Magyarország

2019.01.30. 11:28

Tiniként szívják az első szálat

Debrecen - A serdülők ettől „menőbbnek” és lazábbnak érzik magukat.

Debrecen - A serdülők ettől „menőbbnek” és lazábbnak érzik magukat.

Bár csökkent hazánkban a női dohányosok száma, arányuk továbbra is magasnak számít európai összehasonlításban. – Dohányzás esetén az addiktív viselkedések egyik fajtájáról beszélünk, a cigaretta részben biokémiai úton, részben tanult magatartási reakció révén idéz elő függőséget – mondta el Tullner Gabriella pszichológus.

– A dohányzással általában serdülő- vagy ifjúkorban ismerkednek meg a fiatalok, ekkor szívják el az első szál cigit. Ennek hátterében részben társadalmi-kulturális, részben pedig társas hatások állnak – fejtette ki a szakember. A dohányzó magatartás fenntartásában lényeges szerepet játszik az önbizalom, valamint a szociális készségek hiánya. Tulajdonképpen egyfajta feszültségoldó technikáról beszélünk, amelytől a fiatal ,„menőbbnek”, „lazábbnak” érezheti magát, vagyis, mint más függőségnél, úgy a dohányzásnál is megfigyelhető, hogy a kezdeti időszakban kifejti a pozitív hatását, számos előnyhöz juttatja a fogyasztót.

Bizonyos idő elteltével már nem oldja, sőt inkább fokozza a feszültséget, hiszen a hozzászokással jön a sóvárgás. Ha nem tud rágyújtani a dohányos, jön a nikotinéhség, s ebben a fázisban a dohányzás már nem egy kellemes állapotot idéz elő, hanem valami „rosszat”, diszkomfortérzést próbál megszüntetni. A dohányzásról való leszokáshoz – az elhatározás és kitartás mellett – egy professzionális programra is (terápiára) szükség lehet, amelybe akár idősebb korban is érdemes belevágni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!