Nagyvilág

2012.07.31. 17:18

Hszinhua: Romney túl messzire ment Jeruzsálem kérdésében

Peking, 2012. július 31., kedd (MTI) - Figyelmeztető jelnek tekintik Kínában, hogy Mitt Romney, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségének várományosa a közelmúltban Jeruzsálemet Izrael fővárosának nevezte, s a CNN hírtelevízióban vasárnap felvetette: az Egyesült Államok nagykövetségét oda kellene költöztetni Tel-Avivból.

Peking, 2012. július 31., kedd (MTI) - Figyelmeztető jelnek tekintik Kínában, hogy Mitt Romney, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségének várományosa a közelmúltban Jeruzsálemet Izrael fővárosának nevezte, s a CNN hírtelevízióban vasárnap felvetette: az Egyesült Államok nagykövetségét oda kellene költöztetni Tel-Avivból.Az effajta kijelentés csak ronthat az amúgy is feszült közel-keleti helyzeten, újabb háborút robbanthat ki a palesztinok és az izraeliek között - vélte keddi kommentárjában a Hszinhua állami hírügynökség.

Három vallás szent városának jövője mindig is kritikus, rendkívül érzékeny, az arab emberek méltóságát is érintő kérdése volt a palesztin-izraeli béketárgyalásoknak, mivel mindkét fél a maga fővárosának nevezte meg Jeruzsálemet - emlékeztet a szerző.

Emlékeztetett arra az 1995-ös amerikai törvényre, amely kimondja, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa, s az amerikai nagykövetséget oda kell költöztetni. Azonban Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama elnök is elutasította a törvény végrehajtását - áll a cikkben.

Romney az utóbbi időben egy sor - a Hszinhua szerint - túlságosan is erős megállapítást tett. Például kilátásba helyezte, hogy minden eszközt bevet annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Azt is hangoztatta, hogy az Egyesült Államok sosem távolodik el az Izrael iránti elkötelezettségétől.

Ezekben a kulcsfontosságú kérdésekben minden komoly politikusnak vigyáznia kell a szavaira, különösen az amerikaiaknak - figyelmeztetett a kínai hírügynökség.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!