Veszély

2022.05.09. 06:31

Újabb rettegett vírus ütötte fel fejét: már a közelben a majomhimlő

Azért a majmokhoz kapcsolódik a betegség neve, mert a fertőzött majmok kezelése útján terjedt szét az afrikai kontinensen.

A brit egészségbiztonsági hivatal vasárnap közölte, hogy újabb halálos vírus terjed a az Egyesül Királyságban. Rendkívül ritka betegséget, majomhimlőt diagnosztizáltak egy brit embernél, miután hazatért Nyugat-Afrikából. Az illető Nigériában járt és jelenleg egy londoni kórházban kezelik.

A majomhimlő egy olyan ritka, halálos vírus, amely elsősorban Afrika középső és nyugati részén fordul elő. A fertőzött kezdetben belázasodik és fájdalmak gyötrik, később pedig a himlőre jellemző kiütések jelennek meg a bőrén. Nevét onnan kapta, hogy első számú hordozói a majmok, de ezenfelül egyes mókusfajtákban is kimutatták már a betegséget.

A majomhimlő ugyanabba a víruscsaládba tartozik, mint az évtizedekkel korábban sikeresen kiirtott fekete himlő, csak sokkal kevésbé tartják veszélyesnek a korábban világjárványt okozó rokonánál. A legtöbb majomhimlővel fertőzött beteg a kezeléseket követően teljesen felépül – írja a Mirror alapján a Bors.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!