Nagyvilág

2013.06.04. 19:49

Bejelentette lemondási szándékát Moszkva főpolgármestere

Moszkva, 2013. június 4., kedd (MTI) - Kedden bejelentette lemondási szándékát Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármestere, hogy részt vehessen az őszre tervezett, előre hozott főpolgármester-választáson.

Moszkva, 2013. június 4., kedd (MTI) - Kedden bejelentette lemondási szándékát Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármestere, hogy részt vehessen az őszre tervezett, előre hozott főpolgármester-választáson.

Az orosz fővárosban tavaly júliusban hoztak döntést arról, hogy közvetlen főpolgármester-választást kell tartani - emlékeztetett Szobjanyin. Döntése előtt azonban tanácsot kért az orosz elnök által létrehozott testület, úgynevezett Társadalmi Kamara tagjaitól, akik azt javasolták, hogy mondjon le és mérettesse meg magát a választásokon. Szakérők szerint a politikusnak elegendő támogatottsága van a lakosság körében is, hogy nyerjen.

Szergej Szobjanyin a múlt héten heves vitát váltott ki azzal a kijelentésével, hogy nem szeretné, ha Moszkvában külföldi gettók jönnének létre, és azok a migránsok, akik nem tudnak oroszul, jobb, ha a hazájukba térnek vissza. Az orosz állami sajtóban azonban sietve leszögezték, hogy nem emiatt távozik posztjáról a főpolgármester.

Oroszországban szeptember 8-án általános kormányzó- és helyhatósági választásokat tartanak, így a moszkvai régió új kormányzójára is akkor szavaznak. Moszkvában azonban tíz év óta először voksolhat majd a lakosság a főpolgármester személyéről.

Szobjanyin holnap ismerteti döntését Vlagyimir Putyinnal, minthogy lemondását az elnök hagyhatja jóvá. Az őszi választásokon induláshoz is kell az államfő engedélye a vonatkozó orosz törvény szerint.

Moszkva Szentpétervárral együtt külön közigazgatási egységet képvisel Oroszországban: szövetségi jelentőségű város és főpolgármestere kormányzói szintű vezető.

Korábban több orosz ellenzéki politikus is jelezte, hogy szándékában áll indulni a moszkvai főpolgármesteri választáson. Közöttük van Alekszej Navalnij korrupcióellenes küzdelméről ismertté vált ügyvéd-blogger és Szergej Mitrohin, a Jabloko liberális párt vezetője. Sajtóértesülések szerint erre készül Mihail Prohorov, a Polgári Platform nevű párt vezetője, aki a tavaly márciusi orosz elnökválasztáson is indult, és a harmadik legtöbb szavazatot kapta.

Szergej Szobjanyint 2010-ben 5 évre nevezte ki Dmitrij Medvegyev akkori államfő a moszkvai főpolgármesteri posztra Jurij Luzskov helyére, aki elveszítette Medvegyev bizalmát. Szobjanyin korábban több fontos állami tisztséget töltött be: 2005 novemberétől Vlagyimir Putyin államfő hivatalát vezette, majd 2008-től miniszterelnök-helyettes volt ugyancsak Putyin kormányában.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!