Magyarország

2008.05.22. 21:40

EüM: várólisták mindig is voltak

<p>Az egészségügyben Európában mindenhol van várólista a nem sürgős ellátásoknál. Ezt tényként kell tudomásul venni - közölte az Egészségügyi Minisztérium Pesti Imre csütörtöki sajtótájékoztatójára reagálva. <BR /><BR /></p>

A fideszes politikus szerint a kormányzat intézkedései miatt olyan várólisták alakultak ki az egészségügyi ellátásoknál, amelyet sokan pénzzel próbálnak kikerülni, ez pedig teret ad a korrupciónak. Pesti Imre szerint átlagosan egy évet kell várni a műtétekre itthon és a tendencia folyamosan romlik. A politikus nevetségesnek tartja azt a kormányzati érvelést, amely szerint a nyugati országokban is létezik várólista, szerinte ugyanis nem a negatív példákat kell átvennünk az Uniótól.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet által nyilvánosságra hozott országos várólista adatok alapján a hosszú várakozási idők néhány esetben jelentősen lecsökkentek, és az átlagos várakozási idők sem változtak a 2007. év végéhez képest, továbbra is hasonlóak az európai átlaghoz - közölte az Egészségügyi Minisztérium.

Magyarországon 2008. január 1-től minden kórháznak nyilvános várólistát kell vezetnie. A sorrendet a felkerülés sorrendje határozza meg, ettől csak megfelelő, és kellően dokumentált indokkal lehet eltérni. A várólistán lévő beteg pénzért sem kérheti az ettől való eltérést - fogalmaz a szaktárca közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!