Nemzetközi Gazdasági Fórum

2022.09.06. 23:24

Morawiecki: Közép-Európa hangja erőteljesen hallható Brüsszelben

Apró dolgokban különbözhetünk Közép-Európában, de a hangunk ma sokkal erősebb, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt"- fogalmazott.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök beszél a második világháború kitörésének 83. évfordulóján tartott megemlékezésen Wielunban 2022. szeptember 1-jén

Forrás: MTI/EPA/PAP

Fotó: Tomasz Viktor

Közép-Európa hangja erőteljesen hallható Brüsszelben, a térségbeli országok apró dolgokban különbözhetnek, de a hangjuk ma sokkal erősebb, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden a lengyelországi Karpaczban szervezett 31. Nemzetközi Gazdasági Fórumon. 

A lengyel miniszterelnök cseh hivatali partnerével, Petr Fialával lépett fel este közös pódiumbeszélgetésen. 

Fiala úgy vélte: "a közép-európai országok hangja nélkül", ezen belül Lengyelország és Csehország közös fellépése nélkül Európa "nem lenne ennyire egységes az ukrajnai háború ügyében. "A nyugat-európai országok ráébredtek, hogy eddigi politikájuk Oroszországgal szemben nem volt sikeres, jobban kezdték odafigyelni Közép-Európa hangjára, történelmi tapasztalatára, figyelmeztetéseire" - fogalmazott Fiala. 

Morawiecki úgy értékelte: Fiala tavaly decemberi kormányra lépése után megszűntek "bizonyos ellentétek" a cseh-lengyel kapcsolatokban, a két ország "egy hullámhosszon tud sugározni" a geopolitikai témákban. Úgy vélte: a globális geopolitikában "fordulóponthoz értünk", jelenleg "az egyhangúság alapvetően fontos, különösen Ukrajna hatékony támogatásában". 

Fontosnak nevezte a katonai és a humanitárius segítségnyújtás mellett Ukrajna pénzügyi támogatását is. Kiemelte a közös fellépést az uniós színtéren az energiaügyekben is. Szerinte "az energiapolitika korábbi verziója romokba dőlt, ezeken a romokon pedig új energetikai politikát építünk". 

A közép-európai térség hangja "erőteljesen hallható" Brüsszelben", ez részben az uniós soros elnökséget jelenleg betöltő Csehországnak köszönhető, valamint annak is, hogy "egyesültünk a visegrádi csoportban, de a balti országokkal, Romániával, Bulgáriával, Horvátországgal is" - folytatta Morawiecki. "Apró dolgokban különbözhetünk Közép-Európában, de a hangunk ma sokkal erősebb, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt" - fogalmazott. 

A "közép-európai Davosnak" is nevezett nemzetközi gazdasági fórumot idén 31. alkalommal rendezik meg, rekordszámú, közel ötezer résztvevővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában