Magyarország

2008.02.22. 19:33

Vasszigor a dohányosokkal szemben

<p>Az aluljárókban, játszótereken és a munkahelyeken is megtiltaná a dohányzást júliustól az Egészségügyi Minisztérium. Nem lehetne rágyújtani zárt helyiségben tartott rendezvényeken sem.</p>

Másfél éve kezdték el szigorítani itthon a dohányzással kapcsolatos szabályokat. Azóta átlagosan egy szállal kevesebbet szívnak a magyar dohányosok. Az újabb szigorításról tavasszal szavaz az Országgyűlés - tudta meg az RTL Klub Híradója.
Minden harmadik magyar szinte folyamatosan cigizik, de másfél éve már nem lehet akárhol: a kórházakból, iskolákból kitiltották a dohányosokat, és újabb szigorítás várható. Az Egészségügyi Minisztérium úgy módosítaná a vonatkozó törvényt, hogy júliustól már az aluljárókban, a játszótereken, a munkahelyeken és a rendezvényeken se lehessen rágyújtani. Van olyan játszótér, ahol elvileg már most sem szabad dohányozni, mert az önkormányzat megtiltotta, de az odajárók szerint sokan nem törődnek ezzel.
A nemdohányzókat védeni kell. Ebben az esetben erősebb a nemdohányzók egészséges életéhez való joga, mint a dohányosokdohányzáshoz való önrendelkezési joga - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.
A szigorítások miatt egyelőre kevesen döntenek a leszokás mellett, de aki cigizik, az kevesebbet szív. A statisztika szerint míg 2004-ben átlagosan 17 és fél szálat szívott el egy magyar dohányos egy nap, addig tavaly már eggyel kevesebbet.
A tervek szerint jövőre már az éttermekben sem lehetne rágyújtani, és a szigorítások vége az lesz, hogy a dohányosok csak az utcán vagy az otthonukban gyújthatnak majd rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!