Nagyvilág

2012.07.03. 17:06

Tőkés László sajnálatosnak tartja, hogy a református egyház egységtörekvései torzóban maradtak

Kolozsvár, 2012. július 3., kedd (MTI) - Az erdélyi és a magyarországi unitárius egyház egyesülése alkalmából kiadott nyilatkozatában Tőkés László európai parlamenti képviselő sajnálatosnak tartotta, hogy a református egyház egységtörekvései torzóban maradtak.

Kolozsvár, 2012. július 3., kedd (MTI) - Az erdélyi és a magyarországi unitárius egyház egyesülése alkalmából kiadott nyilatkozatában Tőkés László európai parlamenti képviselő sajnálatosnak tartotta, hogy a református egyház egységtörekvései torzóban maradtak.Az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában Tőkés László az egyházegyesítő ceremónia egyik szónokát idézve megállapította, hogy a Kárpát-medencében a történelmi magyar egyházak közül az unitárius egyház az egyetlen, amely az unitárius közösségeket az államhatárok fölött egyesítette.

Tőkés László megállapította, hogy a rendszerváltozást követően a Kárpát-medencében élő magyar reformátusok is ugyanezen az úton indultak el: létrehozták a Magyar Reformátusok Világszövetségét, majd a Magyar Református Egyházak Egyetemes Zsinatát. "Sajnálatos, hogy kezdeti egységtörekvéseink utóbb eltérültek és torzóban maradtak. Nemes irigységgel tekinthetünk az erdélyi Dávid Ferenc egyházára, melynek a névleges látszategység szintjét meghaladva, két évtized után a teljes körű egyházszervezeti egység helyreállítását sikerült megvalósítania" - fogalmazott a volt református püspök. Tőkés László elismerését fejezte ki az unitárius egyház zsinati döntései iránt.

"Szászfalvi László magyarországi vallásügyi államtitkár zsinati jelenléte és köszöntő beszéde viszont - kimondva és kimondatlanul - azt az együttállást volt hivatott megjeleníteni, mely a határok fölötti nemzetegyesítés uniós politikájának, valamint az unitárius egyházegyesítésnek az egymáshoz való viszonyát jellemzi" - állapította meg nyilatkozatában Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke, a Magyar Reformátusok Világszövetségének volt elnöke.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!