Nagyvilág

2008.03.21. 09:38

A bumeráng az űrben is működik

<p>A bumeráng az űrben is bumeráng: vagyis ha eldobják, és nem talál el valamit, akkor visszarepül a kiindulási pontra. Ezt állapította meg Doi Takao japán űrhajós a nemzetközi űrállomáson. <BR /></p>

Doi március 18-án a szabad idejében végzett kísérleteket bumeránggal, erről pénteken számolt be a japán űrkutatási hivatal. Bejelentették, hogy később filmfelvételeket is közzétesznek az űrbumerángozásról.

Doi honfitársának, Togai Jaszuhiro bumeránghajító világbajnoknak a kérésére vitt magával a Nemzetközi Űrállomásra papírbumerángot. Az 53 éves veterán űrhajós még a Földön edzést is vett a bumeráng-világbajnoktól.

Feltételezik, hogy a bumeráng a gravitáció miatt tér vissza arra a pontra, ahonnan eldobják, de ezt még senki sem ellenőrizte zéró gravitáció mellett.

A japán űrhajós március 11-én startolt az Endeavour amerikai űrsikló fedélzetén. Komolyabb feladatai is voltak, mint a bumerángozás: ő kezdte meg a Nemzetközi Űrállomás japán laboratóriumának összeszerelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!