Nagyvilág

2008.07.09. 18:23

Ukrán nacionalisták akadályozták meg Sólyom László vereckei látogatását?

<p>Ukrajna – Az ultranacionalista ukrán Szvoboda (Szabadság) nevű szervezet vezetői azt állítják, hogy az ő hathatós közreműködésüknek köszönhetően maradt el Sólyom László magyar államfő látogatása a Vereckei-hágóra, ahol megtekintette volna az elkészült honfoglalási emlékművet.</p>

Sólyom László hétfői ukrajnai látogatásának előzetes programja szerint a magyar államfő valóban ellátogatott volna a Vereckei-hágóra, miután befejezte hivatalos kijevi tárgyalásait. Az elnöki látogatás programjának ezen része azonban elmaradt – s ennek hivatalos indoklása még nem látott napvilágot.

A Szvoboda Összukrán Egyesülés kárpátaljai szervezetének közleménye szerint a vereckei elnöki vizit azért maradt el, mert annak tervezett időpontjában a Vereckei-hágón tiltakozó akciót hirdetett meg a Szvoboda, amelyen megjelentek a kárpátaljai, lembergi, ternopili, volinyi és ivano-frankivszki alapszervezetek képviselői, akik arra akarták felszólítani a magyar államfőt, hogy országa nevében kérjen bocsánatot a „magyar fasiszták által az ukránság ellen elkövetett bűnökért”.

Az ukrán nacionalisták azt állítják, hogy 1939 márciusában magyar és lengyel katonák 600 ukrán szicsgárdistát végeztek ki a Vereckei-hágón, melyen keresztül akkoriban a magyar-lengyel határ haladt.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!