Magyarország

2008.07.09. 09:15

Veszélyben az InterCityk?

<p>Egy hír szerint az úgynevezett Kör-IC-k megszűnnének, így az InterCityk csak a főváros és Miskolc között közlekednének – tudatta lapunkkal Májer János, Tokaj polgármestere, a Tokaji Többcélú Kistérségi Társulás elnöke. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/veszelyben-az-intercityk/cn/boon-news-em_01-20080708-025609"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A Kör-IC</B></A> [.pdf - 33KB]<BR /></p>

Egyeztetés után

– Az elmúlt napokban olyan információk jutottak tudomásomra, amelyek ha valósak, akkor azok aláássák a kistérségi közlekedési egyeztető fórumok intézményét, kárt okozva a magyar és a nemzetközi utazóközönségnek, nem beszélve a zempléni vonzáskörzetben élő állampolgároknak – mondta lapunknak Májer János. – A napokban az érintett önkormányzatok lefolytatták a menetrend-egyeztetéseket kistérségi szinten. Ezen a megbeszélésen a MÁV-START Zrt.-t képviselő tisztviselők kijelentették, hogy az elkövetkező időszakban a cég fenn kívánja tartani a Kör-IC-ket változatlan formában és menetsűrűséggel némi időeltérésekkel, amelyek inkább nekünk kedveztek.
Azóta tudomásomra jutott, hogy a június 30-i MÁV Zrt. igazgatósági ülésén Heinczinger István vezérigazgató elrendelte, készüljön egy előterjesztés a kör-IC-k megszüntetésére, mert azok okozzák a MÁV hálózatán a késéseket. Megítélésem szerint némi önös érdek is közrejátszik abban, hogy ezek a járatok megszűnjenek.

Kérés

Májer János szerint a ritkán, rövid távon, közlekedő vonatok kevesebbet késnek, különösen akkor, ha jelentősen megnövelik a tartalékidőket és az átszállási időket. Ez azt fogja jelenteni, hogy valóban nem fognak késni a vonatok, de az év 365 napján hosszabb lesz az eljutási idő, az átszállási idő.
– Úgy hallottam – folytatta Májer János –, már a napokban kívánnak ezzel a kérdéssel foglalkozni, hogy legkésőbb a jövő évi menetrendtervezésnél már így dolgozzanak. Furcsa módon a lezárult önkormányzati egyeztetések után vagy akár augusztus 25-én életbe lépő menetrendi módosításban is adják ki ezen járatok megszüntetését. A javaslatban alighanem szerepelni fog, hogy a Keleti pályaudvar felől csak Miskolcig, a Nyugati pályaudvar felől pedig csak Nyíregyházáig közlekednének az IC-k. Levelet írok Kozák tamásnak, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatójának, Heinczinger Istvánnak, a MÁV Zrt. vezérigazgatójának és Aba Botondnak, a Közlekedéstudományi Intézet Regionális Közlekedési Irodák személyközlekedési igazgatója részére, amelyben a körzetünkben lakó százezer ember nevében kérem, járjanak el a kétóránként közlekedő Kör-IC-k megőrzése érdekében.

Folyamatban

A MÁV Zrt. megkeresésünkre az alábbi tájékoztatást adta:
,,A jövő évi menetrend kialakítása folyamatban van, melynek végleges változatát a közlekedési miniszter hagyja jóvá. A menetrend kialakításakor a vasúttársaság legfontosabb szempontjai az utasok érdekei, beleértve a gyors és kényelmes eljutás lehetőségének biztosítását, és a gazdaságosság. Így természetesen Tokaj, mint az ország egyik kiemelt turisztikai térsége nem marad InterCity összeköttetés nélkül, hiszen nekünk is fontos, hogy a zempléni régió és a Tokaj-Hegyalja borvidék vasúttal is jól megközelíthető célpont legyen a jövőben is.
MÁV Zrt.”

-bg-

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!