Nagyvilág

2008.04.04. 17:13

Hetvenmillió liter hamisított bor Olaszországban

<p>Az olasz hatóságok szerint legalább hetvenmillió liter hamisított, és veszélyes anyagokkal "feljavított" bort állítottak elő az országban - írta pénteken egy olasz hetilap.</p>

A L Espresso cikke szerint húsz céget vizsgálnak a hatóságok, mert a maffiát gyanítják a hamisított borok mögött.

A pancsolt borok után még 2007 szeptemberében kezdték el a nyomozást, miután egy bortermelő pincéjében kénsavat tartalmazó tárolókat találtak. A lefoglalt borokon végzett vizsgálatok végül kimutatták, hogy csak húsz-negyven százalékban tartalmaztak engedélyezett összetevőket. A borokban a hozzáadott cukor mellett műtrágyát és különböző savakat találtak.

A hatóságok gyanúja szerint egy, a maffia irányítása alatt álló bűnszervezet felelős a hamisított borok terjesztéséért.

Az olasz mezőgazdasági minisztérium az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a L Espresso értesüléseit. Paolo De Castro mezőgazdasági miniszter elmondása szerint a hamisított borok az olasz össztermés alig egy százalékát teszik ki, és az ügyben indított vizsgálat is azt bizonyítja: komoly ellenőrzés alatt áll a bortermelés.

Az ügyben indított vizsgálat ellenére az olasz lap munkatársai több üveg hamisított bort találtak egy bevásárló központ polcain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!