Nagyvilág

2008.05.11. 14:51

Kitört az Etna Szicíliában

<p>Szicília - Láva ömlött szombaton a szicíliai Etna vulkán délkeleti kráteréből - közölték a Palermói Geofizikia és Vulkanológiai Intézet illetékesei.</p>

14:50: Megnyugszik az Etna

Alábbhagyott az Etna aktivitása - közölték olasz vulkanológusok vasárnap, miután szombat délután kitört Európa legnagyobb tűzhányója. "A szeizmikus aktivitás visszatért a normális szintre" - mondta az AFP hírügynökségnek a palermói Geofizikai és Vulkanológiai Intézet egyik munkatársa, többed magával folyamatosan figyeli a vulkánt.

A szombati kitörésnél láva is ömlött a hegy dél-keleti kráteréből. A sziciliai tűzhányó legutóbb tavaly november mutatott aktivitást, két hónnappal korábban pedig annyira erősnek látszott a kitörés, hogy ideigelenesen le kellett zárni a közeli Catania repületerét. A szakértők azt nem tudják, hogy meddig tarthat a vulkán szendergése.

Az Etna Szicília keleti partján található. Az 1190 négyzetkilométeres területen fekvő hegy 3320 méteres magasságával Európa legnagyobb vulkánja. Az Etna két város, Messina és Catania közelében, a Simeto és az Alcantara folyók között fekszik a Riviera dei Ciclopinak nevezett vidéken. Magassága a kitörések idején állandóan változik. A hegy ma például 51 méterrel alacsonyabb annál, mint amennyi 1865-ben volt.

Az Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja. Ennek ellenére a hegy lejtőin és környezetében több ezer ember él. Ennek oka a termékeny vulkanikus talaj, amely kiválóan alkalmas a szölőtermesztésre, illetve bortermelésre, és más mezőgazdasági tevékenységre.

8:05: Egyelőre a 3295 méter magas tűzhányó lávaömlése lakatlan területre irányul, így nem jelent veszélyt emberekre.

Legutóbb tavaly novemberben tört ki az Etna, két hónappal azután, hogy egy lávakilövellés és az azt követő hatalmas hamufelhő miatt le kellett egy kis időre zárni Catania repterét.

Kapcsolódó cikkek:

  • Fotók a chilei Chaitén vulkán kitöréséről
    A Chaiten tűzhányó Chilében kezdett működni. A szakemberek szerint 9 ezer éve tört ki utoljára. A környéket hamuval borította be, így megkezdték az ott élők kitelepítését.
  • Kitört az Etna
    Kitört az Etna, Európa legmagasabb aktív vulkánja 2007 szeptemberében, de a kitörés hajnalra be is fejeződött. A mérőműszereken minden mutató visszatért a normális értékre.
  • Lávát lövellt ki az Etna
    A lávakitörés nagyjából egy órán keresztül tartott tavaly márciusban Szicíliában, és csak lakatlan terültet érintett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!