Magyarország

2012.11.29. 12:20

Hatvani verekedés - Ügyészség: még mindig nem érkezett feljelentés rendőrök ellen

Eger, 2012. november 29., csütörtök (MTI) - A nyomozó ügyészségre csütörtökig nem érkezett feljelentés azok ellen a rendőrök ellen, akik november 22-én csoportos garázdaság felszámolásában vettek részt Hatvanban - tájékoztatta a Heves Megyei Főügyészség főügyész-helyettese az MTI-t.

Eger, 2012. november 29., csütörtök (MTI) - A nyomozó ügyészségre csütörtökig nem érkezett feljelentés azok ellen a rendőrök ellen, akik november 22-én csoportos garázdaság felszámolásában vettek részt Hatvanban - tájékoztatta a Heves Megyei Főügyészség főügyész-helyettese az MTI-t.A rendelkezésre álló adatok alapján az ügyészség nem lát okot arra, hogy rendőrök ellen hivatalból kezdeményezzen eljárást - közölte Kalmár Gyula. Sajtóhírek alapján pedig nem indíthatnak vizsgálatot - tette hozzá.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság korábban azt közölte: egy ember ellen hivatalos személy elleni erőszak, öt ellen csoportos garázdaság megalapozott gyanúja miatt indult eljárás azok közül, akik november 22-én a hatvani rendőrkapitányság előtt randalíroztak. Azóta valamennyi gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

Soltész Bálint korábban az MTI-nek azt mondta: a mintegy 40 fős csoport azután gyűlt össze a kapitányság előtt, hogy a rendőrök kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt előállítottak tizenkét embert.

Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke még november 24-én arról tájékoztatta az MTI-t, a szervezet feljelentést tesz annak kapcsán, hogy csütörtökön Hatvanban csoportos garázdaság felszámolása ürügyén indokolatlanul bántalmaztak a rendőrök gyanúsítottakat, illetve vétlen járókelőket. Állításaikat több sértetti és tanúvallomással is igazolni tudják, illetve a sértetteken szemmel láthatóak a bántalmazás nyomai - mondta a jogvédő.

A rendőrség szerint viszont "valótlan állítások, csúsztatások, szándékos ferdítések, hangulatkeltés" szerepel a TASZ tájékoztatásában. A rendőrség a TASZ állításaira reagálásként aznap kiadott közleménye szerint a rendőrség a történtek során csupán megakadályozta azoknak a bejutását a rendőrkapitányság épületébe, akik találkozni akartak az ott intézkedés hatálya alatt álló személyekkel.

A parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy az intézkedés törvényes, szakszerű, az arányosság követelményének megfelelő volt. Nem került sor sorozatos rendőrattakra, bántalmazásra - olvasható az akkori rendőrségi közleményben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!