Magyarország

2008.03.04. 17:14

Kikelet Hadművelet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

<p>Nyíregyháza - A decemberi fogyasztóvédelmi akció, a Csillagszóró Hadművelet után Kikelet fedőnéven újabb országos razziát kezdtek a hatóságok a húsvéti ünnepek előtt, 35-40 ezer (főleg sonka, tojás, csoki) ellenőrzést terveznek március végéig.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Megkerdeztuk%20Husveti%20sonka%20-Sipeki_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Olvasóink mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

16:09: Szagos-e a sonka, mérges-e a csokinyúl?

Kovács Ferenc a megyei élelmiszerellenőrző hatóság igazgatóhelyettese:„A Kikelet Hadművelet során kiemelten ellenőrizzük a húsvéti áruféleségeket: az édesipari termékeket, a különféle füstölt, főtt sonkákat és persze a tojást."

– Ennek a mostani, összevont ellenőrzési akciónak az egyik fő csapásiránya nyilván a sonka – kezdi kérésünkre a húsvéti bevásárlások hisztéria övezte árucikkével dr. Kovács Ferenc. – Tény, hogy igen sok szlovák sonkát hoznak be a magyarországi boltokba. Mi azt vizsgáljuk, hogy például ezek megfelelnek–e a sonkákra (nyers, pácolt, füstölt, főtt, füstölt-főtt sonkafélék) vonatkozó szigorú hazai előírásoknak.

Mint minden terméknek, vizsgáljuk a jelölését, pácolás során felvett nitrát-, nitrit tartalmát, a konyhasó-, a víz arányát az össztömeghez képest, az egészségrontó (szalmonella, lisztéria) illetve a szennyezettséget closztridium) okozó baktériumtartalmat. Ellenőrizzük természetesen a húsvéticsoki figurákat, a kalácsokat is, hogy mennyi tartósító-, édesítőszert tartalmaznak, s ezek valmint a tojás esetében azt is, hogy tartalmaznak-e toxint – tette hozzá az élelmiszerbiztonsági szakember.

15:55: A sódarhús sem játék!

A közismert székely – vagy csak annak mondott(?) – bölcselet szerint: a sör nem alkohol, az asszony nem ember, a medve nem játék! Nos, a gondolat első két igazságával bizonyára sokan vitatkoznak, ám a medvére vonatkozó kitételével aligha. Székelyfölddel ellentétben az anyaországban nem a medvéről, hanem a sonkáról állítják ezt a hatóságok.
S milyen igazuk van! Voltaképpen ép ésszel fel nem fogható, hogy egyáltalán miért van szükség Csillagszóró és Kikelet akciókra, hiszen az volna TERMÉSZETES, ha kajafronton béke honolna, s egyáltalán nem lenne szükség semmiféle hadműveletre. Vérlázító, hogy egyesek élelmiszerként mi mindent etetnek meg a jónéppel. Abban azért ne bízzunk, hogy a húskommandósok képesek kivonni a forgalomból az összes gyanús árut. (Cimborám szerint próbavásárlás helyett amúgy is inkább próbakóstolást kéne tartani: a hitvány, netán lejárt szavatosságú terméket egye meg az, aki eladni szeretné.)
Sokan valljuk, hogy az évszázadok alatt tökélyre fejlesztett népi húsfeldolgozási és füstölési praktikák termékeként megszülető kolbásznak, sonkának nincs párja.

Meglehet, hogy bölcs beregi eleim idejekorán „megérezték” a modern időket jellemző húsos anomáliák bűzét, ugyanis a húsvéti asztalt soha nem bóti sonkával, hanem – talán ösztönös védjegy gyanánt – padláson pihenő sódarral ékesítették.

13:00: Olcsó húsnak híg a leve?  

– Az országos akciótól függetlenül nekünk folyamatos a hentesáru ellenőrzése, állatorvos felügyeli a minőséget, így nem fordulhat elő, hogy kétes eredetű vagy romlott húst kínálunk vásárlóinknak – mondja Jávor János, az egyik belvárosi húsbolt tulajdonosa.

– Ez abból a szempontból jó, hogy állandó kontroll alatt vagyunk – tette hozzá. Az üzletvezető szerint mióta uniós tagállam lett az ország, rengeteg élelmiszer áramlik be, ráadásul a vitatott szállítmányoknál már a határ sem jelent akadályt, ezért meggyőződése szerint szükség is van ezekre az ellenőrzésekre.

– Ennek ellenére nem gondolom, hogy rosszabb lenne a minősége a külföldről behozott termékeknek, mindössze jól meg kell nézni a húst, ha vásárolni szeretnénk – mondja. 

– Mi egyébként sem vásárolunk húst külföldről, egyedül csak a szabolcsi hústermelőkkel, baromfifeldolgozókkal vagyunk kapcsolatban, és mivel kicsi a cég, nem éri meg külföldi partnerekkel foglalkozni. Jávor János szerint a kereskedők célja a mennyiség eladása nyomott áron, viszont ha nagyon olcsón kínálják a húsfélét, kétszer is meg kell nézni, milyen minőséget kapunk a pénzünkért.

12:00: Itt Keleten most indul, Húsvétig tart a Kikelet...

Az országban eddig összesen 780 ellenőrzést tartottak már az élelmiszerellenőrök a február 21-én indult Kikelet Hadműveletben.

Az adatok szerint 4 tonna élelmiszert valamint 2 tonna zöldséget és gyümölcsöt foglaltak le eddig – nyilatkozta Süth Miklós országos főállatorvos kedd reggel az egyik kereskedelmi televíziónak. Az elkobzott árut megsemmisítik, nagyon drága lenne ugyanis minden szempontból megvizsgáltatni, hogy esetleg fogyasztható-e még.

A decemberi fogyasztóvédelmi akció, a Csillagszóró Hadművelet után Kikelet fedőnéven újabb razziát kezdtek itthon a hatóságok a húsvéti ünnepek előtt, 35-40 ezer ellenőrzést terveznek március végéig.

A Szabolcs-Szatmár-Beregben most induló akcióban a rendőrök mellett az APEH, az ÁNTSZ, az agrártárca megyei kirendeltsége(MgSzH), a Magyar Élelmiszer–biztonsági Hivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a munkaügyi felügyelőség, valamint a vám- és pénzügyőrség munkatársai vesznek részt - tudtuk meg dr Kovács Ferenctől az MgSzH megyei élelmiszerbiztonsági vezetőjétől.

A megyei szakember nem cáfolta az országos főállatorvos jelzését, hogy elsősorban piacok és vásárok környékén ellenőrzik például az élelmiszereket és a higiéniát.

Gyakori szabálytalanságok 2007

A tavaly ilynekor hasonló erőkkel végzett ellenőrzések során leggyakrabban feltárt szabálytalanságok voltak:
– a minőségmegőrzési/fogyaszthatósági idő lejártát követően forgalmazott termékek,
– jelöletlen, hiányos-, vagy hibás jelölésű termékek, magyar nyelvű jelölés hiánya,
– romlott húskészítmények, kiolvadt hűtő vagy egyéb ok miatt nem megfelelő tárolás,
– érzékszervileg kifogásolt termékek,
– nem igazolható eredetű élelmiszerek
– a forgalmazó helyek hulladékkezelésével kapcsolatos hiányosságok.
– A vámhatósággal együttműködve közúti ellenőrzés során házi vágásból származó illegálisan forgalmazott, s Romániából származó azonosíthatatlan sertéshús szállítmányt került elkobzásra.

Kapcsolódó cikkek:

Csillagszóró hadművelet
Az Észak- Alföldi Munkaügyi Felügyelőség nyíregyházi kirendeltségének munkatársai is részt vesznek a Csillagszóró hadművelet elnevezéssel összehangolt országos ellenőrző akciósorozatban.

Majdnem egymilliárdos bírság a Csillagszóró Hadművelet során
Körülbelül 14 ezer pirotechnikai eszközt és emberi élet kioltására is alkalmas tárgyakat, így például dobócsillagokat, viperákat foglaltak le az elmúlt hetekben a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai a "Csillagszóró Hadművelet" során.

Lezárult a Csillagszóró Hadművelet
Hat hét alatt 25 ezer ellenőrzés és csaknem 1 milliárd forintos bírság - így zárult a héten a kormány akciója, a Csillagszóró Hadművelet.

A Csillagszóró szikrái - üzletbezárások a hadművelet után is
A vám- és pénzügyőrség négy olyan üzletet záratott be csütörtökön és pénteken, ahol még a Csillagszóró Hadművelet idején, decemberben tartottak ellenőrzést.

- Galambos Béla, Varró Zsolt, Kovács Bertalan -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!