Magyarország

2008.10.17. 12:51

Veres: a 2009-es büdzsé 1,2 százalékos növekedéssel számol

<p>A korábbi 3 százalékkal szemen 1,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol jövő évi költségvetési törvényjavaslat, amelyet átdolgozott formában szombaton nyújtanak be - jelentette be Veres János, az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén, pénteken Budapesten.</p>

Az eredményszemléletű államháztartási hiányt jövőre 2,9 százalékra, míg az inflációt 3,9 százalékra tervezik. A pénzügyminiszter megerősítette, hogy a 13. havi nyugdíjat nem szüntetik meg jövőre. A költségvetési törvényjavaslat országgyűlési vitája az átdolgozás miatt egy héttel később kezdődik, ám ez a december 15-i tervezett végszavazást nem érinti.

Veres János megerősítette, hogy az államháztartás idei eredményszemléletű hiánya a korábban tervezett 3,8 százalékról 3,4 százalékra mérséklik, ami mintegy 100 milliárd forintos megtakarítást eredményez. Emellett kedvező fejleménynek nevezte, hogy a Magyar Államadósságkezelő Központ 200 milliárd forinttal csökkentette Magyarország új finanszírozási igényét.

A pénzügyminiszter közölte, hogy az átdolgozott jövő évi büdzsé két fő szempontra koncentrál: egyrészt a szociális biztonság fenntartására, másrészt arra, hogy a vállalkozások terhei ne növekedjenek.

Veres János fontosnak nevezte, hogy legyen időben elfogadott jövő évi költségvetése Magyarországnak, ami a külföldi befektetők, pénzintézetek szemében a bizalmat növelné az ország iránt.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, az OÉT munkavállalói oldal soros elnöke a kormánytól garanciát kért arra, hogy az adótörvények az év közben ne változzanak, míg Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége elnöke, a munkaadói oldal képviselője arra kérte a kormány ígéretét, hogy az uniós források hazai önrészére legyen elegendő forrás a 2009. évi költségvetésben.

Veres János válaszában kifejtette: a bizonytalan világgazdasági folyamatok miatt az adótörvények évközi változtatásának tilalmára nem tud ígéretet tenni, míg megerősítette, hogy a jövő évi büdzsé tartalmazza az EU-s források magyar önrészének fedezetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!