Magyarország

2013.05.24. 16:25

A Hungarikum Bizottság a nemzeti értékek megmentését sürgeti

Veszprém, 2013. május 24., péntek (MTI) - A nemzeti értékek megmentését szorgalmazta a Hungarikum Bizottság titkára egy pénteki veszprémi fórumon.

Veszprém, 2013. május 24., péntek (MTI) - A nemzeti értékek megmentését szorgalmazta a Hungarikum Bizottság titkára egy pénteki veszprémi fórumon.

"A huszonnegyedik órában vagyunk, hogy nemzeti értékeinket megmentsük" - hangoztatta Gyaraky Zoltán a bizottság által szervezett konferencián, a veszprémi megyeházán.

A Hungarikum Bizottság konferenciasorozatot szervez, hogy a megyei önkormányzatok és a települések vezetőivel, szakemberekkel megismertesse a nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt, illetve a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról hozott kormányrendeletet, valamint a Magyar Értéktár létrehozásának folyamatát, a nemzeti értékek gyűjtésének módszerét.

A bizottság titkársága módszertani útmutatást szeretne nyújtani a települési és megyei értéktár bizottságok felállításához, hasznos információkat adni a gyűjtőmunkához, a Magyar Értéktár létrehozásához.

Előadásában Gyaraky Zoltán a jogszabályokat részletezve beszélt arról, hogy kik kezdeményezhetik a helyi értékek felvételét a helyi értéktárakba, s ez a rendszer miként építkezik a helyi szintektől felfelé. Fontosnak mondta, hogy a gyűjtőmunka minél teljesebb legyen, még akkor is, ha az értékek egy része "csak" a helyi közösség számára fontos, és nem kerül bele a nagyobb rendszerekbe.

A nemzeti értékek azonosításáról és Veszprém megyei rendszerezéséről Horváth Zsolt veszprémi országgyűlési képviselő (Fidesz) adott tájékoztatást. Elmondta: javasolni fogja, hogy a megyei értéktár bizottságot a megyei önkormányzat hozza létre, és a megyei önkormányzat koordinálja az ezzel kapcsolatos feladatokat is, több szervezet bevonásával.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!