Magyarország

2008.03.13. 12:55

Március 15. - a megelőzés az új rendőrség új taktikája

<p>Több mint ezeregyszáz bejelentett rendezvényre készül a rendőrség március 15-én, ezek közül mindössze 12 kiemelt kockázatú van. A budapesti rendőrségnek vannak olyan információi, miszerint szélsőséges csoportok idén is megpróbálják megzavarni a békés ünneplést, ám a rendőrség felkészült ezekre.</p>

Mint azt Tóth Gábor, fővárosi főkapitány csütörtöki sajtótájékoztatóján mondta: a stratégia megváltozott, a hangsúlyt a megelőzésre fektették.

Az országban eddig 1164 rendezvényt jelentettek be különböző társadalmi szervezetek, pártok vagy magánszemélyek, Budapesten eddig 166-ról tud a rendőrség. A megelőzés részeként fokozott rendőri ellenőrzésre, igazoltatásokra kell számítani Budapesten március 15-én, de már az ünnepet megelőző napon is.

A rendőrök a március 9-én már tesztelt, de még újnak mondható technikát alkalmazzák: megpróbálják megelőzni, hogy a tömegrendezvényekre veszélyes eszközöket vigyenek be - mondta a főkapitány. Hozzátette, hogy a fokozott ellenőrzésre utaló parancs természetesen az egész fővárosra érvényes lesz. A kapitány az állampolgároktól megértést kér, hogy a rendőrség egy kicsit megzavarja a nyugalmukat.

A kiemelt kockázatú rendezvényeken ezúttal is ott lesznek azok a professzionális videófelvevők, melyek nagy távolságból is jó minőségű képet és hangot tudnak rögzíteni. A főkapitány most sem árulta el, hogy hány rendőrt vonnak be a biztosításokba, de azt megígérte, hogy az ünnep után beszámolnak a számokról is. A kiemelt rendezvények közül Tóth Gábor hármat említett meg: a Fidesz nagygyűlését, a Jobbik és a Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvényét, de hozzátette, hogy ebbe a csoportba tartoznak azok az állami ünnepségek is, melyeken védett személyek vesznek részt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság információi szerint vannak olyan csoportok, melyek arra készülnek, hogy megzavarják az ünnepet, a rendet. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a rendőrség összedolgozik a társszervekkel, többek között a Nemzetbiztonsági Hivatallal, de leginkább saját belső információira támaszkodik.

A főkapitány újságírói kérdésre elmondta, hogy a rendőrség változtatott a korábbi eljárási renden: a tömegrendezvényeken elfogott rendzavarók igazoltatását és esetleges előállítását az úgynevezett előállító csoportok végzik, a rendőri intézkedés körülményeit pedig a csoportokhoz rendelt kamerások rögzítik. Mint korábban is már többször, szombaton is munkába áll az úgynevezett operatív törzs a Teve utcai rendőrpalotában, itt születik majd minden fontosabb döntés, és fut majd be minden információ.

További cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!