Nagyvilág

2013.03.01. 17:32

Sikerrel tiltakoztak a berlini fal utolsó hosszabb szakaszának bontása ellen

Berlin, 2013. március 1., péntek (MTI) - Tüntetők nyomására leállították pénteken Berlinben a várost a hidegháború idején megosztó határépítmény utolsó hosszabb megmaradt darabjának részleges bontását.

Berlin, 2013. március 1., péntek (MTI) - Tüntetők nyomására leállították pénteken Berlinben a várost a hidegháború idején megosztó határépítmény utolsó hosszabb megmaradt darabjának részleges bontását.

Az East Side Gallery néven világhírűvé vált 1,3 kilométer hosszú, festményekkel díszített falszakaszból azért akartak elbontani egy részt, mert kell a hely egy luxuslakásokból álló 63 méter magas toronyház építéséhez. A beruházó cég péntek reggel fogott hozzá a bontáshoz, és már ki is döntöttek egy néhány méteres darabot a falból, de a környéket blokád alá vonó több száz tüntető követelésére leállították a munkát.

Előzőleg több demonstráló behatolt az építési területre, öt tüntetőt őrizetbe is vettek. A demonstrációt biztosító csaknem száz fős rendőri egység parancsnoka végül a beruházó társaság képviselőjével folytatott megbeszélés után bejelentette, hogy a cég határozatlan időre felfüggeszti az építési, illetve falbontási munkálatokat.

A Mentsük meg az East Side Gallery-t elnevezésű civil koalíció ezzel elhárította a német főváros egyik fő látványosságát fenyegető közvetlen veszélyt, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy miként folytatódhat a történet. A civilek építési tilalom bevezetését követelik az egykori határszakaszon a berlini városvezetéstől, a change.org oldalon indított online petíciójukhoz már több mint 30 ezren csatlakoztak.

Az egykori Nyugat-Berlin és Kelet-Berlin - az NDK fővárosa - közötti határt kijelölő építmény 1961 és 1989 között osztotta meg a várost. Lebontását évtizedekig követelték, és a rendszerváltás idején csaknem teljesen el is tüntették. A falmaradványok időközben a berliniek büszkeségévé és a turistákat milliós nagyságrendben vonzó látványossággá váltak. Az East Side Gallery a leghosszabb megmaradt falszakasz, a csaknem négy méter magas betonfalat díszítő graffitiket, festményeket több mint száz művész készítette.

A fal megmaradt részeihez még a keletnémet diktatúrával szemben fellépő egykori ellenzékiek is ragaszkodnak. A SED - vagyis a keletnémet állampárt - áldozatait összefogó szervezet (UOKG) pénteken kulturális barbarizmusnak nevezte az East Side Gallery részleges bontását.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!