Magyarország

2008.04.05. 17:16

Megkezdődött az SZDSZ Országos Tanácsának ülése

<p>Budapest - Délelőtt 10 órakor megkezdődött a Szabad Demokraták Szövetsége Országos Tanácsának ülése a párt, budapesti, III. kerületi irodájában. Az ülés zárt.</p>

SZDSZ: A koalícióból való kilépést javasolja az SZDSZ Országos Tanácsa is

Rendkívüli küldöttgyűlés összehívását javasolja április 27-ére az SZDSZ Országos Tanácsa (OT), és azt, hogy ott is a koalícióból való kilépésről döntsenek. A liberális párt parlamenti frakciója és ügyvivői testülete már korábban határozott az MSZP-vel kötött koalíció felbontásáról. A rendkívüli után nem egészen két hónappal hívnák össze a tisztújító küldöttgyűlést, várhatóan június 7-ére - mondta az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke a testület szombati ülése után Budapesten.

A rendkívüli küldöttgyűlés a koalíció sorsáról hozza meg a végső döntést, a júniusi, tisztújító küldöttgyűlésre pedig azért van szükség, mert nemrég kiderült, hogy többen is csaltak az SZDSZ tavalyi tisztújításán, így azt meg kell ismételni. A tisztújítás pontos időpontjáról nem most kellett döntenie az OT-nek, ezért nincs még végleges dátum. Gulyás József az április 27-i gyűlésről azt mondta: kötelező lesz a mandátumvizsgálat, senki sem csalhat, ezért felelős döntést hoznak majd.

A kormánykoalíciót érintő OT-állásfoglalásról Kóka János pártelnök azt mondta: büszke arra, hogy a tanács egybehangzóan, bölcsen és felelősségteljesen állt "az egyetlen lehetséges racionális döntés", a koalícióból való kilépés mellé. "Az SZDSZ önálló liberális pártként konstruktív ellenzéki szerepre készül a parlamentben, a kormányzás folytatása április 30-a után az MSZP felelőssége" - tette hozzá. Az állásfoglalására 71-en szavaztak igennel, egy ember nemmel és 9-en tartózkodtak az OT-ben. Azt, hogy ki voksolt nemmel sem Gulyás József, sem Kóka János nem tudta megmondani.

Kóka János az április 30-a utáni stratégiáról azt mondta: a szombati OT-ülésen nem döntöttek arról, hogy a gyakorlatban mit is jelent a konstruktív ellenzékiség. Minden olyan kormányzati javaslatot támogatnak majd, amely segíti a konvergenciaprogram megvalósítását, a versenyképességet és a pozitív szerkezeti átalakításokat - tette hozzá. Ugyanakkor nem az SZDSZ dolga, hogy az MSZP kormányfő-jelöltjeiről gondolkozzon - mondta még Kóka János, aki szerint az országnak olyan miniszterelnökre van szüksége, aki "keveset beszél, de neki tud kezdeni az ország gazdasági bajainak felszámolásához."

A pártelnök szerint egyetlen szót sem beszéltek még arról, mi lesz az SZDSZ által vezetett minisztériumok és hivatalok munkatársaival. Kóka János "nem is feltételezi" a szocialistákról, hogy "politikai boszorkányüldözésbe kezdenek a munkahelyeken", és nem szeretnének személyi alkukat sem kötni. Pozíciók újraosztásával kapcsolatos megkeresés nem érkezett a liberális párthoz - mondta Kóka János.

 

Az ülést követően 15 órakor tart majd sajtótájékoztatót Kóka János, a párt elnöke és Gulyás József, az Országos Tanács elnöke.
Az ülésen dönt az Országos Tanács a párt rendkívüli küldöttgyűlésének összehívásáról. Az SZDSZ ügyvivői testülete a héten az javasolta az Országos Tanácsnak, hogy április 27-ére hívja össze a rendkívüli küldöttgyűlést, amely dönt a pártnak a koalícióból való kilépéséről.

Kapcsolódó cikkek:

Ragaszkodnak a zsíros állásokhoz
A koalícióból való kilépéssel az SZDSZ nemcsak a bársonyszékeket, hanem zsíros állásokat is elveszíthet - fogalmaz a Blikk.

Ma dönt az SZDSZ a rendkívüli küldöttgyűlés összehívásáról
Szombati ülésén dönt az SZDSZ Országos Tanácsa (OT) a párt rendkívüli küldöttgyűlésének összehívásáról.

Videók a koalíciós válságról!
Az SZDSZ parlamenti frakciója azt javasolja a párt ügyvivői testületének, hogy hívja vissza a kormányból a liberális minisztereket és államtitkárokat - jelentette be hétfő délelőtt Kóka János pártelnök a frakció ülése után a Parlamentben. Az ügyvivői testület hétfő este dönt a javaslatról.

Nézze meg a videókat is az eseményekről itt!

Még több videó!
Tamás Gáspár Miklós: Történelmi igazságtétel az SZDSZ távozása
Az SZDSZ távozását a kormányból a demokrácia győzelmeként is értékelhetjük, mert a liberális párt olyan politikát képvisel, melyet a társadalom nagy többsége elutasít - vélekedett az ATV Reggeli Jam című műsorában Tamás Gáspár Miklós, filozófus, az SZDSZ egyik alapítója.

Újabb álküldött az SZDSZ tavalyi elnökválasztásán?
A Hír Tv információi szerint nemcsak a Jüttner-jelentésben szereplő négy borsodi álküldött szavazott illegálisan az SZDSZ tavalyi elnökválasztásán, hanem Szabolcs megyéből is legalább ketten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!