Nagyvilág

2012.07.30. 15:09

Egységesítené az Európai Bizottság a biztonsági iparág piacát

Brüsszel, 2012. július 30., hétfő (MTI) - Az Európai Bizottság szerint más ágazatok mellett az európai biztonsági iparágnak is jobban fel kell készülnie a válsághelyzetekre, erre a közelmúltban bekövetkezett természeti katasztrófák és terrorista támadások is rávilágítottak.

Brüsszel, 2012. július 30., hétfő (MTI) - Az Európai Bizottság szerint más ágazatok mellett az európai biztonsági iparágnak is jobban fel kell készülnie a válsághelyzetekre, erre a közelmúltban bekövetkezett természeti katasztrófák és terrorista támadások is rávilágítottak.Antonio Tajani ipari biztos hétfői brüsszeli bejelentése szerint az európai uniós végrehajtó testület ezért a szektor versenyhelyzetének javítását célzó cselekvési programra tett javaslatot.

Az ágazathoz tartozik a légiközlekedés-biztonság, a tengerbiztonság, a határbiztonság, a létfontosságú infrastruktúrák védelme, a terrorizmus elleni hírszerzés (beleértve a számítógépes kommunikációt és annak biztonságát), a fizikai biztonságot jelentő védelem, a válságkezelés és a védőruházatok ipara.

Tajani közleménye szerint az uniós biztonsági piac becsült értéke 26-36,5 milliárd euróra rúg, és mintegy 180 ezer embert foglalkoztat. A legújabb piaci tendenciák azonban arra utalnak, hogy az európai vállalkozások világpiaci részesedése jelentősen visszaeshet a következő évek során, ha semmilyen intézkedésre nem kerül sor a versenyképességük javítása érdekében.

Az uniós biztos kijelentette, hogy a piac jelenlegi szétaprózottsága rontja az európai biztonsági iparág versenyképességét. A bizottság javaslatai között ezért szerepel a biztonsági technológiákra vonatkozó szabványok és tanúsítási eljárások harmonizálása, a polgári és a védelmi kutatások lehetőség szerinti összehangolása, valamint az egységesedést szolgáló, újszerű finanszírozási rendszerek bevezetése.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!