Nagyvilág

2008.04.23. 12:08

Módosítják ukrán-magyar kishatáregyezményt?

<p>Az Európai Bizottság arra kéri Magyarországot, hogy eszközöljön módosításokat az ukrán-magyar kishatárforgalmi egyezményben.</p>

Jacques Barrot, az Európai Bizottság elnökhelyettese az Európai Parlament hétfő esti ülésén jelentette be, hogy az EB az ukrán-magyar kishatárforgalmi egyezmény felülvizsgálatára kéri Magyarországot.

Az Európai Parlament és az EU Tanácsa végrehajtó szerve szerint a két ország közötti egyszerűsített határátlépésről kötött egyezmény két pontban eltér az elfogadott európai előírásoktól. Az EB elsősorban az EU-ban gyakorlott 30 kilométeres mélységű határsáv Magyarország általi 50 kilométeresre történt kiszélesítését kifogásolja. Másodsorban a magyar-ukrán kishatárforgalmi egyezménynek az EU-ban előírt betegbiztosítási jogszabályokhoz való igazítását igényli az EB, vagyis azt, hogy az Európai Unió területére lépő személyek a kishatár keretében is rendelkezzenek a megfelelő egészségügyi biztosítással, csakúgy, mint a schengeni vízum esetében.

Korábban az EB a lengyel-ukrán kishatárforgalmi egyezménnyel szemben is hasonló kifogásokkal élt. A különbség az, hogy az utóbbi ratifikálása még nem történt meg, míg Magyarország és Ukrajna között már hónapok óta kifogástalanul működik.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!