Nagyerdő hírei

2017.07.29. 13:10

Nagyerdő

<em>Tudja-e a kedves olvasó, hogy néz ki a nünüke? És a bodobács, meg a futrinka? Ugye, nem. De én már tudom! Egy nagyszerű kiadvány jóvoltából, amit a Debreceni Nagyerdőért Egyesület jelentetett meg június elején</em>. Réti János írása.

Tudja-e a kedves olvasó, hogy néz ki a nünüke? És a bodobács, meg a futrinka? Ugye, nem. De én már tudom! Egy nagyszerű kiadvány jóvoltából, amit a Debreceni Nagyerdőért Egyesület jelentetett meg június elején. Réti János írása.

De vegyük kezünkbe a mutatós, színes füzetet, ami inkább már könyv, és lapozzunk bele! A címe: Debrecen zöld éke. Alcíme: A Nagyerdő kincsei versben és képekben. Hát, igen. Debrecennek van egy csodálatos része, a Nagyerdő a maga élővilágával. Növényekkel, gombákkal, rovarokkal, puhatestűekkel, hüllőkkel, madarakkal, emlősökkel, amiknek létezésére talán nem is gondolunk, amikor az élmény- vagy a gyógyfürdőbe megyünk, vagy az állatkertbe, holott a Nagyerdő nagyon is él! A városnak, a lakóknak. A „Debrecen zöld éke”, a bravúros füzet, vagy inkább könyv több küldetést teljesít. Egyrészt bemutatja az egyesület által kiírt irodalmi pályázat díjazott alkotásait, felsorolva a szerzőket és iskola szerinti hovatartozásukat, majd felvonultatja a Nagyerdő élővilágát. A fotókat finom, kellemes, hangulatos versek tálalják, hogy az összhatás maradéktalan legyen. És maradéktalan is! Nem viszi túlzásba a természet szeretetét, de annyira fölragyogtatja, hogy nekünk, akik a kiadványt forgatjuk, kedvet csináljon a barangoláshoz. És mi barangolhatunk is, hogy találkozzunk a Nagyerdő hangulatával, és felfoghassuk élővilágának üzenetét. Hogy magunkénak tudjunk mindent, ami természet. A növényeket és állatokat, amik azért élik a Nagyerdőbe települt életüket, hogy örömet szerezzenek nekünk. Kamasz koromban kedvencem volt a Gyöngyvirágtól lombhullásig című film. Meg a „Cimborák”, mert a természetet titkait tették láthatóvá. A Nagyerdő élővilágát bemutató kiadvány ősszel eljut az iskolákba, az intézményekbe, az önkormányzatokhoz, hogy a jövő generációja minél inkább megszeresse Debrecen zöld ékét. Nünükékkel, bodobácsokkal, futrinkákkal, a bársonyos tüdőfűvel, a Duna-völgyi csillagvirággal, a csipkerózsával és mindennel, ami szebbé, jobban élhetővé teszi a mi világunkat. Hogy minden természetszerető örülni tudjon neki. És újra felfedezhesse a Debreceni Nagyerdőt. Kicsit másképp, mint eddig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!