Magyarország

2007.12.26. 14:24

Nincs fűtés Karácsonykor

<p>Miskolc - Megsérült a távhővezeték Miskolcon, 12 ezer lakásban nincs fűtés Karácsony másodnapján. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/miho---felhasznaloi-elegedettseg/cn/boon-news-em_01-20071226-105725"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>MIHŐ - felhasználói elégedettség</B></A> [.pdf - 458KB]&#160;<DIA alt="Nincs fűtés Karácsonykor 2007.12.26." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Nincs_f__369_t_s_Kar_csonykor_2007_12_26_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Nincs fűtés Karácsonykor 2007.12.26." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/Tavho-csotores.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/Tavho-csotores2.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Csütörtök:

Éjszakára helyreállt a fűtés és melegvíz szolgáltatás Miskolcon. A sérült csővezeték cseréjével szerda este 8 óra körül végeztek. A késői újraindulás miatt a 6 ezer érintett lakásban csak éjfél körül érezhették a lakók, hogy újra meleg van. A meghibásodás környezetében lévő 200 lakásba szerda este 9 órakor tudták visszakapcsolni a fűtés és melegvíz szolgáltatást,  itt csak a hajnali órákban kezdtek melegedni a radiátorok.


16:30: Részlegesen beindult a fűtés

A feltöltést és „kiszakaszolást” követően a Thököly utcától az Újgyőri főtérig már délután három órától beindult a melegvíz szolgáltatás és a fűtés – tájékoztatott Fignár Zoltán, a Mihő Kft. hőszolgáltató központ üzemvezetője.

A Soltész Nagy Kálmán utcáig terjedő részen este hatra várható az üzembehelyezés. A Vologda, Jókai és Szentpéteri kapui lakótelep várhatóan éjfélre kaphat meleget.


14:22: Vélemények

Molnár Mátyásné közös képviselő a Győri kapu 4-ben. „Reggel óta engem kérdezgetnek a lakók, mert, a Mihő ügyelete állandóan foglalt. Így, hogy önöktől tudtam tájékozódni továbbíthatom az információkat a szülőknél, nagyszülőknél lévőknek: estig ne jöjjenek haza.” A ház rossz parkolási körülményei gyakran állok ezen a helyen – mondja Gy.B. olvasónk.

Most szerencsére máshová álltam és munkám miatt el kell mennem, így remélem mire hazaérek meleg lesz a lakásban. A lakásban a gáztűzhely és a kis elektromos radiátor működtetése mellett fokozatosan csökken a hőmérséklet, jelenleg 17 fokot mutat a szobahőmérő – tudósít Kádár Branhoffer Csaba a csőtörés helyszínével szomszédos házból. A lépcsőházban viszont már csak 13 fok a hőmérséklet szintén csökkenő tendenciával. Az egyedüli megnyugtató jel, hogy – ablakukból rálátnak – dolgoznak a csővezeték javításán.


12:53: Számlázás

Többen érdeklődtek telefonon és a Borsod Online-on arról hogyan jelentkezik majd a távhőszámlában a mostani fűtéskimaradás. Természetesen a hőmennyiségmérők alapján számlázunk, így ha nem mennek a mérők csökkenhet a hőmennyiség díj – tudtuk meg Korózs Andrástól, a Mihő Kft. igazgatójától. A vonatkozó önkormányzati rendelet szerint a 72 órát meghaladó fűtés kimaradás esetén az alapdíj kétszeresét térítik.

Tájékoztatás

A Miskolci Hőszolgáltató Kft. tájékoztatja Tisztelt Felhasználóit, hogy a belvárosi üzemi területen a mai nap reggelétől üzemzavar miatt a fűtés és meleg vízszolgáltatás szünetel.

Az üzemzavar oka, hogy az 500 mm-es gerincvezeték 30 cm hosszan elhasadt, melynek további következményeként a szolgáltatás rendszeréből jelentős mennyiségű vizet veszítettünk.

A szolgáltatásból kiesett területek:

Vörösmarty lakótelep – Jókai lakótelep – Győri kapu lakótelep – Vologda lakótelep – Újgyőri főtér, valamint a Szentpéteri kapu távhőszolgáltatással ellátott lakásai.

A hiba kijavításán a szakembereink dolgoznak, a szolgáltatás várhatóan az esti órákban tudjuk visszaállítani.

Kérjük a Tisztelt Felhasználóink szíves türelmét és megértését.

Tisztelettel: MIHŐ Kft.

 

2006 októberében történt...

Áramkimaradás miatt robbant a cső

Miskolc - Húszezer távfűtéses lakásban állt le a fűtés csütörtökön délután Miskolcon, és akadt ahol csak másnap reggel melegedtek fel ismét a radiátorok. Korózs András a MIHŐ (Miskolci Hőszolgáltató) Kft. igazgatója szerint a hibát, a leállást az idézte elő, hogy a Tatár utcai hőközpont területén rövidebb idejű áramkimaradás történt. Hirtelen leállt az összes szivattyú, és ez a keringetőrendszerben, a negyven-hatvan centiméter átmérőjű csövekben óriási nyomásingadozást idézett elő. Óránként ugyanis nyolcvan köbméter vizet mozgatnak meg a gépek. A nyomás hullámban terjedt, és a vezeték egyik korrodált, gyenge pontján, a Petőfi téren szétrobbant .

Egyeztetést kezdtek

Előbb be kellett határolni a hiba helyét, majd leürítették a rendszert. A fűtéskimaradás az Avasi lakótelepet és a belvárost érintette. Az Avason csak rövid ideig váltak hűvössé a radiátorok, mert oda más irányból is be tudták táplálni a forró vizet. A Győri kapuban, a Szeles és Vologda utcákban este fél kilenckor már melegedett a radiátor. A Vörösmarty, a Corvin és a Tizeshonvéd utcák térségben azonban csak péntek délelôttre állt helyre a távhôszolgáltatás. A hibát kiváltó áramkimaradás miatt tárgyalást kezdeményeztek az áramszolgáltatóval, hogy ne ismétlődhessen meg ilyen ok miatt a csőrobbanás .


11:44:

A fűtőművi áramkimaradás okozhatta az 500 mm-es primer fűtővezeték meghibásodását, melynek következtében a Serház utcai Százszorszép óvoda előtt a hajnali órákban több méteres gőzoszlop tört a magasba - tudtuk meg Fignár Zoltántól, a MIHŐ Kft. hőszolgáltatási üzemvezetőjétől. Ilyen esetekben a nyomás akár megháromszorozódhat, ezért vizsgálják a vezetékrendszer többi részét is. Egy kisebb szivárgás elhárításán dolgoznak a Vászonfehérítő utcában is. A MIHŐ Kft igazgatója tájékoztatott: kiszakaszolással és egy átkötés megvalósításával délutánra csak a hiba közvetlen környezetében mintegy 200 lakás maradt fűtés nélkül, ők estére jutnak a szolgáltatáshoz. Jelenleg a sérült vezeték kivágása, hegesztése folyik a helyszínen.


10:43:

A Serház és a Szent István utcai szakaszon tört el a fűtőcső a reggeli órákban. A törés helyét feltárták, jelenleg a kiszakaszolás folyik, ezáltal az érintett lakások nagy részében már délre helyreáll a távhő szolgáltatás. A helyszínről fotó és videóinformációkkal is beszámolunk hamarosan.


10:00:

Eltört egy fűtőcső, ezért 12 ezer lakásban szerda reggeltől nincs fűtés és melegvíz Miskolcon - tudta meg a Borsod Online Korózs Andrástól, a Mihő Kft. ügyvezető igazgatójától. A hibát kora reggel észlelte a társaság, ekkor lecsökkent ugyanis a nyomás a belvárosi rendszeren. Várhatóan a déli órákban vissza tudják kapcsolni a fűtést a lakások nagy részében, teljesen azonban csak este áll helyre a szolgáltatás - tette hozzá.

Reggel 6 órakor megkezdték Miskolcon a felnyílt fűtőcső feltárását. A meghibásodás miatt 12 ezer panellakásban jelenleg nincs fűtés és melegvíz. A rendszer folyamatosan hűl. A 20 fok helyett most 15-17 fok van az érintett lakásokban.

A hiba elhárításán nagy erőkkel dolgozik a társaság. Az ügyvezető igazgató közölte: valószínűleg a déli órákra ki tudják szakaszolni a hibahelyet, ekkor a lakások jelentős részében ismét elindulhat a fűtés és lesz melegvíz. A hiba kijavításával azonban csak az esti órákban készülnek el, így akkor állhat vissza teljesen a szolgáltatás.


9:30:

A Szent István utcán található távfűtéses lakásokbol érkezett több bejeléntés a miskolci tüzoltosághoz és a megyei katasztrófavédelemhez, azt jelezve, hogy sérülés történhetet a lakásokban mivel a fűtés egyre inkább megszűnik. Laczkó Attila B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelemi Hatóság ügyeletese érdeklődésünkre elmondta hogy a miskolci tűzoltók is a helyszinre vonultak és egy időben a távhő szolgáltatót is tájékoztatták a bejelentésről. Kiderült a bejelentés valós, ők is tudnak a problémáról és dolgoznak a vezeték helyreállításán.

Hamarosan videós interjút láthatnak a BOON-on, Korózs András igazgató nyilatkozott a Borsod Online-nak, a helyszínen.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!