Nagyvilág

2012.11.29. 12:17

Szijjártó: ez a legígéretesebb időszak a magyar-azeri kapcsolatokban

Budapest, 2012. november 29., csütörtök (MTI) - Bár Magyarország és Azerbajdzsán már húsz éve felvette a diplomáciai kapcsolatokat, a jelenlegi a legígéretesebb időszak a két ország közötti együttműködés megerősítésére - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára csütörtökön Budapesten.

Budapest, 2012. november 29., csütörtök (MTI) - Bár Magyarország és Azerbajdzsán már húsz éve felvette a diplomáciai kapcsolatokat, a jelenlegi a legígéretesebb időszak a két ország közötti együttműködés megerősítésére - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára csütörtökön Budapesten.Az államtitkár a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián kiemelte, Magyarország elkötelezetten támogatja Azerbajdzsán euroatlanti integrációs törekvéseit, és kiáll a függetlensége, területi integritása mellett.

A gazdasági kapcsolatokat illetően kiemelte, a magyar gazdaság kínálati és az azeri piac keresleti struktúrája lefedik egymást, és Azerbajdzsán hatékonyan járulhat hozzá az európai energiabiztonság megteremtéséhez. Kitért arra is, hogy a két ország között dinamikusan bővül a kereskedelmi forgalom, de jelenleg még nem használják ki a gazdasági kapcsolatokban rejlő összes lehetőséget.

Megjegyezte, a jövő héten Bakuban megnyitja az első magyar kereskedőházat.

Szijjártó Péter, aki egyúttal a magyar-azeri gazdasági vegyes bizottság társelnöke is, kifejtette, a kormány felismerte, hogy a nyugati országok versengenek a keleti szövetségkötési lehetőségekért, így Magyarország is benevezett ebbe a versenybe, és komoly erőfeszítéseket tesz a sikerért. A válság után semmi sem lesz olyan, mint korábban, új politikai és gazdasági környezetre kell felkészülni - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a kormány válasza az új helyzetre a keleti nyitás politikája.

Arról is beszélt, hogy hogy stratégiai szövetséget kell kiépíteni a kaukázusi köztársaságokkal, és eddig Azerbajdzsánnal alakítottuk ki a legszorosabb és legaktívabb kapcsolatokat. A két népet a szabadságszeretet is összeköti, a szabadságért vívott küzdelmeik jól ismertek - emlékeztetett.

Keskeny Ernő miniszteri biztos kiemelte, Magyarország az elsők között ismerte el Azerbajdzsán függetlenségét a Szovjetunió széthullása után, és lényegesnek tartotta, hogy az utódállamokkal minél hamarabb kölcsönösen előnyös kapcsolatokat építsen ki. A kaukázusi régióban Magyarország Azerbajdzsánt mindig is kiemelten fontos partnernek tekintette - idézte fel.

Úgy vélte, a két ország egyaránt intenzívebbé szeretné tenni az együttműködésüket. A kooperáció fejlesztésében a pragmatikus megfontolások mellett a történelmi kapcsolódásokra, a kulturális hagyományokra is érdemes nagy hangsúlyt helyezni - közölte.

Gyöngyösi Márton (Jobbik), az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke, az Interparlamentáris Unió magyar-azeri baráti tagozatának elnöke azt mondta, a válság rámutatott, hogy a korábbi magyar külpolitika korrekcióra szorul, az egyoldalú euroatlanti irány kiszolgáltatottá teszi az országot. Magyarországnak egyszerre kell keletre és nyugatra tekintenie, és ebben nagy előnye, hogy európai és keleti identitással is rendelkezik - vélte.

Ali Ahmadov, az Új Azerbajdzsán Párt (NAP) elnökhelyettese hangoztatta, hogy a két ország közötti kapcsolatok sikeresen fejlődnek, és jó lehetőségek kínálkoznak további elmélyítésükre. Üdvözölte, hogy Magyarország támogatja országa euroatlanti törekvéseit, és mint mondta, ezek alapját az európai országokkal - köztük Magyarországgal - ápolt kétoldalú kapcsolatok jelentik. Az utóbbi években a diplomáciai kapcsolatok fejlődése bizonyítja, hogy Azerbajdzsán megbízható partner, Európa számíthat rá az energiabiztonság megteremtésében - fogalmazott.

Vilayat Guliyev budapesti azeri nagykövet azt mondta, az elmúlt években minden szempontból dinamikusan fejlődtek a kapcsolatok a két ország között, és a jövőben várhatóan még szorosabb lesz az együttműködésük. Felidézte, a követség 2006 óta minden évben konferenciát szervez a magyar-azeri kapcsolatokról, az elhangzott előadásokat közreadták, a köteteket pedig magyarországi könyvtárakba juttatták el.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!