Vörös vonal

2022.05.09. 13:28

Szijjártó Péter: Magyarország nem szavazza meg a brüsszeli szankciós javaslatot (videó)

Ha ez a szankciós csomag életbe lépne, akkor lehetetlenné válna a magyar gazdaság működéshez szükséges kőolaj beszerzése - mondta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben.

Immár két és fél hónapja háború van a szomszédban, a magyarok érdeke hogy béke legyen Ukrajnában - mondta Szjjártó Péter. A külgazdasági-és külügyminiszter közölte, elítélték az Ukrajna elleni területi agressziót, és minden idők legnagyobb humanitárius akciója zajlik. 

Az eddigi öt brüsszeli szankciós csomagot támogattuk. A vörös vonal Magyarország energiaellátásának a kérdése volt, ez egy fizikai és nem ideológiai kérdés

 - tette hozzá. Nem véletlen, hogy az uniós országok megállapodtak arról, hogy csak olyan lépések lehetnek, amelyek figyelembe veszik az egyes tagországok eltérő helyzetét. Egy magyar gazdaságra ledobott atombomba az olajembargó - mondta a miniszter.

Ha ez életbe lépne, akkor lehetetlenné válna a magyar gazdaság működéshez szükséges kőolaj beszerzése.

Ennek a brüsszeli csomagnak az elfogadása több százmilliárd forintos kiadást jelentene Magyarország számára, és mindezek után drágábban tudnánk kőolajat venni - fejtette ki.

Ez a javaslat nem tartalmaz megoldási javaslatot, és ezért Magyarország ezt a brüsszeli szankciós csomagot nem fogja megszavazni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában