Magyarország

2008.03.11. 17:04

VÍZILABDA - Aranyra törnek a magyar csapatok az olimpián

<p>A férfi és a női vízilabda válogatott is az aranyérem megszerzését tűzte ki célul a pekingi olimpián - hangzott el a keddi olimpiai egyeztetésen.</p>

A lányok június 16-án, a fiúk május 26-án kezdik meg a felkészülést az augusztusban kezdődő nyári játékokra.

Godova Gábor, a női válogatott kapitánya elmondta, azért kezdik meg viszonylag későn a felkészülést, mert az olimpiai selejtező miatt január-februárban szünetelt a bajnokság, így az később is ér véget.

Az augusztus 11-i rajtig így is nyolc hetet tölthet együtt a keret, ennyi időnek elégnek kell lennie, mint ahogy elég volt a selejtező előtt is az együtt töltött 7 hét - tette hozzá.
A női csapat az edzőtáborozás helyett inkább tornákon vesz részt, ez a fajta felkészülés ugyanis jobban tetszett a lányoknak - mondta. A végleges olimpiai keretet a júliusi malagai EB után jelöli ki a kapitány.
Godova Gábor szerint a nyolcfős olimpiai mezőnyből hat csapatnak van reális esélyes a végső győzelemre - köztük a magyaroknak is. A cél az első hely - mondta.

A férfiak is az első helyet akarják megszerezni - mondta az egyeztetésen Kemény Dénes.
Kásásék május 26-án kezdik meg a felkészülést egy 18-as kerettel.
A tervek szerint négy edzőmérkőzést játszanak Szerbiával Újvidéken vagy Szegeden.
Ezután a románokkal vív mérkőzést a válogatott Nagyváradon és Szolnokon, aztán a görög, a német és a montenegrói csapat részvételével következik az ING-kupa Szombathelyen.

Végül az amerikaiak jönnek Leányfalun - "a hírverő mérkőzés helyszíne nem véletlen, most költöztem oda" - mondta mosolyogva a kapitány, hozzátéve, a fiúk is szeretnek ott játszani, mert közel van.

Július elején a fiúknak is a malagai Európa-bajnokság jön, Kemény Dénes is ezután jelöli ki az olimpiai csapatot.

Ezt megkönnyítendő a többi európai szövetséggel összhangban azt kérik a LEN-től, hogy a vízilabda-bizottság korábbi döntését felülírva ne 13, hanem a korábbi Eb-khez hasonlóan 15 játékossal utazhassanak a résztvevő országok Malagába.
Kemény doktor reméli, a LEN Büro eindhoveni ülésén pozitív döntés születik, e tekintetben nagyon bízik a magyar tag, Gyárfás Tamás meggyőző erejében.
Az olimpia előtti utolsó felvonás a július végén esedékes Unicum-kupa, amelyen egyelőre a horvátok részvétele biztos, a többi a március 22-ei sorsolástól függ. A horvátokkal azonos kalapban vagyunk, tehát velük nem kerülhetünk össze az olimpián a csoportmeccseken.

Végül Kemény Dénes közölte, felháborítónak tartja, hogy két hete senki sem kért elnézést azért, hogy a legutóbbi válogatott torna zárónapján, az ausztrálok elleni mérkőzés előtt három órával a MACS ellenőreidoppingtesztre rendeltek négy vízilabdázót.

"Teleitták magukat vízzel, hogy produkálni tudjanak, ami nonszensz, hiszen ők is azért küzdenek, hogy bekerüljenek a pekingi csapatba. A szakmai hozzáértést is megkérdőjelezi, hiszen a mérkőzés előtt vizsgálni értelmetlen, mert akkor utána még simán be lehetne dobni valamit, nem mintha ez nálunk előfordulhatna. Csak jelzem, hogy ilyen nincs, ez felháborító!"

A MOB vezetői közölték, a jövő szerdán esedékes sportágvezetői értekezleten - amelyen a doppingellenőrzés kérdései lesznek napirenden - jelzik a MACS vezetőinek a pólósok panaszát, amelyhez hasonló panaszokat fogalmaztak meg több sportág képviselői is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!