Magyarország

2008.06.13. 06:13

Péntek, tizenhárom

<p>Ha Robinson egy nappal korábban talál emberére, akkor Csütörtököt mondott volna?! Nagy-nagy magányából a társra talált Robinson örömüvöltésbe kezdett, táncra perdült a lakatlan szigeten. Lényegében ez volt az első Szigetfesztivál!&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/pentek-13-babona-szerencse-fekete-macska.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Igaz, nagy bevétel nem volt, de tömérdek szemét sem a „pénteki” nagy buli után. Ám történetesen, ha akkor pénteken Robinson nem egy, hanem tizenhárom Péntekre lel, valószínű a regény másként végződött volna. Robinsonnal együtt. Így aztán Robinsonunk kiegyezett az ő egyetlen Péntekével. Lehet, ahogy később liberalizálódott a viszonyuk, talán még el is sírta magát, miként nemrégiben, Robinson helyettes államtitkártól láthattuk azt. Azon melegében.

Ám, napjaink Robinsonja (senyvedve kollektív magányában) ma azt észlelheti a naptárban: Péntek – tizenhárom van! E jeles nap legalább tizenhárom felé osztja a vele kapcsolatos véleményeket. Tudjuk, Amerikában hiányoznak az épületek 13-ik emeletei, nagyon sok szállodában, kórházban nincs 13. számú szoba avagy kórterem és folytathatnánk a sort. Annyi biztos: egyetlen diák sem érzi szerencsétlennek az utolsó tanítási napot, mert az most éppen péntek 13-ra esik.

De szerencsésnek tarthatja a péntek 13-at Józsi, a kőműves is, hiszen számára új állás van kinézőben. Merthogy a régi összetört alatta.

Kapcsolódó cikkek:

  • Szerencsés vagy szerencsétlen a péntek 13?
    A péntek a néphit szerint – Krisztus keresztre feszítése óta – nem szerencsés nap, főleg ha tizenharmadikára esik Valójában ez a nap csak fogékonyabbá tesz a boszorkányok megidézésére, a boszorkányságra, a mágiára.
  • Péntek 13.: van ellenszer?
    Megóv a négylevelű lóhere? Netán a patkó? Van gyógyír a feketemacskára? Többnyire a technikai sportban tevékenykedőket kérdeztük péntek 13-a gyanánt arról, hogy babonásak-e?
  • A szerencsétlennek tartott péntek 13.
    Sok ember számára különös jelentősége van annak, ha péntek 13-ára esik. A parasztnak ilyenkor eszébe jut, hogy e napon nem végezheti el a vetést, a jegyespárok elhalasztják a házasságkötést, a nagyon babonás ember nem mászik a háztetőre, nem áll létrára, nem száll repülőre.

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!