Szponzorált tartalom

2020.11.04. 16:27

Milyen TV-t vegyünk az egyes helyiségekbe?

Napjainkban egyre erősödik az a trend, hogy egy háztartásban nem csak egy, hanem két, három vagy akár még több TV-készülék is megtalálható.

Hatalmas fejlődés ez ahhoz képest, amikor egy egész utca gyűlt össze egy-egy fontosabb adás miatt az egyetlen környékbeli készülék előtt. Azóta a piac hatalmasat fejlődött: ma már számtalan méretben találhatunk LCD TV készülékeket, amelyeket sokféle „tudással” és szolgáltatással láttak el.

Milyen szempontok alapján válasszunk TV-t az egyes helyiségekbe?

A lakásunk vagy házunk különféle helyiségeiben eléggé eltérő céllal, és ennek megfelelően más és más szokások, valamint elvárások mellett nézünk TV-t. Ezért változhat a készülék mérete, a kijelző típusa, a kiegészítő szolgáltatások palettája, valamint a kapcsolódó kiegészítők választéka és szükségessége is. Minden esetben a következőket érdemes végiggondolni:

  • Milyen testhelyzetben (ülve, földön ülve, fekve, állva, járkálva) nézzük a tévét?
  • Egy ponton, lehetőleg a képernyővel szemben, vagy oldalról betekintve, valamilyen szögből, esetleg mozgás közben nézzük majd az adást?
  • Milyen fényviszonyok uralkodnak az adott helyiségben? A képernyőhöz képest hol helyezkedik el az ablak, várható-e, hogy rásüt valahonnan a nap a képernyőre?
  • Mekkora a helyiség, és milyen távolról nézzük a TV-t?
  • Fő- vagy kiegészítő tevékenység lesz-e a tévénézés?
  • Milyen típusú adásokat fogunk nézni és milyen forrásból (előfizetés, online adások, online videotéka, DVD, kell-e internet-előfizetés)?
  • Milyen mértékben számít nekünk az adás magas hangminősége? Ez ugyanis a típusválasztásnál is lényeges szempont, és eldönti, hogy kell-e majd hangfalszett, és ha igen, annak elhelyezésén gondolkodhatunk.
  • Végül, de nem utolsósorban azt is jó végigvenni, hogy milyen értékű készülék lesz rentábilis az adott használati feltételek mellett: Például gyerekszobába rajzfilmekhez, vagy a konyhába nem érdemes olyan magas képminőségű, drága készüléket vásárolni, mint mondjuk a nappaliba. Nézzük meg egyenként a lakás helyiségeit!

    TV a konyhában

    A konyhai készüléket a legtöbben a főzés-mosogatás hosszú és unalmas perceinek színesítésére szerzik be. Hacsak nincs óriási konyhánk, a jellemző távolság alapján kisebb képátlójú típusokkal is megelégedhetünk. Fontos, hogy olyan kijelzőt keressünk, amely mentes a tükröződéstől, és az oldalsó betekintés is magas képminőséget eredményez, hiszen a konyhai teendők közepette jövünk-megyünk, valószínű, hogy a legkevesebb alkalommal fogjuk pont szemből nézni. A konyhai készüléket sok helyen falra vagy szekrényre szerelik, esetleg polcra teszik, tehát nem a konyhapulton vagy egyéb bútordarabokon kap helyet. A kisebb készülékek esetében előfordul, hogy kifejezetten konyhai felhasználásra, a rögzítéshez szükséges kiegészítőkkel kínálják őket. A konyha levegője gyakran forró, párás, zsírgőzös, és ezt mind a kiválasztás, mind az elhelyezés során ajánlott figyelembe venni (például ne tegyük a tűzhely fölé). Lehetőleg olyan elektronikával és/vagy burkolattal rendelkező típust válasszunk, amely viszonylag védve van e behatások ellen.

    TV a gyerekszobában

    A gyerekszobai tévéknél két jellemző szökik azonnal szembe: az egyik, hogy valószínűleg a szőnyegről (földön ülve, fekve, fejen állva) fogják nézni a kicsik az adást, a másik, hogy a gyerekek televíziózás közben önkéntelenül is a képernyő köré gyűlnek, így valószínű, hogy az esetek többségében közelről fogják nézni. Ebből általában az következik, hogy ebbe a helyiségbe sem kell nagy méretű képernyőben gondolkodnunk és valószínűleg a túlzottan nagy felbontás sem élvezetes nagyon közelről nézve. A rajzfilmek amúgy sem követelnek kiemelkedő képminőséget, és mivel a gyerekszobában a készülék sérülésének veszélye is magasabb az átlagosnál, érdemes számításba venni egy viszonylag olcsóbb (esetleg használt) készülék beszerzését.

    A Vaterán nagy választékban, gondosan kategóriákba szedve válogathatunk a TV-készülékek között. A tévé nagy érték, így vásárlás előtt jól tesszük, ha átböngésszük az eladók és a termékek értékeléseit.

    TV a hálóban

    A hálószobában elhelyezett TV tekintetében sajátos helyzet, hogy általában fekve (oldalt, hanyatt, hason) nézzük, ami egy egészen sajátos betekintési szög. Oldalirányban jellemzően nem nagy az elmozdulás, de a fekvő testhelyzet miatt nem csak a televízió méretét, képernyőtípusát tanácsos alaposan meggondolni, de azt is, hogy milyen magasra tesszük a készüléket. A falra rögzített tévé előnye, hogy a dőlésszöge változtatható, így elérhető az optimális képminőség, de fekvő helyzetből felfelé nézni egy idő után bizony kényelmetlen lehet.

    TV a nappaliban

    A nappali berendezését sokan a TV helye köré képzelik el és alakítják ki. Ez gyakran azt eredményezi, hogy jó betekintési szögben helyezik el a foteleket vagy a kanapét, ahonnan nézni kívánják a műsorokat. Mind a képernyő méretét, típusát, mind a hangbeállításokat, illetve a hangminőség fokozására alkalmazott hangfalszettet lehetőség szerint ezekhez a pontokhoz hangoljuk, hiszen innen élvezzük legtöbbször a műsort. Ehhez a ponthoz feltétlenül tekintsük át a fényviszonyokat, az ablakon át esetlegesen besütő nap sugarait (és megtervezni a szükséges árnyékolást is).

    A nappaliba mindenképpen célszerű tükröződésmentes és jó betekintésű képernyőtípust választani és itt lehet fontos a kiemelkedő képminőség, az optimális képfrissítés és minden, az adás élvezetéhez hozzájáruló, ám a készülék árát emelő szolgáltatás is.

     

    (PR cikk)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!