Ukrán válság

2022.05.30. 06:39

Behatoltak az oroszok az utolsó ukrán kézen lévő luhanszki területre – frissül (videó)

96. napja pusztít az orosz–ukrán háború.

Cikkünk frissül!

Ukrán szeparatisták: akár halálbüntetéssel is sújthatják az Azov-ezred tagjait

Akár halálbüntetéssel is sújthatják az ukrán Azov-ezred tagjait, akik Mariupol városában megadták magukat – közölte hétfőn Jurij Szirovatko, az önhatalmúlag kikiáltott donyecki „népköztársaság” igazságügyi minisztere.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva Szirovatko kijelentette, hogy a Moszkva által neonácinak nevezett Azov-ezred terrorszervezet, tagjaira, az általuk elkövetett bűncselekmények miatt „a legsúlyosabb büntetés szabható ki: a halálbüntetés”.

Mint mondta, a hadifoglyok a „Donyecki Népköztársaság” területén vannak, köztük a mariupoli Azovsztal acélművekben elfogott 2300 harcos is.

Szirovatko hangsúlyozta, hogy az Azov-ezredet terrorszervezetnek tekintik, és tagjai ellen büntetőeljárást indítanak.

A kijevi vezetés ismételten felajánlotta, hogy az Azovsztalban fogságba esetteket kicserélnék orosz hadifoglyokra. Moszkva ugyanakkor leszögezte, hogy az ukrán harcosokat bíróság elé állítják.

Szombaton Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is az Azovsztalban elfogottak szabadon engedését követelte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során.

Putyin egészségügyi állapotáról beszélt Lavrov

Az orosz–ukrán háború kezdete óta egyre több hír jelenik meg különböző médiumokban Vlagyimir Putyin állítólagos rossz egészségügyi állapotával kapcsolatban, többször felmerült, hogy az orosz elnök rákbetegségben szenved.

Az orosz külügyminiszter szerint Vlagyimir Putyin nem mutatja semmiféle betegség jeleit.

Szergej Lavrov a TF1 francia televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy Putyin minden nap megjelenik a médiában, különböző nyilvános eseményeken vesz részt, beszédeket is tart.

Lavrov szerint ezt egy épeszű ember sem látná bármiféle betegség jeleként – írja a Sky News.

Németország kész befogadni orosz ellenzékieket és orosz újságírókat

Németország kész hosszú távra szóló vízumokat biztosítani orosz ellenzékieknek, jogvédőknek és üldöztetett újságíróknak – közölte hétfőn a német belügyi tárca szóvivője. A belügyminisztérium illetékesének tájékoztatása szerint ezek a vízumszabályok az Oroszországban külföldi ügynökként bejegyzett szervezetek munkatársaira, a demokratikus ellenzék tagjaira, valamint a civiltársadalom képviselőire, illetve családtagjaikra terjednek ki. A vízumok ideje jelentősen hosszabb lesz a mostani 90 napos időkeretnél.

A szóvivő ugyanakkor nem közölte, hogy Németország hány orosz állampolgárt fogadna be, mindazonáltal leszögezte, hogy a kérvényezőknek hitelt érdemlően kell bizonyítaniuk, hogy közvetlenül fenyegetve vannak Oroszországban. Hírügynökségek felidézik, hogy már a február 24-én indult ukrajnai orosz hadművelet előtt is számos orosz ellenzéki élt Németországban.

Putyin Erdogannak: Moszkva szállít élelmet, ha feloldják a szankciókat

Oroszország kész a műtrágyát és az élelmiszert exportálni, ha feloldják az ellene bevezetett szankciókat és kész biztosítani az ukrán gabonaexportot is – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal folytatott telefonbeszélgetés során - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata. A moszkvai közlemény értelmében megerősítést nyert, hogy Oroszország kész jelentős mennyiségű műtrágyát és mezőgazdasági terméket exportálni a globális élelmiszerpiacra, ahol problémák merültek fel „a nyugati államok rövidlátó pénzügyi és gazdasági politikája miatt”, ha feloldják a vonatkozó oroszellenes szankciókat.

Putyin az ukrajnai helyzet megvitatása során kijelentette Erdogannak, hogy Oroszország kész Törökországgal együttműködve hozzájárulni a rakományok akadálytalan hajózásának biztosításához és az aknaveszély felszámolásához a Fekete- és az Azovi-tengeren. A Kreml szerint ez vonatkozik az ukrán kikötőkből származó gabonaexportra is.

Az ankarai elnöki hivatal által kiadott tájékoztatás szerint Erdogan kifejezte Törökország készségét egy isztambuli találkozó megszervezésére Oroszország, Ukrajna és az ENSZ részvételével, valamint egy esetleges megfigyelői mechanizmusban való részvételre is, ha erről mindkét fél elvi megállapodásra jut. A TASZSZ által ismertetett közlemény szerint a török elnök hangsúlyozta, hogy a lehető leghamarabb békét kell teremteni Oroszország és Ukrajna között, valamint intézkedéseket kell hozni a háború negatív következményeinek felszámolására és a bizalom kiépítésére.

Dánia nem fizet rubelben az orosz gázért

A legnagyobb dán energiaipari vállalat, az Orsted az oroszországi gázszállítás leállására készül május 31-től, miután nem hajlandó rubelben fizetni az orosz energiaforrásért – olvasható a cég honlapján. A dán vállalat a szerződéses kötelezettségek megszegésének tekinti az orosz fél követeléseit. A gáz árának fizetési határideje május 31. Az Orsted jelezte, hogy továbbra is euróban kíván fizetni a szállításokért, vagy megtagadja a gazprom exporttal való együttműködést.

A cég azt is közölte, hogy felkészült arra az esetre, ha a Gazprom Export leállítja a gázszállítást. Megjegyezték, hogy Oroszország és Dánia között nincs közvetlen vezeték, az ország közvetítőkön keresztül vásárolhat majd orosz gázt az európai piacon. Dánia esetében kis mennyiségű orosz gázról van szó. Az Oroszországból az EU-ba irányuló teljes gázexportból Dánia részesedése mintegy 1,3 százalék, az ország tavaly 1,965 milliárd köbméter földgázt vásárolt a Gazpromtól.

Francia külügyminiszter: Franciaország az ukránok oldalán áll

Franciaország az ukránok oldalán áll – jelentette ki Catherine Colonna francia külügyminiszter hétfőn a Kijev határában lévő Bucsában tett látogatásán. A településen, ahol tömegsírokba temetett civilek százait találták meg, Franciaország új külügyminisztere hangsúlyozta, hogy mindennek nem lett volna szabad megtörténnie és nem szabad, hogy ilyesmi ismét előfordulhasson. Colonna személyében az orosz invázió február 24-i kezdete óta a legmagasabb szintű francia tisztségviselő látogatott Ukrajnába. A francia külügyminisztérium tájékoztatása szerint Colonna a nap folyamán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, illetve ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kulebával egyeztet, mindenekelőtt az élelmiszer-ellátás biztonságát fenyegető gabona- és olajosmagvak exportjának blokádjáról.

Ukrajna szerint területeket foglaltak vissza Herszon közelében

Ukrajna állítása szerint visszafoglalt egy olyan területet Herszon megyében, amely a háború kezdete óta orosz kézen volt. „Herszon, tarts ki, közel vagyunk!” írta Facebook-oldalán az ukrán vezérkar. Hétfőn kiadott helyzetjelentésében az ukrán hadsereg közölte, hogy előrenyomult a dél-ukrajnai herszon megyében, andrijivka, lozove és bilohirka falvak közelében.

Az orosz fél nem reagált az ukrán vezérkar bejelentésére, de Kirill Sztremouszov, az orosz ellenőrzés alá került Herszon megye katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetője még vasárnap éjjel arról tett bejelentést, hogy az ukrán fegyveres erők a nap folyamán két sikertelen kísérletet tettek a védelmi vonal áttörésére Davidiv Brid falu közelében. Sztremouszov szerint az ukrán hadsereg végül legalább 70 elesett katonáját hagyta a harctéren. Hangot adott feltételezésének, miszerint az ukránok csak az első kísérlet során mintegy 200 embert és 20 járművet veszítettek.

A herszoni ellentámadást az ukránok akkor hajtották végre, amikor a Kreml által kinevezett új herszoni vezetés már kifejezte azt az óhaját, hogy Oroszországhoz kíván csatlakozni. Moszkva már közölte, hogy a herszoni lakosok egyszerűsített eljárásban folyamodhatnak orosz útlevélért. Herszon egyébként stratégiai fontosságú, ugyanis Dél-Ukrajnában, a Dnyeper fekete-tengeri torkolatánál fekszik.

 

Hollandia nem fizet rubelben az orosz földgázért

A GasTerra holland gázkereskedő elutasítja a Gazpromnak azt a követelését, hogy rubelben fizessen az orosz földgázért. A holland cég hétfőI közleménye szerint ezt jelezték a Gazpromnak, amely válaszul közölte: május 31-től megszünteti a szállítást.

A szállítások leállítása azt jelenti, hogy május 31-től október 1-jéig, azaz az érvényes szerződés lejártáig a gasterra mintegy 2 milliárd köbméter orosz fölgáztól esik el. A holland cég ugyanakkor biztos abban, hogy ezt a mennyiséget más beszállítóktól könnyedén beszerezheti – bár ez a gáz is valószínűleg orosz molekula lesz, csak éppen közvetítőn keresztül jutnak hozzá, melékeztetnek más megfigyelők.

Valahol Ukrajnában

A szöveg szerint amerikai önkéntesek harcolnak a videón egy orosz BTR típusú harcjármű ellen, valahol Ukrajnában.

 

Térképen az orosz-ukrán háború állása

Forrás: liveuamap.com

 

Az Egyesült Államok nem tervez nagy hatótávolságú rakétarendszereket küldeni Ukrajnának

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke ma délután megerősítette, hogy országa nem tervez olyan fejlett, nagy hatótávolságú rakétarendszereket küldeni Ukrajnának, amelyekkel elérhetik Oroszországot, a korábban felröppent hírekkel ellentétben – írja a Sky News. Az Egyesült Államok az orosz-ukrán háború kitörése óta jelentős katonai segélyszállítmányokat küldött az ukrán hadseregnek, többek között fegyvereket, tüzérségi lövegeket, katonai járműveket, drónokat és páncéltörő rakétákat.

Az orosz hadsereg behatolt Szeverodonyeckbe

Hétfő reggel orosz csapatok hatoltak be a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városába – írja a Sky News. Ukrán jelentések szerint az oroszok két irányból is behatoltak a városba, de jelenleg egy viszonylag kis területet tartanak ellenőrzésük alatt, az ukrán védők tartják az állásaikat. 

Az ukrán védelmi minisztérium szerint jelenleg az orosz erők átcsoportosítása folyik, hogy folytassák a megkezdett támadásukat Szlovjanszk térségében, továbbá, hogy teljesen bekerítsék Szeverodonyecket. A város az utolsó nagyobb ukrán ellenőrzés alatt álló település Luhanszk régióban, bevétele az orosz hadsereg keleti offenzívájának az egyik kiemelt célja.

Egy francia újságíró halt meg Szeverodonyecknél

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó bejelentette, hogy a korábban közölt szeverodonyecki civil áldozatok egyike egy francia újságíró volt. Nyilatkozatában azt írta, hogy az újságíró a szeverodonyecki evakuáciáról írt anyagot, és egy civilek kimentésére küldött, páncélozott jármű közelében volt, amikor az orosz csapatok megtámadtak azt, és halálos sérülést kapott.

 

A Kurszk régióba is küld csapatokat Oroszország

Az Ukrajnával szomszédos, oroszországi Kurszk régió kormányzója bejelentette, hogy orosz csapatok és katonai felszerelések érkeznek a térségbe, hogy megvédjék a civil lakosságot.

A mikolajivi Okean hajógyárra mért csapásról számolt be az orosz katonai szóvivő

Mikolajivban az Okean hajógyár területén lévő hangárra mért tüzérségi csapás következtében több mint 15 ukrán harckocsi és gyalogsági harcjármű, valamint öt nagykaliberű tüzérségi löveg semmisült meg – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az orosz rakéta- és tüzérségi erők emellett az elmúlt nap folyamán 62 vezetési pontot semmisítettek meg, köztük a déli műveleti parancsnokságét a Mikolajiv megyei Novij Buhnál, valamint csapást mértek 593 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, 55 lőállásban lévő tüzérségi és aknavető-ütegre, négy BM-21 Grad típusú rakétasorozatvetőre, 46 fegyverre és katonai felszerelésre, valamint egy lőszerraktárra.

Az orosz védelmi tárca délután közölte, hogy precíziós lőszerrel végrehajtott csapásban megsemmisült egy olasz gyártmányú tarackokból álló üteg is. Korábbi közlés szerint Olaszország FH70-es tarackokat szállított Ukrajnába.

Konasenkov beszámolója értelmében nagypontosságú levegő-föld rakéták az ukrán fegyveres erők két zászlóaljparancsnoksági állását, egy kommunikációs központot, valamint 34 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást találtak el. A harcászati légierő harci gépei és drónjai három vezetési pontra, valamint 67 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, aminek következtében 320 „nacionalista” életét vesztette és 47 haditechnikai eszköz üzemképtelenné vált. A légierő 15 ukrán drónt és kilenc Szmercs rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború közepe óta 183 repülőgépet, 128 helikoptert, 1064 drónt, 325 légvédelmi rakétarendszert, 3323 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 451 rakétasorozatvetőt, 1731 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3294 speciális katonai járművet veszítettek.

A múlt héten a katasztrófavédelem 160 menekült elhelyezését segítette

A katasztrófavédelem folyamatosan dolgozik a háború elől Ukrajnából Magyarországra menekülő emberek elhelyezésén. A szervezet munkatársai koordinálják a hazánkban maradó emberek befogadóhelyre utazását, szükség szerint segítik a továbbutazásukat is – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az elmúlt héten a katasztrófavédelem 160 ember, köztük 68 gyermek és 51 nő elhelyezésében működött közre. 

A katasztrófavédelem eddig tizennégy megyében - Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna - összesen 11 384 ember, köztük 6194 gyermek és 3461 nő elhelyezésében, utazásának megszervezésében működött közre a háború kitörése óta.

Iskolákat lőttek az ukránok Donbaszban

Dimitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője felháborítónak nevezte, hogy az ukránok civil célpontokat lőnek Donbaszban. Hétfő reggel két gimnáziumot, és egy általános iskolát is találat ért. A 22-es számú iskolában két ember meghalt és 12-en megsérültek, míg az 5-ös számú iskolát ért támadás következtében egy ember halt meg. Az oroszok szerint ezeket a támadásokat nagy hatótávú amerikai fegyverekkel hajtották végre.

Ennyi robbanószerkezetet találtak Kijev környékén

Az ukrán belügyminisztérium a Telegramon közölte, hogy a Nemzeti Gárda tűzszerészei továbbra is dolgoznak a közel két hónapja felszabadított kijevi régió aknamentesítésén. Eddig körülbelül 10 500 robbanószerkezetet találtak és semlegesítettek, de sok területet még átkutatásra vár.

Szlovjanszk megtámadására készül az orosz hadsereg

Az orosz erők nagyszabású támadásra készülnek Szlovjanszk körül, az ukrán védelmi erők bázisán a keleti partvidéken a Donyec-medencei régióban – közölte hétfőn az ukrán vezérkar. Az orosz hadsereg, miközben felkészült Szlovjanszk megtámadására, újabb egységeket vetett be az orosz ellenőrzés alatt álló, mintegy 50 kilométerre északra fekvő Izjumból, valamint a nemrég elfoglalt Lyman kisvárosból – derült ki a vezérkar napi helyzetjelentéséből.

Szlovjanszk és a tőle délre fekvő Kramatorszk a Donyec-medence legnagyobb, még Kijev ellenérzése alatt álló városi területe. Az ukrán fél szerint Oroszország 250 katonai járművet szállított Izjum térségébe, és megjavított egy megrongálódott vasúti hidat, hogy felgyorsítsa a haladást az utánpótlási vonalakon. A vezérkar emellett közölte, hogy Izjumtól északra egy század Ka-52-es harci helikoptert is telepítettek. A Ka-52-esek Oroszország legfejlettebb nehéz harci helikoptereinek számítanak.

Az orosz csapatok behatoltak Szjevjerodonyeck külterületére

Az orosz csapatok behatoltak az ukrajnai Szjevjerodonyeck város külterületére – közölte hétfőn egy regionális kormányzó, aki nagyon hevesnek nevezte a harcokat a településen, amely Moszkva Donyec-medencei támadásának egyik kulcsfontosságú célpontjává vált. 

Két civil meghalt, egy másik megsebesült, miközben az orosz csapatok előrenyomultak a város délkeleti és északkeleti területeinek peremén – írta Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő applikáción.

– Az oroszok Szjevjerodonyeck közepe felé nyomulnak. A harcok folytatódnak, a helyzet nagyon nehéz – tette hozzá.

A szüntelen lövöldözés miatt az ukrán erők a romokat védik a városban, a visszavonulás megtagadása ugyanakkor lelassította a kelet-ukrajnai Donyec-medencei régióban zajló masszív orosz támadást.

– Az épületek mintegy 90 százaléka megsérült. A város lakásállományának több mint kétharmada teljesen megsemmisült. Nincs távközlés – számolt be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy televíziós beszédben. Hangoztatta, Szjevjerodonyeck elfoglalása alapvető feladat az orosz erők számára. Az ukránok mindent megtesznek, hogy ezt az előretörést feltartóztassák.

Robbanás történt Melitopol központjában hétfő reggel

A már orosz megszállás alatt lévő Melitopolból robbanást jelentettek hétfő reggel. Vlagyimir Rogov, a város új katonai tanácsának egyik tagja azt nyilatkozta, hogy reggel 07:40 körül történt a robbanás a város központjában, ablakok törtek be és falak rongálódtak meg. A RIA orosz hírügynökség szerint egy, a városháza előtt parkoló autóban volt a robbanóanyag, és az ukránoknak tulajdonítják a merényletet.

Novák Katalin felszólalt az ukrán televízióban

Magyarország és a magyar emberek az ártatlan áldozatok mellett állnak, csak a békére vágyunk – mondta Novák Katalin a Facebook-oldalán hétfőtől elérhető videóban, a köztársasági elnök üzenete az ukrán tv-csatorna adománygyűjtő műsorában hangzott el.

Főtitkárhelyettes: A NATO-nak joga van csapatokat telepíteni Kelet-Európába

– A NATO-nak joga van ahhoz, hogy csapatokat telepítsen Kelet-Európába, az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt már nem kötik azok a vállalásai, amelyeket régebben tett Moszkvával fenntartott kapcsolatainak keretében

– jelentette ki Mircea Geoana, a NATO főtitkárhelyettese abban az interjúban, amelyet az AFP francia hírügynökségnek adott vasárnap este a litvániai Vilniusban.

Mircea Geoana, a NATO főtitkárhelyettese
Forrás: AFP

A NATO és Oroszország közötti kapcsolatokat szabályozó, 25 éve aláírt alapokmány előirányozza ugyan, hogy az észak-atlanti szövetség tartózkodik attól, hogy jelentős méretű hagyományos erőket vonjon össze Kelet- és Közép-Európában, de Ukrajna megtámadásával és a NATO-val folytatott párbeszéd teljes megszakításával Oroszország maga érvénytelenítette e dokumentum tartalmát – emelte ki Geoana. Moszkva ugyanis akkor vállalta, hogy nem tesz agresszív lépéseket szomszédai ellen, és rendszeresen konzultációkat tart a NATO-val, márpedig most egyiket sem teszi – tette hozzá.

Geoana úgy vélte, a NATO-t most már semmi nem korlátozza abban, hogy jelentősebb erőkkel legyen jelen keleti régiójában, így a balti államokban is. Ezt a kérdést a következő hetekben a szövetség tagországai miniszteri, majd kormányfői szinten is megtárgyalják.

Legalább két civil halt meg Szeverodonyeckben

Szeverodonyeckben legalább két civil halt meg, öten pedig megsérültek az orosz támadásokban, jelentette be a város polgármestere. A luhanszki kormányzó szerint nagy összecsapások zajlanak a város keleti külvárosi részén. Az éjszaka legalább 12 ház semmisült meg.

Közel 11 ezer ember érkezett Ukrajnából Magyarországra vasárnap

Magyarország területére 2022. május 29-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5245 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5688 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 391 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2022. május 29-én 671 ember, köztük 320 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Az ukrán erők sikeresen hajtanak végre ellentámadást Herszon megye határán

Az amerikai központú Háborúkutató Intézet (ISW) május 29-én arról számolt be, hogy az ukrán erők sikeresen hajtottak végre ellentámadást a Herszon–Mikolaiv megyei határ közelében. Valószínűtlennek tűnik, hogy az ukrán erők rövid távon jelentős mennyiségű területet vennének vissza, de ez mégis arra kényszerítheti Oroszországot, hogy erősítést telepítsen Herszon megyébe, ami megzavarhatja az orosz hadműveleteket más területeken.

A harkovi régió harmada már orosz kézen van

A harkovi régió területének 31 százalékát orosz erők foglalják el, 5 százalékát pedig ukrán védők szabadították fel – közölte a harkovi regionális katonai közigazgatás vezetője. „Még nem tudjuk teljesen átvizsgálni a felszabadult települések egy részét, teljes körű aknamentesítést végezni és a kritikus infrastruktúra újjáépítését megkezdeni, amíg az ágyúzás folytatódik. Ahol ezt megtehetjük távolról, ott megtesszük” – mondta Oleg Szinegubov.

Oroszország kulcsfontosságú prioritásnak tartja Donbasz felszabadítását

A kelet-ukrajnai donbaszi régió felszabadítása feltétel nélküli prioritás Oroszország számára – mondta Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter a francia TF1-nek adott interjúban megismételte, hogy a Kreml Ukrajnában a „neonáci rezsim” ellen harcol. Tagadta azokat a találgatásokat, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök beteg lenne. Kitartott amellett, hogy az orosz katonák szigorú utasításokat kapnak, hogy kerüljék a polgári infrastruktúra elleni támadásokat.

LAVROV, Szergej
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 
Forrás: Samil Zsumatov

Lavrov a TF1-nek azt mondta, hogy

az Orosz Föderáció által független államként elismert donyecki és luhanszki régiókban a győzelem feltétlen prioritás.

Ugyanakkor hozzátette, Ukrajna többi részén múlik, hogy az ottani emberek „örülnek-e annak a neonáci rezsimnek, amely bebizonyította, hogy lényegében russzofób”.

Szeverodonyecket felmorzsolják az orosz támadások

A Kijevbe visszatérő Volodimir Zelenszkij szokásos éjszakai videóüzenetében egyebek mellett arról beszélt, hogy mennyire jelképes, ahogy az orosz erők a Mir, vagyis a Béke nevű szállodába behatolva kezdték meg Szeverodonyeck ostromát. Mostanra az orosz csapások következtében a város teljes kritikus infrastruktúrája megsemmisült. A házak 90 százaléka megsérült, a város lakásállományának több mint kétharmada teljesen megsemmisült.

Szeverodonyeck elfoglalása alapvető feladat a megszálló kontingens számára. És nem érdekli őket, hány életet kell fizetniük ezért a kísérletért, hogy kitűzzék az orosz zászlót az önkormányzat épületére – mondta az ukrán elnök.

Harkovban járt Zelenszkij 

Vasárnap – szigorú biztonsági intézkedések közepette – Harkovban járt Volodoimir Zelenszkij. Az ukrán elnök személyesen szerzett tapasztalatot az ostromlott ukrán város életéről. Megbeszélést tartott a régió és a város vezetésével. Megköszönte, hogy százszázalékos az együttműködésük a hadsereg, a rendőrség, Harkov polgármestere és a regionális államigazgatás között.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Az ukrán elnöki sajtóhivatal felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b3) látogatást tesz a kelet-ukrajnai Harkovban 2022. május 29-én. Zelenszkij az orosz invázió február 24-i kezdete óta először látogatott a keleti frontvonalra

„Mindenki valóban a győzelemért dolgozik, és ezt nagyon hatékonyan teszik” – mondta az ukrán elnök, aki azonban a kritikát sem hallgatta el és személyesen mentette fel tisztségéből az Ukrán Biztonsági Szolgálat helyi vezetőjét. „Azért kellett távoznia a pozíciójából, mert nem a város védelmében dolgozik a háború első napjaitól kezdve, hanem csak a személyes érdekei mentén. Hogy mik voltak az indítékai, majd a rendfenntartók kiderítik” – mondta Volodimir Zelenszkij Harkovban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában