Nagyvilág

2008.04.05. 14:12

Tizenkét rab megszökött

<p>Tizenkét fogoly megszökött egy palesztin irányítású ciszjordániai börtönből az éjszaka - közölték palesztin biztonsági források szombaton.</p>

A rabok az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai elnevezésű szervezet Izrael által körözött tagjai voltak, akik néhány hónappal ezelőtt maguk jelentkeztek a börtönben.

Egy 2007 júniusi izraeli-palesztin egyezmény értelmében azok a harcosok, akik beszolgáltatják fegyvereiket, és három hónapra börtönbe vonulnak, amnesztiát kapnak. A most megszökött rabok azonban rossz bánásmódra panaszkodva szöktek meg a Nablus közelében található Jneid börtönből.

"Azért mentünk el, mert a biztonsági erők maszkos tagjai erőszakot alkalmaztak a foglyok ellen" - nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek az egyik szökevény. "Mi odaadtuk a fegyvereinket, de cserébe nem kaptunk semmit. Azt mondták, hogy ha ezt megtesszük, és három hónapot itt töltünk, akkor abba hagyják a hadműveleteket Nablusban, de nem történt semmi" - tette hozzá.

A ciszjordániai város kormányzója arra kérte az elmenekült rabokat, hogy menjenek vissza a börtönben, mert az izraeliek keresik őket, és életük veszélyben van.

Február 21-én ugyanennek a fegyveres csoportnak 14 tagja szökött meg a börtönből, de aztán másnap visszamentek oda. Azt mondták, hogy a szökéssel a rossz börtönkörülmények és az ellen tiltakoztak, hogy fogvatartásukat háromról hat hónapra hosszabbították.

Nablus városában novemberben kezdődött összehangolt biztonsági akció a palesztin felkelők ellen. A múlt hónapban a hadműveletek átterjedtek a közeli Jenin településre is.

Az izraeli-palesztin béketárgyalás újraindítását szolgáló novemberi nemzetközi konferencián az Egyesült Államokban, a palesztinok vállalták, hogy javítják a biztonságot, Izrael pedig azt, hogy leállítják a zsidó telepek működését Ciszjordániában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!