Magyarország

2008.06.24. 18:18

Bokros: reformok nélkül nincs gazdasági növekedés

<p>Alapvető reformok nélkül nem lehet érdemben gyorsítani a gazdaságot - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter kedden Budapesten, egy gazdasági fórumon.</p>

Utalt arra, hogy az államnak csökkentenie kell az adókat, de kiadásait is. Kifejtette: ő maga kitart a felsőoktatásban a tandíj, az egészségügyben pedig valamilyen önrész fizetése mellett.

A volt pénzügyminiszter szerint folyamatosan romlik a közszolgáltatások szinvonala, miközben egyre többe kerül a rendszerek fenntartása. A lakosságnak közvetlenül is hozzá kellene járulnia a különféle szolgáltatások igénybevételéhez - hangsúlyozta Bokros Lajos.

Küzdünk az ingyenességért az oktatásban és a gyógyításban, eközben mások, más formában fizetnek ezeknek a közszolgáltatásoknak a fenntartásáért, ahelyett, hogy az azokat igénybe vevők állnának valamennyit a költségekből, ha csak szimbolikus összeget is - fogalmazott Bokros Lajos.

A nyugdíjrendszerben az 1998-as reform folytatását sürgeti a szakember. Ennek részeként a korhatár emelését javasolja, valamint a svéd modell bevezetését, amely szoros kapcsolatot teremt az évek alatt befizetett járulék és a majdan kapott nyugdíj között.

Az egészségügyben Bokros Lajos változatlanul híve a magánbiztosítók bevonásának. Szerinte jelenleg a betegek versenyeznek az orvosokért, ahelyett, hogy a pénztárak versenyeznének a betegek pénzéért, a szolgáltatást nyújtók pedig a pénztárak pénzéért.

A közteherviselés reformjában a volt pénzügyminiszter azt tartja a legfontosabbnak, hogy a mai negyedrésszel szemben a lakosság minél nagyobb hányada fizessen - olykor kevesebb - adót.

A személyi jövedelemadó szerinte 3 kulcsos lehetne, 10, 20 és 30 százalékos. Az iparűzési adót fokozatosan felszámolná. Egységes, 20 százalékos általános forgalmi adót, társasági és osztalékadót vezetne be.

Bokros Lajos ismételten sürgette, hogy a politikusok "ne vizet prédikáljanak és bort igyanak", vagyis szüntessék meg az átláthatatlan, korrupciót segitő pártfinanszirozást.

  • Baleset ért egy munkást a 4- es metró építkezésén
  • Fidesz: a kormány cselekvőképtelenségére ráfizet az ország
  • Akár 67 éves korig is dolgoztatnák az időseket
  • Új fém kétszázas: ki (vagy mi) legyen rajta?
  • A nap képei  A nap képei 2008. 06. 23.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!