Magyarország

2008.03.12. 17:06

Szabadságvesztéssel is büntetné Rogán Antal a tüntetéseken rendzavarókat

<p>A Büntető törvénykönyv (btk) módosítását kezdeményezte szerdán Rogán Antal, hogy a jövőben a bíróság büntethesse a tüntetéseken rongálókat és rendzavarókat - jelentette be az V. kerület fideszes polgármestere szerdai tájékoztatóján.<BR /></p>

A módosítás bűncselekménnyé minősítené, ha valaki egy tüntetésen, vagy annak feloszlását, feloszlatását követően megrongálja a rendezvény helyszínét. A javaslat az okozott anyagi kár függvényében akár 10 év szabadságvesztéssel is büntetné a rongálókat.

További újdonság, hogy a btk kiegészülne a rendezvénytől eltiltás mellékbüntetéssel, aminek értelmében ha valaki megzavar egy rendezvényt, vagy megrongálja annak helyszínét, az három hónaptól egy évig terjedő időtartamra kitiltható minden azon a településen esedékes rendezvényről, illetve nem szervezhet tüntetést.

Az ellenzéki polgármester azzal indokolta a kezdeményezést, hogy az elmúlt másfél évben a budapesti Belvárosban több alkalommal is komoly károkat okoztak a - többször be nem jelentett - tüntetések résztvevői. Rogán Antal felhívta rá a figyelmet, hogy a legtöbb esetben ugyanaz az 50-100 ember zavarta meg az eseményeket és rongálta meg a területeket. A polgármester szerint a mostani kezdeményezés korábbi bevezetésével már meg lehetett volna akadályozni a megismétlődő rendzavarásokat.

A fideszes politikus hangsúlyozta: bár tájékoztatta kezdeményezéséről Navracsics Tibort, az ellenzéki párt frakcióvezetőjét, de nem egyeztetett pártjával, mert szerinte eddig is azért nem történt előrelépés az ügyben, mert senki nem akarta igazán. "Ötpárti egyeztetésből még nem született törvény" - fogalmazott Rogán.

A polgármester ugyanakkor kiemelte: ez a javaslat csak eszközt ad a bíróság és a rendfenntartók kezébe a jószándékú demonstrálók és a közterületek védelmére, azonban nem helyettesíti a változást az emberek fejében. Rogán szerint el kellene érni, hogy "ha nem tetszik egy esemény, vagy annak szónoka, akkor ne menjünk oda el."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!