Magyarország

2008.03.18. 17:58

A ház eladó - irány Sajószentpéterről Kanada

<p>Sajószentpéter - Van olyan család Sajószentpéteren, amelyik már a házát is eladta, hogy annak árából Kanadába utazva vállaljanak munkát, de sok más romacsaládban is megvették már a repülőjegyet.&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/kulfoldi-munkavallallos-olvaso.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Bár pontos számot továbbra sem ismerünk Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei elnöke 20-30 romacsaládról tud a megyében, akik biztosan készülnek Kanadába, de ettől lényegesen többen vannak azok akik mint lehetőséget fontolgatják a észak-amerikai országban való munkavállalást.

Ők a "második hullám", akik a 2001 előtt már kiutazott és ottmaradt rokonaikat, ismerőseiket követnék, most, hogy megszűnt a kanadai vízumkötelezettség – egyebek mellett – a magyar utazók számára is. Dancs Mihály ismer ilyen családot Ózdon, Kazincbarcikán, Miskolcon és Sajószentpéteren. Utóbbi település Cigány Kisebbségi Önkormányzatának elnöke azzal toldotta meg: a 14 ezer lakosú településen mintegy 3 ezer roma van, mindegyikük fejében megfordult a kanadai munkavállalás. Persze ténylegesen kevesebben mennek majd el. Szilárdi László tud olyan családról, amelyik már a házát is eladta, hogy az így kapott pénzből kiutazzanak, de sok más család van, akiknek már megvan a repülőjegyük.

Segítenek a kintiek

Szilárdi László maga is dolgozott két évet Kanadában, ilyen minőségében is kérdeztük arról, miben bíznak a kiutazó roma családok? – tudva, hogy legfeljebb hat hónapig maradhatnak az országban, mivel ennél hosszabb tartózkodáshoz ezentúl is vízum kell, illetve ezen időszak alatt nem vállalhatnak munkát.

– A többsége nem a semmibe megy ki, mivel a kint élő romaemberek segítik őket, rokonok, barátok, akik munkát szereznek nekik. Ráadásul több olyan család megy most ki, akik már voltak korábban Kanadában – így a nyelvtudás sem probléma –, de visszajöttek. Sokan a szeptember 11-i események után tettek így – mint ahogyan én is – féltve a gyermekeinket. Nem letelepedési céllal mennek ki, hanem egyszerűen dolgozni, mert itt nem találnak munkát, miközben szakmunkás képzettségük van – számolt be az elnök.

A hogyanra is megadta a választ: menekült státuszt kérnek. Ugyanis, ha lejelentkeznek, mint nációhoz tartozó kisebbség, és menekült státuszt kérnek annak a – hosszas – kivizsgálási ideje alatt az országban tartózkodhatnak, és munkát is vállalhatnak.

– Van aki kint volt 7 évig és nem zajlott le a tárgyalása, de az én esetemben sem került erre sor a két év alatt – tudatta Szilárdi László.

Képzettek

A sajószentpéteri CKÖ elnöke elmondta, a Kanadába készülőknek többnyire építőipari munkára alkalmas képesítésük van, akad közöttük festő, burkoló, vasbetonszerelő, ács. Elárulta azt is, senkit nem bíztat a kanadai munkával, elmondja mindenkinek: aki nem dolgozik ott sem állja meg a helyét.
Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei elnökének információi szerint a legtöbb roma család borsodból menne, de Nyíregyházáról is legalább 30 család kelne útra a közeljövőben. Mint fogalmazott: megérti őket, hiszen néhányan 5-6 átképzésen is túl vannak, mégis lehetetlen elhelyezkedniük.

Tények
Kanadában 1996 és 1998 között 244 magyar állampolgár kapott menekültstátuszt, és további 600 várt kérelme elbírálására - többségük roma származású. A kérelmek száma 1999-ben 1580, 2000-ben 2400 volt, 2001-re pedig Magyarország a harmadik helyről az elsőre lépett elő a menekülteket adó államok listáján az észak-amerikai országban. Ezután Kanada - a Csehországgal és Szlovákiával szemben korábban foganatosított intézkedéshez hasonlóan - a magyarokra is bevezette a vízumkényszert, amelyet idén március elsejétől szüntetett meg.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik