Nagyvilág

2008.04.23. 21:50

Titkos helyre bújhat több dán nagykövetség is

<p>A dán külügyminiszter szerdán jelezte, hogy Afganisztán és Algéria után más országokban is titkos helyre menekíthetik nagykövetségeik személyzetét.</p>

Dánia azután helyezte biztonságos helyekre kabuli és algíri nagykövetségein dolgozó embereit, hogy fenyegetések érték a Mohamed-karikatúrák februári újranyomása miatt.

Nem zárható ki, hogy Dánia további nagykövetségeket is bezár, a mindenhol jelenlévő, és általános fenyegetést jelentő al-Kaida miatt - közölte Per Stig Möler dán külügyminiszter a dán TV2 televíziónak nyilatkozva. A miniszter elmondta: ez az ára annak, hogy nem hátrálnak meg, kitartanak a szólásszabadság eszméje mellett, és aktívan jelen vannak Irakban és Afganisztánban.

Dánia a héten bezárta algíri és kabuli nagykövetségeit, a személyzetet pedig titkos, jól védhető épületekbe helyezte át a Mohamed-karikatúrák újranyomása miatt érkezett fenyegetésekre reagálva. A nagykövetségek ugyanakkor továbbra is működnek, telefonon és email-en keresztül folytatva munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!