Nagyvilág

2008.03.18. 10:19

Tibet: A Dalai Láma felajánlotta lemondását

<p>Felajánlotta lemondását Tibet száműzött vezetője, amennyiben hazájában a helyzet romlik. Ezt maga a Dalai láma jelentette be. Az 1989-ben Nobel-békedíjjal jutalmazott vallási vezető egyben visszautasította azt a kínai vádat, hogy ő állna az erőszakba torkollott zavargások mögött.<BR /></p>

"Ha a helyzet romlik és ellenőrizhetetlenné válik, akkor nincs más választás, mint lemondani. Akkor a lemondás az egyetlen megoldás" - mondta újságírók előtt a száműzött dalai láma. A vallási vezető már korábbi felkeléseknél is tett hasonló kijelentéseket. A Nobel-békedíjas láma visszautasította a kínai elnök keddi vádját, amely szerint ő tervelte volna ki és szervezte volna meg a félévszázados kínai elnyomás elleni erőszakba torkolló tibeti tüntetéseket.

"Jöjjenek ide és vizsgálják ki maguk" - mondta a 72 éves vallási vezető az indiai Daramszalában, ahova az 1959-es, bukott tibeti felkelés után menekült.

A dalai láma szerint a himalájai terület függetlensége "kizárt" és arra kérte a tibetieket, hogy próbáljanak meg békében együtt élni a kínaiakkal.

"Nem szabad kínai-ellenes érzelmeket szítanunk. Együtt kell élnünk egymással" - mondta újságíróknak. "Az erőszak helytelen. Az erőszak az emberi természettel ellentétes, az erőszak majdnem öngyilkosság. Ha ezer tibeti áldozza fel magát, az sem segít" - tette hozzá a vallási vezető, aki szerint a himalájai terület Kínától való elszakadása szóba sem jöhet.

Hétfőn az amerikai külügyminiszter arra szólította fel Pekinget, hogy kezdjen tárgyalásokat a dalai lámával. Ven Csia-pao, kínai miniszterelnök azt mondta, hajlandó a párbeszédre, de csak akkor, ha a dalai láma feladja függetlenségi törekvéseit. "Már korábban is komoly formában nyilvánvalóvá tettük, ha a dalai láma hajlandó feladni a tibeti függetlenségről szóló indítványát, ha elismeri, hogy Tibet Kína elidegeníthetetlen része, ahogyan Tajvan is Kína elidegeníthetetlen része, akkor ajtóink nyitva állnak és megkezdődhet a párbeszéd" - jelentette ki a kínai kormányfő keddi sajtótájékoztatóján.
Ezzel kapcsolatban a száműzött tibeti vezető azt mondta: "Ha az indulatok elcsitulnak mindkét oldalon, akkor együttműködhetünk". 

Előzmény: Kína bizonyítékai a Dalai láma ellen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!