Magyarország

2012.06.05. 19:55

Emberek, életképek, álmok festményeken

Budapest, 2012. június 5., kedd (MTI) - Kiss Márta festőművész MiTiŐk címmel mintegy 20-25 olaj-vászon képét - emberek közti helyzeteket, ellesett pillanatokat, álmokat ábrázoló alkotásait - állítja ki a fővárosi kArton Galériában szerdától.

Budapest, 2012. június 5., kedd (MTI) - Kiss Márta festőművész MiTiŐk címmel mintegy 20-25 olaj-vászon képét - emberek közti helyzeteket, ellesett pillanatokat, álmokat ábrázoló alkotásait - állítja ki a fővárosi kArton Galériában szerdától.

    Kiss Márta elmondta az MTI-nek, hogy szereti nézni, figyelni az embereket, ha szépek, azért, ha csúnyák, azért. Meggyőződése, hogy a képen minden lehetséges. Több sorozata van, ezek legtöbbje életkép vagy szürreális álom, és úgy dolgozik, hogy a történeteket feldúsítja a saját életével.

    "Képeimen felbukkannak azok az emberek, akikkel nap mint nap találkozom az utcán, a metróban, a fürdőben, köztük vannak barátaim is, és megkérem őket, hogy pózoljanak egy-egy jelenethez. A fejeket fotókról készítem" - magyarázta Kiss Márta.

    Egyik képén három nő ül körül egy asztalt, teáznak, a negyedik mint háziasszony gyümölcsöstálat akar éppen az asztalra tenni. Az asszonyok felismerhetők: mindhárman a művészettörténetből jól ismert festők. A képen balról Amrita Sérgil ül, aki Budapesten született és a 20. századi India egyik legnagyobb modern festője volt, szemközt Frida Kahlo, a mexikói festőművészet egyéni hangú képviselője, a jobb szélen sötét zárt ruhában, szigorú konttyal a cremonai Sofonisba Anguissola, az olasz reneszánsz alkotója, az első nő, aki nemzetközi hírnevet szerzett festőművészként (a budapesti Szépművészeti Múzeum is őriz tőle képet). A tálról gyümölcsöt kínáló hölgy pedig maga a kép festője, Kiss Márta, aki elmondta, hogy barátnők közreműködésével, kölcsön kapott konyhában alakította ki a kép kompozícióját.

    Vízen járni tilos című festményén két, horgászruhás, derékig 

vízben álló férfi karját nyújtja a vízen előttük sétáló ifjú nőnek. A vízben tábla jelzi: vízen járni tilos. "Ez egy álomból feldolgozott kép, valós alakokkal" - jegyezte meg.

    Kép látható a képben egy másik alkotáson: három fiatal pár helyezkedik el egy asztal körül, aprósütemény, gyümölcs, bor a kínálat. A falon a híres, lengyel gyökerű francia művész, Balthus festménye: párizsi garniszálló szobája, az ágyon erotikus pózban megfestett nő látható.

    A művész szerint aki nyitott a világra, a környezetére, könnyen befogadhatja képeit, még az is, aki nem jártas a képzőművészet világában, mert figuratívak, színesek és humorosak a festményei.

    A kiállítás július 6-ig látható a kArton Galériában.

pog bgu bsa

MTI

Címkék#festmények

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!