Magyarország

2008.01.01. 12:13

A legjobbaknak már biztosan nem kell tandíjat fizetniük

<p>2008. január elsejétől minden állami egyetemen és főiskolán kötelező lesz mentességet adni a tandíj megfizetése alól a legjobban teljesítő 15 százaléknak. Ezt a költségvetési törvény módosításával együtt fogadta el az Országgyűlés, december közepén.</p>

Korábban nem volt törvénybe foglalva a mentesség, csak ajánlás volt az egyetemek és főiskolák számára. Időközben kiderült, hogy sokan nem tartják ezt be, ezért döntöttek a módosítás mellett.

Fejlesztési Részhozzájárulást, azaz tandíjat először 2009-ben kell fizetniük a hallgatóknak, az első két szemeszterben nyújtott teljesítményük alapján. Ez többnyire évi 105 ezer forint az alapképzésben, és 150 ezer forint a mesterképzésben. A Felsőoktatási Tájékoztató szerint összesen nyolc intézmény tér el ettől, akik az általuk indított szak népszerűségével, illetve speciális költségeivel indokolják az emelést.

A Budapesti Corvinus Egyetemen például az alapképzés egyes szakirányokon 110 ezerbe, illetve 157 ezer forintba kerül. A Budapest Kortárstánc Főiskola 120 ezret kér egyes szakirányokon. A Károli Gáspár Református Egyetemen 112 ezer, illetve 150 ezer forintba kerül egy tanév az államilag támogatott képzésben, bizonyos szakokon. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 130 ezret kér egy tanévért, a Rendőrtiszti Főiskolán pedig 120 ezer forint a képzési hozzájárulás összege. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán 110 ezer lesz egy tanév. A Budapesti Corvinus Egyetem egyes mesterképzésein is eltér az irányadó összegtől: 150 ezer helyett van, ahol 225 ezer forint egy tanév az államilag támogatott hallgatók számára. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem bizonyos mesterképzésein is 40 ezerrel többet kérnek egy tanévért.

Akik gyermeknevelés miatt fizetés nélküli szabadságon vannak, illetve terhességi-gyermekágyi segélyben részesülnek, azoknak továbbra sem kell tandíjat fizetni. Mentesülnek továbbá azok, akik gyermekgondozási segélyt, gyermeknevelési támogatást és gyermekgondozási díjat kapnak, de menteséget élveznek az államilag támogatott doktori és felsőfokú szakképzésben résztvevők is.

A tavalyi 5,6-6,6 milliárd forint helyett idén 8-10 milliárd forint jut szociális támogatásra a felsőoktatásban. Az eddig félévente változó összeget a leginkább rászorulók esetében havi 11, illetve 22 ezer forintos garantált támogatás váltja fel. Ebben a körben az első alkalommal beiratkozók további 58 ezer forintos támogatást is kapnak. A 2007-ben kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók összesen csaknem 20 százalékkal több támogatáshoz jutnak az idén. Ez azt jelenti, hogy egy szegény, de tehetséges diák 2008-ban 50-60 ezer forintot is kaphat havonta - közölte korábban a szaktárca.

A hallgatói normatíva évi 119 ezer, a Köztársasági Ösztöndíj 340 ezer, a tankönyv-jegyzettámogatás, illetve a sport- és kulturális tevékenység normatívája évi 11 ezer 900 forintra emelkedik. A felsőoktatási intézmények támogatása a tavalyi 214 milliárdról 2010-ig 241 milliárd forintra nő. A pénzhez az állami egyetemek, főiskolák ezentúl egy három évre szóló finanszírozási megállapodás alapján juthatnak hozzá. Az intézmények számára teljesítmény-mutatókat írnak elő. Ahol színvonalasabb oktatás zajlik, ott az intézmény több központi támogatást kap, a rosszabbul teljesítők pedig kevesebb pénzhez jutnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!