Nagyvilág

2007.12.04. 17:20

Bush és Putyin 40 percig beszélt Iránról

<p>Gorege Bush amerikai elnök kedden felhívta telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy az iráni atomprogramról tárgyaljanak - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.</p>

A két politikus negyven percet beszélt azután, hogy 16 amerikai titkosszolgálat hétfőn elemzésben hozta nyilvánosságra: Iránnak nincs nukleáris fegyverprogramja. A hétfőn nyilvánosságra hozott Nemzeti  Hírszerzési  Elemzés címet viselő jelentés szerint Iránnak 2003 előtt volt nukleáris fegyverprogramja, azt azonban még abban az évben, ősszel leállította.

"Nagy biztonsággal" állítja a dokumentum, hogy a fegyverprogramot Teherán azóta sem indította újra, és a meglévő uráncentrifugák fejlesztésével 2015 előtt nem lesz képes atomfegyverhez elegendő hasadóanyagot előállítani. Az amerikai tanulmány leszögezi, hogy Irán jelenleg nem rendelkezik nukleáris  fegyverrel. Washington, London és Párizs szerint a váratlan fordulat ellenére fenn kell tartani a szankciókat Irán ellen. Álláspontjuk szerint Teherán megszegi az ENSZ urándúsítás beszüntetését előíró határozatait, ezért újabb, szigorúbb intézkedéseket kell hozni a perzsa állam ellen.

Irán következetesen hangoztatja, hogy urándúsítása békés célú, leendő atomerőműveik fűtőanyagát állítják elő. A kőolajban és földgázban gazdag perzsa állam azért döntött az atomerőművek építése mellett, mert azok lényegesen olcsóbbak, mint a szénhidrogén fűtésű erőművek. Irán középső részén ráadásul nagy mennyiségű és kiváló minőségű uránérc készletek vannak.

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!