Nagyvilág

2008.06.22. 15:06

Közvita a terhességmegszakításról Romániában

<p>Románia - Egy 11 éves állapotos kislány kálváriája megváltoztathatja Romániában a terhesség-megszakításokat szabályozó törvényt.</p>

Az alig 11 esztendős Florina azt állítja, hogy 19 éves nagybátyja megerőszakolta. A gyerek terhessége akkor derült ki, amikor szülei vakbélgyulladás gyanújával elvitték kórházba, ahol kiderült: a kislány négy hónapos várandós. Az orvosok azt mondták, hogy Florina nem tudja kihordani a gyereket, ezért az abortuszt javasolták.

Alaposabb vizsgálatra Iasi városába küldték a kislányt, az ottani orvosok viszont úgy döntöttek, hogy nem szabad elvetetni a a magzatot. A román Büntető Törvénykönyv szerint a 14 évnél fiatalabbak esetében csak akkor szabad a terhesség-megszakítás, ha veszélyben van az anya élete, vagy ha súlyos rendellenességek mutathatók ki a magzaton, illetve a szervezetében. "Ezen feltételek egyike sem valósult meg, következésképpen az intézmény etikai bizottsága elvetette ezt a javaslatot" - nyilatkozta a szülészet igazgatója. A kislánynak így ki kell hordania a terhességet.

Eugen Nicolaescu román egészségügyi miniszter közvitát tart szükségesnek a terhesség-megszakítást szabályozó törvényról. "A törvényalkotásnál ilyen esettel senki nem számolt, valószínűleg módosítani kell a törvényt oly módon, hogy engedélyezzük az orvosi beavatkozást abban az esetben is, ha már nagyon előrehaladott a terhesség és a magzat is életképes" - véli a tárcavezető, aki szombaton bejelentette, hogy közvitára bocsátják a kérdést.

Az egészségügyi miniszter szerint Romániában a 15 év alatti anyák száma növekszik, 2006-ban elérte az 500-at. A rendőrség egyébként nyomoz, hogy valóban a 19 éves nagybácsi a magzat apja. Akár ő, akár más, a vontakozó román törvény értelmében a kislány kora miatt a férfi mindenképpen börtönbe kerül, mégha nem is erőszakban fogant a közös gyerek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!