabványos megoldást választott - olyan ruházatot készített, amelynek mindkét oldala más-más színű.

Orosz veszteségek az ukránok szerint

Ukrajna azt állította, hogy Oroszország az elmúlt 24 órában 930 orosz katonát veszített. Az ukrán védelmi minisztérium az orosz veszteségekről szóló legfrissebb közleményében azt írta, hogy összesen 153 120 katona vesztette életét az orosz oldalon. A háború kezdete óta 302 katonai repülőgép, 2071 drón és 6692 páncélozott harcjármű mesemmisüléséről írnak.

Az adatokat független források nem erősítették meg. 

Marinka városa gyakorlatilag eltűnt

Az ukrán külügyminisztérium két kísérteties képet tett közzé a Twitteren a kelet-ukrajnai donyecki régióban található Marinka városról. A minisztérium szerint a várost földig rombolták.

Marinka rendőrfőnöke, Artem Schus azt mondta, hogy városa teljesen elpusztult. A katonákon kívül Marinkát teljesen evakuálták, mert "nincs mód a polgári lakosság számára, hogy ott éljenek" - mondta a rendőrfőnök az AP-nek. Úgy véli, az orosz erők szándékosan rombolják le a megmaradt épületeket, hogy minden fedezéket elpusztítsanak, függetlenül attól, hogy polgári menedékről vagy katonai létesítményről van szó.

Valamit lelőtt a kijevi légvédelem

A kijevi terület katonai kormányzata a Telegramon közölte, hogy Ukrajna légvédelme "működött" március 6-ra virradó éjjel, miután "légi célpontot" azonosítottak a térség felett.

"Kijev megye lakói! Légi célpontot észleltek az égen. A légvédelmi erők készen állnak. Maradjanak óvóhelyen, és tartsák be az információs csendet – ne filmezzenek és ne posztoljanak semmit az interneten!" – írta a katonai kormányzat.

Körülbelül 40 perccel később arról számoltak be, hogy a légvédelem a régióban "működik", és arra kérték a lakosokat, hogy ne hanyagolják el a biztonsági intézkedéseket. A repülő tárgyról egyelőre nem közöltek más információt.

Vasárnap este Ukrajna megyéinek csaknem felében, köztük Kijevben is megszólaltak a légiriadó szirénák.

Elképesztő mennyiségű amerikai fegyver és harckocsi egy lengyel kikötőben (videó)

Végeláthatatlan sorokban tankok, harcjárművek láthatók Gdynia kikötőjében - írja a Mandiner.

Így állnak a harcok Bahmutban

Oroszország nem vette át az ellenőrzést a donyecki régióban lévő Bahmut felett, és ukrán csapatokat sem vonnak ki onnan tömegesen – jelentette ki Szerhij Cservatij, az ukrán keleti erők szóvivője a CNN amerikai hírtévének adott nyilatkozatában, amelyből az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál idézett a hétvégén.

Egy ukrán katona drónt reptet, hogy megfigyelje az orosz állásokat Bahmut város közelében 2023. március 5-én
Fotós: Aris Messinis   / Forrás: AFP

A Mandiner cikke szerint a szóvivő hangsúlyozta, az ukrán csapatok ellenőrzött, tervezett rotációt hajtanak végre Bahmutban.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. március 5-én az ukrán-magyar határszakaszon 4126 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4992 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 51 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 5-én 15 ember, közülük 8 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Két hatalmas robbanás volt Melitopolban

Ivan Fedorov, Melitopol száműzött polgármestere egy tévéinterjúban azt mondta, hogy az oroszok által megszállt Zaporizzsja megyei város északi részén két erős robbanás hallatszott, valószínűleg több száz, a városban állomásozó orosz katona életét vesztette.

A háború előtt 150 ezer lakosú Melitopol városát tavaly február 26-án foglalták el, mindössze két nappal azután, hogy megkezdődött Oroszország teljes körű inváziója.

Tavaly november óta a Herszon megye nemrég felszabadult részeiről és a Zaporizzsja megyei Tokmak városából érkező orosz katonák katonai bázissá alakították Melitopolt.

Putyinnak üzent a német kancellár

Vlagyimir Putyinnak meg kell értenie, hogy nem fog diadalmaskodni Ukrajnában, és csapatait ki kell vonni a béketárgyalások megkezdése előtt – mondta egy tévéinterjúban Olaf Scholz német kancellár, hozzátéve: úgy véli, hogy Ukrajna készen áll a békére.

Arra a kérdésre, hogy a háború lezárását célzó megállapodás lehetséges-e – esetleg Ukrajna kijelenti, hogy nem fogja visszafoglalni a Krímet vagy a kelet-donbászi régió egy részét –, Scholz azt mondta, csak Kijev bevonásával lehet döntéseket hozni. Helyettük nem döntenek, de támogatják őket.

Így folytatta: "Megmondtuk Ukrajnának, hogy csatlakozhatnak az Európai Unióhoz. Azon dolgoznak, hogy minden ehhez fontos kritériumban előrelépés történjen. Szerintem tudják, hogy készek vagyunk megszervezni az ország biztonsági garanciáinak egy bizonyos módját az elkövetkező békeidőkben, de még nem tartunk ott."

Hat hónapja van az ukrán energiaszektornak

Megkezdődött a következő fűtési szezonra való felkészülés Ukrajnában - jelentette be az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint több forgatókönyvön is dolgoznak, hogy a következő télen minden fenyegetéssel szembenézzenek, de csak homályos részleteket árult el ezekből.

"Hat hónap alatt nagyon konkrét dolgokat kell tennie az energiaszektorunknak, a kormányzati tisztviselőknek, a biztonsági és védelmi szektornak és mindazoknak, akik az érintett feladatok végrehajtásában részt vesznek. Erősítjük az energetikai létesítmények védelmét, helyreállítjuk az elmúlt fél évben az orosz csapások által tönkretett infrastruktúrát, és az energiarendszer-decentralizációs projekt részeként több lehetőséget biztosítunk embereknek, hogy saját területükön villamos energiát termelhessenek és szállíthassanak" - mondta az ukrán elnök.

Ukrán elnök: a világ kész megbüntetni Oroszországot

"A világ elég erős ahhoz, hogy megbüntesse Oroszországot a háború miatt. Mi pedig elegendő bátorságot és eszközöket biztosítunk a világnak a büntetés végrehajtásához. Bizalmunk ebben a kérdésben hétről hétre erősödik. Köszönetet mondok minden partnerünknek, akik segítenek a jogi együttműködési hálózat kiépítésében, hogy biztosítsák a vonatkozó ítéletek meghozatalát és végrehajtását" - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök annak kapcsán, hogy a héten több tárgyalást folytatott az orosz háborús bűnök kivizsgálásáról és elítéléséről.

 

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában