Magyarország

2008.03.27. 14:19

Halálos hiba az előzésnél: ítéletet hirdetett a nyíregyházi bíróság

<p>Nyíregyháza - Jogerős ítéletet hirdetett a megyei bíróság dr. Fázsi László vezette fellebbviteli büntető tanácsa halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében. &#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/nyiregyhaza-itelet-baleset-halalos-baleset.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A tanács tagjai voltak dr. Fekete Magdolna és Lengyelné dr. Katona Piroska. A vádlott Z. J. az általa vezetett VW Transporterrel haladt a 41-es főúton Vásárosnamény közelében 2007. április 17-én hajnalban.

Egy előtte haladó Ladát próbált megelőzni, de rosszul mérte fel a szemből érkező autó távolságát. Úgy próbálta elkerülni az ütközést, hogy balra kormányozta a kisbuszt, eközben a kormány is eltört, és frontálisan karamboloztak. A baleset nyomán, a vétlen autóban utazó személy azonnal meghalt, a vádlott által vezetett járműben többen megsérültek.

A városi bíróság ezért első fokon 1 év fogházban letöltendő szabadságvesztés büntetést adott, ami ellen mind a vádhatóság, mind a védelem, eltérő irányban fellebbezett. A védelem kiemelte, hogy gondatlan cselekménynél azt a vádlott terhére róni nem lehet, hogy a balesetek száma sok.

A bíróság is osztotta ezt az érvelést. A sértett képviselője elmondta, hogy semmilyen büntetés nem tudja orvosolni azt hogy egy ember meghalt. A bíróság az első fokon kiszabott büntetést helyben hagyta, azzal, hogy fele rész letöltése után helyezhető szabadlábra a vádlott.

Sem a büntetés felfüggesztésére, sem annak enyhítésére nem látott módot, ugyanis sértetti közrehatás nem volt, a tragédia kizárólag a vádlott hibájából következett be. Mellékbüntetésként 3 évre a járművezetéstől és a közügyek gyakorlásától is eltiltotta.

Előzmény:

Halálos karambol tisztázatlan körülmények között
Egy személy meghalt, három megsérült, amikor frontálisan ütközött egy kisbusz és egy személygépkocsi a 41-es főúton kedd reggel. FOTÓK

Kapcsolódó cikkek:

Nyolc év börtön a nyírszőlősi kettős halál okozójának
Halált okozó ittas járművezetésért nyolc év börtönbüntetésre, öt év közügyektől és hat év közúti járművezetéstől való eltiltásra ítélt egy sofőrt a Nyíregyházi Városi Bíróság jogerősen - közölte Nyakó Zsuzsanna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elnökhelyettese. Képek és videó a balesetről:  

Tárgyalóteremből: Elgázolta,majd cserbenhagyta!
Maradandó fogyatékosságot okozó ittas járművezetés bűntettében hirdetett jogerős ítéletet a megyei bíróság dr. Fázsi László büntetőtanácsa, tagjai voltak: Lengyelné dr. Katona Piroska és dr. Fekete Magdolna.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!