Nagyvilág

2008.03.10. 10:54

Diplomáciai botrány a vereckei emlékmű miatt?

<p>Ukrajna - Sólyom László bizonytalan időre elhalasztotta március 14-ére tervezett ukrajnai hivatalos látogatását.</p>

Legutóbbi találkozójukon Viktor Juscsenko ukrán és Sólyom László magyar államfő egy március közepén tartandó csúcstalálkozóban egyezett meg, amelynek szerves része lett volna a Vereckei-hágón létesítendő honfoglalási emlékmű felavatása.

Miután ez utóbbi időpontja az utóbbi hetek eseményei miatt bizonytalanná vált, az ukrán fél jelezte Budapestnek, hogy a márciusra előre egyeztetett program nem lesz teljes. A magyarországi Köztársasági Elnöki Hivatal erre reagálva lemondta a találkozót.

Ismeretes, hogy az elmúlt napokban ukrán nacionalista – saját bevallásuk szerint patrióta – érzelmű közéleti személyiségek egy csoportja a ruszinkérdés mellett az ukrán nemzet és állam ellenes cselekménynek minősítette a sajtóban közölt nyílt levelében a Turul-emlékműnek a munkácsi várban történő felállítását, a Vereckei-hágóra tervezett honfoglalási emlékmű befejezését, illetve annak tényét, hogy a magyarlakta települések polgármesteri hivatalán az ukrán állami lobogó mellett a magyar nemzeti trikolort is kitűzik.

A nyílt levél aláírói nevével fémjelzett öt ukrán nacionalista mozgalom és párt ungvári szervezetei a minap sátortáboros tüntetésbe kezdtek a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal előtt.

A tüntetők hangadói közölték, hogy az ukrán- és államellenes történésekkel szembeni tiltakozó akciójuk mindaddig tart majd, míg fel nem számolják ezeket a jelenségeket.

– Palkó István –

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!