Multimédia

2017.07.26. 12:43

Kell-e félni a robotoktól?

Debrecen - Az elkövetkező 5-10 évben vajon miként befolyásolják a robotok az emberi munkaerőt?

Debrecen - Az elkövetkező 5-10 évben vajon miként befolyásolják a robotok az emberi munkaerőt?

A munkavállalók szerint nem kell tartanunk a robotoktól, hiszen háromnegyedük úgy véli, hogy az új technológiák valójában növelik a rendelkezésre álló munkahelyek számát – derül ki az Adecco Csoport kutatásából.

IT Akadémia

Milyen hatással vannak a robotok a munka világára? Ezt a kérdést járta körbe az Adecco Magyarország által nemrég megrendezett IT Akadémia. „Hat évvel ezelőtt azzal a céllal indítottuk el az akadémiát, hogy fejlesszük, tovább képezzük kollégáinkat, és az új munkatársakat már interaktív módon toborozzuk” – mondta el Spiller László, az IT Akadémia kitalálója. „Az elmúlt hat évben leginkább informatikai témákkal foglalkoztunk, most azonban a HR területet is jelentősen érintő robotika témakörébe ástuk bele magunkat. A téma igen aktuális, hiszen a robotok egyre inkább a mindennapok részei, gondoljunk csak az iparra, az orvostudományra vagy akár egyszerűen csak a konyhánkra. Nagy kérdés azonban, hogy a következő 5-10 évben miként befolyásolják a robotok az emberi munkaerőt, féljünk-e tőlük vagy inkább örüljünk nekik” – fogalmazta meg a legfontosabb kérdést Spiller László.

Nem kizárt

Ember és robot között barátság? Lehetséges! A történelem során már többször bebizonyosodott, hogy a robotok gyorsabban, pontosabban és biztonságosabban végzik a rájuk szabott feladatokat, és az olyan emberi tényezők, mint például fáradtság, kiszámíthatatlanság jelentősen csökkenthetők vagy akár teljesen ki is zárhatók általuk. Az Adecco Csoport úgy látja, hogy a munka világában a robotok és emberek között létrejöhet „baráti” kapcsolat. „Kutatásunkból úgy tűnik, hogy a munkavállalók sem félnek a robotoktól és a mesterséges intelligenciától, mivel bíznak abban, hogy a rendelkezésre álló robottechnológia inkább előre fogja lendíteni őket a munkavégzésben” – mondta el Stefano Longo ügyvezető.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!